Bos- en beekwandeling tussen Den Ham en Vroomshoop

Het weekend begon vrijdagavond met het concert van HAEVN in De Oosterpoort in Groningen. Vanaf eind zaterdagmiddag een rit naar Deventer om een vier geworden neef op te zoeken, gevolgd door de Dodenherdenking in Balkbrug. Het laat beperkt ruimte voor een wandeling. Niet getreurd, er zijn meer routes dan een reguliere 40km tocht of de Kennedymars in Etten-Leur.

Relive ‘Bos en beekwandeling tussen Den Ham en Vroomshoop’


Uit de spiksplinternieuwe Provinciewandelgids Overijssel west van (wandel)Bart van der Schagt ga ik de 17km lange Bos en Beek route vanuit Den Ham doen. Je vindt de route ook als Groene Wissel 418 Den Ham op Wandelzoekpagina.nl.Ik parkeer de auto bij schoenenhuis Jan Pas – je moet wat als wandelaar – en ga ‘s morgens vroeg al op pad. De weersverwachting voor de zaterdag was de afgelopen dagen winters en nat, de neerslagkans is nu het grootst vanaf 11u vanochtend, dus waarom uitslapen? Hoewel ik al vaak door het Den Ham ben gereden, in het buitengebied op oudejaarsdag 2016 de 10km Ren je rotjes run hardlopend heb gezien, Klazien er vriendin Hetty heeft wonen, is het centrum rond de brink me onbekend. Nederlands-Hervormde Kerk Den Ham 2Ik loop om de Nederlands-Hervormde Kerk, een zaalkerk uit 1839-1840 tegen de 15de-eeuwse toren van de vorige kerk. De preekstoel (1628) binnen is nog uit het eerste gebouw. Hoewel onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland (PKN), is hier in Den Ham nog een scheiding tussen de Nederlands-Hervormde gemeente en de Gereformerde Kerk in een moderner, groter pand aan de Ommerweg. De verschillende warme bakkers vallen op. In Balkbrug hebben we er nog maar één!

Bomen rond Joodse Begraafplaats op es Holleweg Den HamHet dorp uit, langzaam de Mageler Es op. De groep bomen op de heuveltop blijkt rond de in 1840 gestichte Joodse begraafplaats te staan. Momenteel staan er geen grafstenen meer. Begrijpelijk dat de uitgezette Hammer bezinningswandeling er aangaat en een gedicht voor de overledenen in de haag rond de dodenakker heeft geplaatst. Na de afdaling van de es kun je desgewenst al voor een rust of het vullen van je rugzak met lokaal gebrouwen bieren terecht bij Berghoeve Brouwerij, dat in een voormalige boerderij is gevestigd. De brouwerij heeft geen vaste openingstijden, maar je kunt er van maandag t/m zaterdag wel terecht. Voor half negen lijkt me wat vroeg, dus ga ik door.

Woodcarving lotushouding Wittenbrink 14 Den HamWaar de routebeschrijving droog de te nemen afslagen noemt, zie ik op de kruising Kooiweg – Wittenbrink eerst een wegkruis en een fraaie wandelbank en aan de overzijde een bord Welkom zum Künstler met daarachter, half verscholen in de bossages van de oprijlaan een uitgesneden beeld van een naakte vrouw in lotushouding. Zoals andere kunstenaars naaktmodellen lieten poseren om Griekse of Romeinse godinnen te schilderen of te beeldhouwen, denk ik maar. Iets verderop aan de Wittenbrink nog een meisje met wapperende haren….ook een gesneden beeld. Hier huist artiest Peter Weenink die een eigen paradijs heeft, waar je je vakantie kunt vieren.

Welom in de ZandstuveHet middendeel van de wandeling gaat over het wandelnetwerk Twente door het door Landschap Overijssel beheerde ‘levendige bos dat ooit stuifzand was’ Zandstuve. Het verkeer dat je hoort is van de N341 en de huizen die tussen de bomen zichtbaar zijn, staan in Vroomshoop. Dat dorp is verder niet opgenomen in de route, wel bospaden, stukjes heide en open plekken. Op één ervan is een grote groep in rode jassen gestoken ouderen fanatiek aan het voetballen, een heel apart gezicht al die grijze koppen op de zaterdagmorgen!


Groepsaccommodatie Melody Ranch VroomshoopOp en rond vakantiepark De Lourenshoeve zijn houten bungalows opgewaardeerd tot houten landhuizen. Groepsaccommodatie Melody Ranch, maar ook de onderkomens verderop aan de N751 getuigen van de stelling dat groot altijd groter kan: heel Amerikaans! Dat de route hier ‘gewoon’ over privéterrein gaat, verbaast me. Goed, ik volg braaf het boekje en kijk m’n ogen uit.

Zicht op de LinderbeekHet derde deel van de rondwandeling gaat over de schouwpaden van een leiding naar en langs de Linderbeek zelf terug naar Den Ham. Dat levert me kletsnatte schoenen en sokken op, mooie uitzichten op Hollandse luchten, een gang voor campinggasten langs op de aan de beek gelegen boerderijcamping en kanoverhuurder De Linderbeek – ieder z’n eigen visstek of aanlegplaats voor een kano – een een steeds sterker wordend geschreeuw vanaf de voetbalvelden van sportpark De Rohorst. Welkom op een zaterdagmorgen in Nederland. Al met al een mooie rondgang. Wel opvallend is het nu al opmerken van drie fouten in het gebruik van knooppunten van het wandelnetwerk in de routebeschrijving. Die ga ik doorgeven aan Bart van der Schagt.