Kunst in de avonduren in Frankfurt am Main

Een tweede ronde trainingen voor EIOPA in Frankfurt am Main op 21 en 22 maart en op 1-3 april geeft me de gelegenheid om ‘s avonds weer wat van de stad te zien. Het weer is zachter dan de kou eind oktober 2018. Zo is het heerlijk om ‘s middags buiten op een wandelbankje aan de oever van de Main van een belegd broodje met koffie te genieten of ‘s avonds de groepen mensen die kletsen, drinken of sporten op de wandel- en fietspaden langs de rivier te bekijken. Het is even speuren, maar ook ‘s avonds kun je binnen kunst bekijken. Daarna is er nog tijd genoeg een restaurant in de stad te zoeken om de inwendige mens te sterken en de benen te strekken.

Liebieghaus Skulpturensammlung

Liebieg Haus Frankfurt am MainHet Liebieghaus Skulpturensammlung aan de Schaumannkai – vanuit het Hauptbahnhof gezien aan de overzijde van de Main – is elke donderdagavond tot 21 uur geopend. In een behapbare hoeveelheid zalen loop je chronologisch langs sculpturen uit de collectie, van oud-Egyptische godenbeelden en sarcofagen, via de Griekse en Romeinse beelden van goden, sporters, keizers en dieren de vroegchristelijke uitingen bij langs. De verschuivingen in religieuze kunst, altaarstukken, Maria- en Christusbeelden van de Middeleeuwen, Rennaissance, Barok tot en met Roccoco zijn treffend in beeld gebracht.

Liebieg Haus Skulpturensammlung - bont Grieks godenbeeld met 3D recreatieWat maakt deze verzameling weer anders dan beeldengalerijen die je in bijvoorbeeld Rijksmuseum voor Oudheden, musea in Berlijn, Florence of Rome treft? Liebieghaus wijst op ‘bonte godenbeelden’, kleurrijke bustes en beelden (marmer of smerig geworden steensoorten) waren ooit full-colour uitgevoerd! De exposanten leggen ontwikkelingen goed uit, zoals de steeds centralere rol van Maria die gaandeweg kenmerken van de oude Isis-cultus en bijvoorbeeld de rol van de vrouw die met haar kind wordt weggevoerd naar de woestijn in het bijbelboek Openbaring van Johannes. Liebieg Haus Skulpturensammlung - Willem II van Oranje uit 1672Een imposant marmeren altaarstuk wordt momenteel gerestaureerd met geavanceerde lasers en een bronzen remake van een boksscène blijkt echt uit de tocht van de Argonauten te komen. Voor €7 per volwassene ben je al gauw een anderhalf uur zoet met rustig rondkijken.

Als je goed oplet, zie je in diverse vitrines beelden die gemaakt zijn in de zuidelijke of noordelijke Nederlanden. En – met daarachter een uitzicht op de skyline van Frankfurt – een buste van ‘onze’ Willem II van Oranje (1626-1650) uit 1672! Alleen al het bekijken van dit beeld geeft een indruk van hoe het gezicht van een dode een soort ideaalbeeld wordt. NB is deze stadhouder / prins slechts 24 geworden.

DZ Bank Kunstssammlung

In 1993 is de DZ BANK Kunstsammlung opgericht. Het zwaartepunt in de collectie van inmiddels 7.500 werken van meer dan 800 internationale kunstenaars ligt op fotografie. Delen van deze enorme collectie zijn in de afgelopen jaren meermalen tentoongesteld in allerlei musea over de hele wereld. Een deel wordt permanent geëxposeerd in het Städel Museum, ook in Frankfurt aan de overzijde van de Main aan de zogenaamde Museumufer.

Een 300m2 grote ART FOYER werd in 2006 ingericht tot een soort van in-house museum, waar jaarlijks drie of vier tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. De foyer van de DZ Bank (Deutsche Zentral- Genossenschaftsbank) aan de Platz der Republik, enkele honderden meters van het Hauptbahnhof, is gratis toegankelijk en open tot 19.00 uur op dinsdag tot en met zaterdag.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik een bezoek aan het ART Foyer op dinsdagavond heb moeten laten schieten, omdat ik na de trainingsdag, terwijl het nog enkele uren licht en warm zou zijn, liever een ronde ging hardlopen.

Kunst in de openbare ruimte

Of relieken uit de industrie langs de oevers van de Main tegenwoordig tot kunst gerekend moeten worden, is discutabel. Op z’n minst zijn de op de speelweiden, in de buurt van hippe restaurants of op typische uitzichtpunten achtergebleven overslagkranen, spoorrails, een tot restaurant omgebouwd Druckwasserwerk niet het enige dat je kunt bekijken of fotograferen. De verschillende bruggen hebben hun eigen bouwstijl en en historie. Verder vind je een enorme stele aan de Museumufer, een soort zonnewijzer op de Schaumankai. In de rest van de stad is her en der meer fraais te ontdekken. Check daarvoor de Kunst im öffentliche Raum Frankfurt website.