Anders om Ommen wandelen

Het kan anders lopen dan je verwacht of hoopt. Hoewel de pijn van vermoedelijk hielspoor een stuk minder is dan afgelopen week, kan ik de Kennedymars Hilversum dit weekend schudden. Vrijdagavond heb ik eerst maar eens een testronde om Balkbrug gewandeld om te zien of de linkervoet zich goed houdt op een afstand die verder is dan de loopjes van ongeveer een kilometer van station naar kantoor, kantoor naar Lidl, kantoor naar hotel, hotel naar station, etc. op de werkdagen. Wandelmaatjes en vrienden lieten vervolgens (on)gevraagd advies achter op Facebook om vooral ‘heanig an’ te doen. Aan shockwave (vakdioot, ik associeer dit toch eerder met Flash files dan een fysiotherapeut met stroomstootwapen) heb ik nog even geen zin. Hoeveel rust kun je hebben als het kriebelt om – zeker op een zonovergoten zaterdagmorgen – te gaan wandelen?!

Relive ‘Morning May 11th’


Molen De Lelie OmmenGoed, dan zo gauw ik zaterdagmorgen wakker ben, ontbeten en de krant gelezen heb richting Ommen met het voornemen de 9km lange wandeling 9 Pannenkoek langs Regge uit de nieuwe Provinciewandelgids Overijssel West van Bart van der Schagt te volgen. Ik parkeer de auto bij de Lidl aan de Schurinkstraat. Na afloop moet ik er nog boodschappen doen. Ik maak een ommetje (pun intended) langs molen De Lelie en de opgebroken Julianastraat. Het beeldje op de punt van de daklijst van Azat Malik Art Studio in een in 1751 gebouwde boerderij aan de toenmalige rand van de stad valt me op. Waarom zou ik doorlopen tot het station, ik kom er meermalen per week, om te beginnen aan de beschreven route? Huize Het Laer OmmenIk sla op de Koesteeg af, ga langs het hertenkamp en eindig over een met beukennoten bezaaid zandpad pal voor Huize Het Laer. De in wit gestoken 17e eeuwse havezate (volgens de website ‘net buiten Zwolle ligt, midden in het bos’, lachen!) heb ik intussen in alle seizoenen weleens gefotografeerd op wandelingen. Het LAW Pieterpad, Maarten van Rossumpad en Overijssels Havezatenpad, plus diverse routes van het Wandelnetwerk Vechtdal gaan hier langs.

Giethmener Kerkbrug over ReggeIk neem de bospaden ten noorden van de ijsbaan – vanuit het clubgebouw start jaarlijks de Krentenbloesemtocht van de plaatselijke Rode Kruis afdeling- en kruis over de Reggemarsdijk de spoorlijn om de route van Bart van der Schagt door de bossen rond groepsaccommodaties terrein De Wolfskuil. De Giethmener Hooiweg en Kerkpad door het stroomdal van de Regge blijven mooi. Zal ik de route linksom langs de Regge volgen? Nee, de wandelgids gaat de rugzak in. Met OSMAnd kijk ik hoever ik rechtsom de rivier kan volgen. Dat kan niet meteen via het jaagpad (zou mooi zijn om open te stellen voor wandelaars, best Waterschap Vechtstromen). Ik volg de paarse route van het wandelnetwerk langs de akkerrand, de Koedijk op. Welkom bij palmexpert GiethmenDat hier koeien kunnen oversteken van bijvoorbeeld hoeve De Stobben verbaast me niet, net zo min als hier in Giethmen een kwekerij van palm- en vijgenbomen en andere exoten aan te treffen. Het zien van de Palmexpert is in de trein een mentaal seintje om het ebook te sluiten, de tas te pakken en naar de deur te wandelen: het volgende station is Ommen. Ik dat het pad door het landgoed Vilsteren langs de noordzijde van het spoor is opengesteld voor wandelaars. Dit stuk is nieuw voor me. Een olifantenpaadje door het gras en brandnetels volgt de bocht in de Regge. Zicht op Regge 3Aan de overzijde loopt een fotograaf met ‘kanon’ om de twee zwanen die in alle rust in de rivier zwemmen vast te leggen. Het opengestelde pad eindigt op een stuk glad gazon van een boerderij langs de Regge en stopt vlak vóór de brug in de Zwolseweg. Nou ja, dan tweemaal een hek over door de berm het talud op. Het Reggepad gaat aan de noordzijde over het jaagpad, hier ben ik in 2014 geweest. Streef naar een droge overtocht van BesthemerleidingOf er toen al een stepping stones passage over de Besthmenerleiding lag, weet ik niet. Vanaf de westzijde valt ‘STREEF’ in de strips op één van de stenen op. Grapppig, want vanaf de overkant zie je dat niet. Met deze mentale opsteker neem ik een net wat andere terugweg door landgoed Het Laer, langs de leiding. De combinatie van witte metalen brug, water en bos is altijd fotogeniek. De kap van molen De Konijnenbelt is naast de molen in onderhoud. En o, wat kan ik mezelf wel voor de kop slaan. Sculptuur Reinier Paping aan Vecht OmmenPas nu begrijp ik dat Reinier Paping en hotel Paping aan de Stationsweg bij elkaar horen. Hotelier Reinier Paping was de oom van de in Dedemsvaart geboren en in 1963 in Ommen woonachtige gelijknamige Elfstedentochtwinnaar. Onvoorstelbaar dat zijn overwinning in Friesland Paping (slechts) twee jaarkaarten voor de Deventer ijsbaan (aan de Rembrandtkade waar ik ook heel wat rondjes heb geschaatst) en een zilveren sigarettendoos opleverde. Toen tv-verslaggever Joop van Zijl hem na zijn overwinning vroeg wat hij die ochtend had gegeten, antwoordde hij: “Och, wat lichte kost. Een bord Brinta.”. Dit deed de toenmalige directie van Brinta besluiten hem een contract aan te bieden waar hij 500 gulden, een aansteker en een föhn mee verdiende. Zijn vader vond dit niet afdoende en eiste een auto voor zijn zoon, iets wat werd geweigerd. Paping woont tegenwoordig in Zwolle; het typisch Groningse Brinta kom ik eind september tegen tijdens de Tocht om de Noord, dat dit jaar rond ‘Adem de sfeer van het industriële erfgoed’ is uitgezet.

Boek-courant Handelsdrukkerij van Eerten en zonen OmmenOm de route ook voor andere volgers of gebruikers leuk te beëindigen ga ik langs de sculptuur van Paping aan de Vecht en het Tinnenfigurenmuseum annex restaurant De Vechte in het voormalige gemeentehuis via de in het wit gestoken 16e eeuwse neogotische Nederlands-Hervormde Kerk – voor de Reformatie was de kerk gewijd aan Birgitta van Zweden – en de in opdracht van Baron F.E. Mulert in 1903 gebouwd ‘Koffiehuis van den Volksbond’, dat vijf jaar later als drukkerij Van Eerten ging dienstdoen. De eerste Oprechte Ommer Courant werd er gedrukt. door de Middenstraat naar de Lidl. Een onverwachte, avontuurlijke aaneenrijging van zelfgekozen paden tot een 12,5km lange ronde.