Schiller – Morgenstund (Limited Super Deluxe Edition)

Na Future (2016) en Zeitreise Live (2017) nam toetsenist Christopher von Deilingen a.k.a. Schiller voldoende tijd om inspiratie op te doen en samenwerkingen aan te gaan met andere artiesten in Londen, Teheran en Schotland om 20 jaar Schiller met het nieuwe album Morgenstund vorm te geven. Diverse singles werden in de afgelopen weken vrijgegeven op Spotify en Youtube. Toen maanden geleden de Limited Super Deluxe Edition ervan werd aangekondigd, hapte ik vast toe. De box bestaat uit 2 CD’s en 2 blu-rays voor urenlang kijk- en luisterplezier.

De eerste CD opent traditiegetrouw met een Willkommen, gevolgd door het lekker lopende ambient Harmonia. Tricia McTeague die ook op Future (Looking out for You) meezong, meetourde op Zeitreise Live is terug voor Universe. Het is ook het eerste Schiller nummer ooit met een gitaarsolo. Brits gitaartalent Scott McKeon kwam al jammend op dit idee en het beklijfde Basspel is trouwens van de Amerikaan Doug Wimbish (Living Colour).

De Canadese singer-songwriter Jhyve geeft zijn stem aan het voorbijglijdende Dreamcatcher. Baum des Lebens is een ambient instrumental met voice samples en een onderkoelde beat eronder zoals dat ook op de drieluik Future is gedaan. Remixen tot een dampende versie kan zo. SCHWARZ bezingt de kracht die een tot een lawine uitgroeiende sneeuwvlok in potentie heeft. Arpeggio’s, panfluitjes en oppervlakkige lyrics. Muzak, guilty pleasures, of gewoon lekkere luistermuziek?

De videoclip werd in het weekend van 16-17 maart in de Schotse Hooglanden opgenomen.
Voor Das Goldene Tor werkte Schiller samen met Yalda Abbasi (deze Iraans-Koerdische zangeres werd in 2018 door de Turkse regering gearresteerd).

In Teheran werd ook – in de serie Berlin – Moskau, Berlin-Bombay en Berlin-Berlin de track Berlin-Tehran opgenomen. Citerspel van Santur, de synths van Christopher en de rest van de band gaan prima samen. Op de eerste CD staat een verkorte versie, op de tweede schijf een versie van ruim 4 minuten.

Intrigerend is het danskoppel in In Between, waarbij Jan Blomqvist de vocalen voor zijn rekening neemt. BLOMQVIST is bekend van de concert techno: eenvoudige beats met dromerige zangpartijen. Met zijn band maakt hij dansbare electro-pop en solo clubsoul.

Op 22 februari kwam het titelnummer al uit. Hier hoor je de Duitse zangeres Nena (99 Luftballons) mijmeren over de nieuwe dag die met elke zonsopgang begint. Dan met Shangri La opnieuw een instrumental. In het Italiaanse Südtirol werd met disco pionier (Hot Stuff, I Feel Love, Never Ending Story en andere 80’s hits zijn van zijn hand) en producer Giorgio Moroder (echte naam Hansjörg Moroder; en hij spreekt goed Duits) Lichtjahre opgenomen.

SCHWARZ is terug achter de microfoon in New Day, dat gevolgd wordt door de instrumental Over You. Een selectie uit Morgenstern met Tangerine Dream is het lekkermakertje voor de negendelige muzikale verkenning onder dezelfde naam op de tweede CD. Tangerine Dream is een Berlijnse elektronische muziekgroep, opgericht door Edgar Froese in 1967. De band is een van de pioniers in het elektronische genre.

De eerste schijf sluit af met Love met zangeres Rebecca Ferguson. Deze Britse singer-songwriter was verliezend finaliste in het X Factor seizoen 2009-2010 en heeft sindsdien een aantal soloalbums uitgebracht.

De tweede audioschrijf Panta Rhei: Voyage bevat naast de al genoemde werken instrumentals in meer ambient setting: Aurora, Kronos, Poseidon, Aphrodite en Die Farben der Nacht. Ook is een uitvoering met orkest opgenomen van Shangri La. Niet op de Limited Super Deluxe Edition, maar weer wel op Spotify, is de tiendelige Wanderlust opgenomen, muziek die past bij eerder uitgebrachte Einlassmusik of Klangwelten albums, wat lastiger een vinger achter te krijgen, voortkabbelende achtergrondmuziek waar je maar net van moet houden of een toepassing voor weet. Schiller gebruikt dit soort muziek als Einlassmusik, sfeertekeningen voor het publiek in afwachting van het echte live concert.

De eerste blu-ray schijf, One Night in Persia, bevat een live registratie van het unieke Klangwelten concert dat Schiller kon geven in de Iraanse hoofdstad Teheran met de stukken Aurora, Kronos, Poseidon, Shangri La en Aprohodite, waarvan je de studioversies op de 2e audioschijf vindt. Verder is een Dolby Atmos, 5.1 mix of stereo weergave van Willkommen / Harmonia, Universe, Dreamcatcher, Baum des Lebens, Avalanche, Das goldene Tor / Berlin Tehran, In between, Morgenstund, Shangri La, Lichtjahre, New day, Over you, Morgenstern en Love opgenomen. Lekker voor in de huiskamer over alle speakers. Tenslotte was er ruimte voor Morgenstund – Wall of friends.

Op de tweede blu-ray schijf, Voyage: Panta Rhei – Morgenstund zijn de videoclips van Universe, Das goldene Tor, Shangri La, New Day en Berlin Tehran gezet. Verder vind je de achter-de-schermen video’s van de opnamen in de muziekstudio van Genesis, de samenwerking met Santur in Teheran, de gitaarsolo in London en de elektronica in Berlijn. Dan nog wat extra’s: Persische Nächte, Vier Uhr zwanzig en Morgen kann so viel passieren. Behind the scenes van het Klangwelten concert, een fotoalbum van eigen shots in Iran en één over het Klangwelten concert.