IJsselloop 2019: 15km hardlopen rond de IJssel in Deventer

Onze jaarlijkse deelname als familie aan de IJsselloop in Deventer is vandaag uitgebreid met Feline op de 1km en Henriëtte op de 5km. Zelf doe ik deze keer mee aan de 15km afstand, Niels, Lieske en Klazien aan de 10km route. Ophalen startnummers ‘s morgens in de Boreeltuin aan de Houtmarkt gaat soepel. We gaan eerst op de Brink kijken bij de start van de groepen kinderen met hun ouders of leerkrachten op de 1km afstand. Mijn moeder komt met neefje Stef bij ons staan, we zien Lieske eerst en daarna Niels met Feline helemaal achteraan naar het startvak wandelen. Goede tactiek om een vierjarige niet te overdonderen met kinderen die haar alleen maar inhalen. Zo kun je nog eens zelf een kind inhalen. Na ze weggeschoten zijn, loop ik zelf terug door het Bergkwartier naar de Houtmarkt voor een laatste plas, banaan en drinken.

Relive ‘Afternoon Apr 14th’Startnummers Henk-Jan Klazien Henriëtte voor IJsselloop Deventer 2019Ik mag om 12u van start vanuit vak B voor de 14e editie van de IJselloop. De Wilhelminabrug over voor de eerste kilometer die met 5:11 de toon zet voor het vervolg. Nee, dit is geen Brink tot Brinkloop of 10km run, ik mag nog vijf kilometer verder vandaag. Henk-Jan in startvak op Houtmarkt IJsselloop Deventer 2019Als ik per kilometer onder de zes minuten kan houden, ben ik al erg blij, want structureel klommen de doorkomsttijden tijdens mijn spaarzame trainingen de afgelopen weken. Het is zonnig met een windje èn koud vandaag. De legging, thermohemd en jasje aan dus, geen korte broek en t-shirt. Dat kan volgens de weersverwachting morgen weer 😉

Henk-Jan na 5km op Emmaplein IJsselloop Deventer 2019 2De Worp over en dan eerst de spoorbrug terug naar de binnenstad. De Welle en – elk jaar eenmaal met toestemming – langs de hoeren in de Bokkingshang. Klazien staat me op het Emmaplein aan te moedigen en te fotograferen. Weer de Wilhelminabrug over, door het Worpplantsoen en dan de dijk langs de IJssel vervolgen. Mijn moeder en Henriëtte staan me hier aan te moedigen. Het traject is bekend van de diverse keren dat ik de 10km hier liep. In de bocht van de Bandijk neem ik ditmaal wel drinken, hoewel het altijd een gedoe blijf wat zonder spugen en verslikken naar binnen te gieten onder het hardlopen. Het keerpunt bij de fruittelers achter de landgoederen zit er nog altijd in. De tijd dat mensen mij inhaalden is voorbij, vanaf hier haal ik zelf weer hardlopers in. Het gaat lekker, ook over het altijd droge zandpad langs de spoordijk richting IJssel. Op het talud staan moeder en dochter weer foto’s te maken. Achter de Hoven is het altijd gezellig.

Henk-Jan na finish op Brink IJsselloop Deventer 2019 2Nog een keer het fietspad tegen de spoorbrug op en terugdraaien naar de Welle. Ja, hier ga ik zodadelijk me wel opstellen om anderen te fotograferen. Eerst zelf de laatste kilometer afmaken. Dat gaat lekker achter een haasje aan die ik bij de Zandpoort met grote passen voorbij ga. En met 1:24:12 eindigen vind ik niet verkeerd met een beperkte voorbereiding – iets met een volle agenda en lange afstandswandelingen, die andere sportieve hobby – en een verwachting dat ik er anderhalf uur over zou gaan doen. Klazien voltooit haar 10km in 01:04:55 en debutante Henriëtte haar 5km in 29:10.

Standplaats Welle Deventer IJsselloop Deventer 2019Na ontvangst van mijn medaille en een fles water loop ik om me warm te houden snel naar de Beestenmarkt om me van een extra laag kleren te voorzien en de fotocamera mee te nemen. Ik steek de binnenstad deels joggend, deels snelwandeend door om precies op tijd bij de Welle te zijn om vanaf de snelle jongens op de 10km honderden deelnemers op de 10 en 5km vast te kunnen leggen. Ijsjes van Talamini als beloning IJsselloop Deventer 2019Honderden foto’s op het 4,4 / 9,4 / 14,4km punt zijn het resultaat. Ik weet van de verschillende edities van de IJsselloop hoe leuk het is actiefoto’s van jezelf terug te zien. Hier dus mijn bijdrage aan andere hardlopers van vandaag.

  • De 5km lopers zijn te vinden in dit album
  • De achterhoede van de 15km en de 10km lopers in dit album

Zodra ook Henriëtte aan me voorbij getrokken is op de Welle – Lieske heeft me hier een poos gezelschap gehouden, collega’s van Saxion aanmoedigend – loop ik naar de Brink. We hebben onszelf een ijsje van Talamini als beloning belooft. En wat je belooft, moet je doen 😉