Martyn Joseph – Here Come The Young

Voor zijn 33e studioalbum, Here Come The Young, dook Martyn Joseph (1960) met producer Gerry Diver (Tom Robinson, Lisa Knapp and Sam Lee) de studio in. Joseph zelf is inmiddels op leeftijd en hoe jeugdig is folk anno 2019? De Welshman is niet van het soort artiesten dat wakker ligt van instant populariteit en top-40 noteringen. Nee, het titelnummer verwijst naar de diverse jongerenbewegingen in bijvoorbeeld Florida, Britse kiesgerechtigden en de scholierenprotesten dit jaar voor krachtiger klimaatmaatregelen.


Het mid-tempo Oh My Soul met vioolspel van Diver is de oproep ‘wake up and seize the day’. Get Back To You is een lekker vlotte shuffle, dat uitziet naar genade en rust in deze woeste wereld. Het luisterliedje Loves Majority benadrukt dat liefde, zeker als dat collectief gepraktiseerd wordt, het kwade overwint. Het bluesy This Glass over het glas dat voor de een halfvol en de ander halfleeg is, heeft Pete Flood (van het vorig jaar opgeheven Bellowhead) achter de drumkit zitten. Driving Her Back to London neemt spreekwoordelijk gas terug, dwingt je weer tot aandachtig luisteren. Vader brengt z’n dochter naar een Londense universiteit. Muzikale smaken verschillen. Mooi verwerkt. Communion met percussie ter ondersteuning is een oproep om dood gewaande dingen nieuw leven in te blazen, op te staan en je principes om te zetten in daden.

Take Back the Sky is opgedragen aan de op de West Bank door een Israëlische scherpschutter neergeschoten Rode Kruis medewerkster. Nothing Is Lost in Love belichaamt de grote en kleine rampen in onze levens die minder krachtig blijken te zijn als er liefde wordt uitgedeeld. Na de piano ballad Summer Has a Way sluit Martyn op gitaar af in Collateral om tegemoet te komen aan de ‘desperate call of the heart’. Het leven is niet eenvoudig. Tegenover jouw comfort kan ik voorbeelden geven van situaties die je ongemakkelijke laten voelen. Idealisme en liefde drijven de troubadour voort. Here Come the Young!

[spotify spotify:album:36imE2Zg5iHiHCXHIFgkIy ]