Concertverslag Schiller Es Werde Licht Tour in König Pilsener Arena Oberhausen

In januari 2018 heb ik al een ticket gekocht voor het concert dat Schiller, Deutschlands Elektronik-Pop-Künstler Nummer Eins, zaterdagavond 18 mei 2019 in de König-Pilsener Arena in Oberhausen – voor de shopaholics: tegenover CentrO – geeft. Ik heb de synth pop / ambient act al driemaal eerder live gezien: in 2011 in Osnabrück, in 2012 in Düsseldorf en in 2016 ook in Oberhausen. Eind maart kwam het nieuwe Morgenstund album uit en kon ik me het nieuwe repertoire eigen maken voor de Es Werde Licht Tour langs 15 Duitse steden om het 20-jarig bestaan van Schiller te vieren. Op een of andere manier is Schiller heel populair bij de oosterburen en totaal onbekend bij ons.

König--Pilsener Arena OberhausenEind van de middag rijd ik via de N48-N36-A35 en A31 naar Oberhausen. Geen wegwerkzaamheden of files, wel de albums Sonne en Morgenstund mee om in de stemming te komen. De laatste dagen heb ik genoten van het recent ontdekte internet radiostation Voyage dat 24/7 muziek van Schiller uitzendt. Anders dan bij Nederlandse concertzalen kan ik in diverse parkeergarages rond de Arena gratis parkeren en lopend naar de concertzaal voor de check van het ticket en de metaaldetectiepoortjes. Dat ik om 19.10u al binnen ben en m’n plek op de tribune gevonden heb, geeft rust. Het volstromen van de zaal, kijken of er iemand naast me komt zitten en glimlachen om de veelal wat oudere mannen die met een Schiller tas voorbij trekken met t-shirt of hoodie – de gele papieren tassen vallen wel op! – of de plateaus met halve liters bier, frieten of andere snacks.

Concert Schiller Oberhausen 16Streep 20.00 uur gaat het zaallicht uit en zet de band aan voor I Will Follow You, een verrassende opener. Vroeg in het programma Das Glockenspiel, later ook Berlin Moskau, Ruhe, Ein Schöner Tag, Schiller, Willkommen en The Future III. De band bewaart Harmonia voor de toegift en beurtelings vertrekken van bandleden. In de twee uur daartussen zien we Schwarz Avalanche en New Day indrukwekkend goed uitvoeren, is de Iraans-Koerdische Yalda Abbasi te gast voor Das Goldene Tor. Tricia McTeague die niet alleen Universe van Morgenstund zingt, maar afwisselend ook synts, akoestisch gitaar en percussie speelt. Van Future komen nog Once Upon a Time, Tired, Let Me Love You en Looking out For You (Against the Tide) voorbij. Van Sonne is er Velvet Aeroplane en Ultramarin.

Concert Schiller Oberhausen 10Tricia heeft in Sophie Hiller een evenknie op het podium. Ook zij zingt diverse liedjes, speelt gitaar, dwarsfluit, toetsen en percussie. Gitaartalent Scott McKeon heeft een behoorlijk aandeel in de wat zwaardere sound vanavond, de Amerikaanse bassist Doug Wimbish (Living Colour) tovert met zijn instrument, net als Schiller zelf zichtbaar meer live uit zijn synthesizers haalt dan eerdere tours. En wat kan Gary Wallis gaaf drummen en percussie spelen rondom zijn torenhoge, deels elektronische, deels akoestische kit! De surround sound in een arena blijft fantastisch, eigenlijk wel opvallend dat andere bands daar niet of nauwelijks mee bezig zijn. Lichtontwerp verdient een pluim.

Concert Schiller Oberhausen 17Bij de up-tempo nummers wil het publiek best klappen of in de benen voor een dans. De gasten in de suites achter me hebben meer aandacht voor hun drankjes en medegasten, soms hinderlijk, vaak vermakelijk. Het zijn wel de hardste roepers om een toegift, want na buigingen voor het publiek komt de band niet zomaar weg. Christopher von Deilingen blijft als laatste over op het podium om het aanhoudende applaus in ontvangst te nemen. Wat een energie moet dat geven om het derde decennium als Schiller in te gaan! Die Reise geht weiter, voor mij concreet eerst terug naar huis, voor het gemak vanuit Oberhausen alsmaar rechtdoor tot knooppunt Waterberg en dan noordwaarts naar Zwolle en Balkbrug.

Turn-off

Peer wil opnamen verwijderd zien

Peer wil opnamen verwijderd zien

Het posten van de koppeling naar mijn Flickr album met foto’s en drie korte videoclips – ik film geen volledige liedjes, laat staan een heel concert – op het Facebook account van Schiller bleef een paar Duitse lezers (heeft u de rechten op de video? en ik wacht wel op de volgende blu-ray) en medewerker Peer van Sleepingroom, het bureau dat de media van Schiller uitbrengt en beheert, niet ongemerkt. Peer probeerde een Facebook Messenger bericht te sturen, maar van onbekenden die zo contact willen opnemen, krijg ik niet direct een push notificatie. Ach, en ik zit op werkdagen pas na kantoortijd op de Facebook app. Awel, Peer wilde met dreiging van advocaten me bewegen de ‘illegal aufgenommenen SCHILLER-Konzertaufnahmen’ verwijderd zien ‘aus allen Platformen’. Ik interpreteer het maar als de bewegende beelden, op foto’s is immers geen auteursrechtelijk beschermd audiomateriaal te horen. En eigen aan Facebook Messenger is, dat Peer geen leesbevestiging te zien krijgt en ik zelfs op ‘Ik wil niets van Peer horen’ kan klikken.

Een turn-off voor mijn humeur en zin om tientallen euro’s te steken in de eerstvolgende DVD of blu-ray uitgave. Dan toch alleen de al betaalde streaming Spotify versie? Duidelijk is wel dat er van concerten in Nederland heel wat meer clips online komen en blijven. Peer c.s. hebben een flinke kluif, want zoals bij elk concert tegenwoordig hebben honderden mensen hun smartphone videorecorder actief. Nee, niet alles verschijnt op Youtube of Flickr, maar ‘alle Platformen’ is wel heel breed. Wellicht kunnen de mannen intussen even kijken naar hun sleepingroom.de website. Deze is niet met SSL beveiligd en een aanroep restourneert een web server’s default page.