Joy Williams – Front Porch

In de achterliggende maanden konden we al kennismaken met diverse singles en de EP No Place Like You van het nieuwe album Front Porch van de Amerikaanse singer-songwriter Joy Williams, de opvolger van Venus (2015). Een regelmatige stroom van inkomsten is voor de independent artist natuurlijk mooi meegenomen. En het regelmatig in de Release Radar staan of met een nieuwe single airplay op de radio krijgen houdt je in de hearts and minds van fans. Williams maakt luistermuziek, ontspannen folk, Americana zo je wilt. Geen urgentie om hoog in de pop charts te belanden, als helft van The Civil Wars en solo heeft Joy al voldoende naam en faam om zichzelf te kunnen blijven en te zingen over de butsen en schrammen die het leven met zich meebrengt, over je thuisvoelen (ze verhuisde terug naar Nashiville), verlangen (The trouble with wanting is I want you) en de plek van een domineesdochter (I love my father turned wine from water in my eyes. Bound together, sweet surrender. I forever know that I’m a preacher’s daughter), een eerbetoon aan haar overleden vader. Het titelnummer is met Liz Rose en Emily Shackleton geschreven. “Whatever you’ve done, it doesn’t matter ‘Cause darling we’re all a little splintered and battered But the light is on, what you waiting for? Come on back, come on back to the front porch.”

Ook elders op het dozijn nummers is de samenwerking met vaklui terug te vinden. Verwacht echter geen uitschieters of spannende arrangementen in deze productie van de ervaren Kenneth Pattengale. En misschien vind je dat ook helemaal niet belangrijk. Zelf zegt Joy over het componeren: “I wrote and recorded this record in the same way I spend time with loved ones on my front porch: without pretense, to be in no hurry, to savor just being together, to take our shoes off and welcome one another with open arms despite it all. I hope the heart and welcome of the Front Porch makes it way to you in that same spirit today.”