Gezien: Hacksaw Ridge (2016)

Ogenschijnlijk is het makkelijk pacifist te zijn in vredestijd. Wat als het oorlog is, al je dorpsgenoten worden opgeroepen om in militaire dienst te gaan en overzees landen te bevrijden van de Japanse of Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog? En wat als je Zevendagsadventist bent en strikt houdt aan rust op de zaterdag als rustdag. Desmond Doss, het hoofdpersonage in de film Hacksaw Ridge (2016) heeft thuis genoeg geweld gezien tussen zijn ouders en in de jeugdjaren in zijn eigen omgang met z’n broer, dat hij zich vrijwillig opgeeft om het vaderland te dienen als hospik. Wat doe je dan bij een schietoefening? Heb je er een enkeltje krijgraad voor over? En verachting door de rest van je peloton die overtuigd is van de kracht van wapens waar woorden een vijand niet op afstand hielden?

Hacksaw Ridge, tegenwoordig ook op Netflix te bekijken, is gebaseerd op de geschiedenis van Desmond Doss, opnieuw een verhaal in de context van de Tweede Wereldoorlog die een appèl doet op je eigen morele keuzes, ook al ben je van een andere christelijke denominatie of helemaal niet gelovig. Aan welke kant sta je? Kun je een ander die ethisch andere keuzes maakt, begrijpen? De verrassing van de film is, dat bij de pogingen in 1945 de op een steile klif gelegen Hacksaw Ridge op het Japanse eiland Okinawa, dat ook de pacifistische hospik een enorm belangrijke rol op het strijdtoneel kan vervullen en nodig is, net als de dappere soldaten die hun leven geven of zwaargewond afgevoerd worden. Hoe kan een klungelig gelegde knoop in een touw die gekscherend voor beha wordt uitgemaakt levensreddend zijn.

De door Mel Gibson (na jaren acteur geweest te zijn regisseur van onder meer Braveheart, The Passion of the Christ en Apocalypto) geregisseerde film eindigt met archiefbeelden van de echte Desmond T. Doss die na de oorlogsjaren nog lang met zijn vrouw Dorothy Schutte (let op de Nederlandse achternaam) getrouwd is geweest. In zijn pogingen vrijwillig het leger in te gaan wordt Desmond verliefd op zuster Dorothy. En ook vader met wie de relatie in de jeugd behoorlijk gebrouilleerd geraakt is, maakt een opvallende come back in het verhaal. Liefde en haat, oorlog en vrede, persoonlijke offers in het grotere plaatje van een wereldoorlog tekenen deze film die niet schuwt voor bloederige scènes aangezien een schone oorlog of eind goed, al goed niet bestaat. Met een budget van $ 40 miljoen, recettes van $ 175.3 miljoen en 36 gewonnen filmprijzen waaronder 2 Academy Awards is Hacksaw Ridge een succesvolle film. Gaat dat zien!