Dag 3 Deventer Wandelvierdaagse tussen Rivierenwijk, Colmschate en Bathmen

Met een enorme dubbele regenboog in de wolken voor me rijd ik vroeg op Koningsdag naar Deventer voor de derde dag van de Wandelvierdaagse Deventer. Het weer is anders dan de afgelopen twee dagen. Regenkleding is mee en een thermohemd onder m’n oranje Sanquin t-shirt met “Ik ben bloedserieus” opdruk. En ja, benen die al tweemaal 40km hebben gewandeld, liggen ook liever in bed. We zijn niet van suiker en dus ook met doorgeprikte blaren en pijntjes de wandelschoenen aan en gaan!

Relive ‘Dag 4 Wandelvierdaagse Deventer’


Wie de geschiedenis van zijn omgeving niet kentBij aankomst in het gebouw van speeltuinvereniging De Driehoek word ik hartelijk welkom geheten door de Deventenaren Ronald en Richard Kok en Gerrit uit Raalte. Hilde Van Oosterwijck schuift ook aan tafel. Ze wandelt een dag 40km mee. Geen huishoudelijke mededelingen, we kunnen na zeven uur van start door Voorstad naar de Rielerenk tussen spoorlijn en sportvelden door. Het natuurgebied rond de Douwelerkolk blijft een mooi wandelgebied. “Wie de geschiedenis van zijn omgeving niet kent, weet niet waar hij woont” staat op een wandelbankje. Deze dagen doen we als (ex-)Deventenaren flink ons best het verleden op te halen en medewandelaars deelgenoot te maken van al het fraais in en rond de stad. Met Hilde spreek ik de voorbereidingen voor de Kennedymars Hengelo die op 25 mei gehouden (schrijf je in als je van een afwisselende 80km of 110km mars door het glooiende Twente houdt) wordt door.

Ondertussen moet je wel op de pijlen blijven letten. Bij een brug over het Overijssels Kanaal zie ik een verkeerd hangende pijl die bedoeld is voor de terugweg. Gelukkig hebben we ook een routebeschrijving en vandaag zelfs iemand met de GPS route op z’n smartphone. De koeienvlaaien op het graspad duiden op vee in de buurt. Koeien staan wandelaars in de weg bij DouwelerkolkEn inderdaad staat een groep koeien ons verderop aan te staren op ‘ons’ wandelpad. Gelukkig gaan ze uit zichzelf aan de kant. De fietsbrug langs de Nico Bolkesteinlaan over zien we vrijwilligers nog druk te partytent voor de koffiestop op 5km in te richten. De behoefte aan cafeïne kunnen 40km wandelaars nog wel even onderdrukken.

Brandweer rood aan GooikersdijkVan De Vijfhoek pakken we een gang door het Gooikerspark en duurzame kinderboerderij De Ulebelt mee. We schuren langs de oudste Colmschater wijk Het Oostrik en wandelen over het nieuwe asfaltdek van de heringerichte Oude Colmschaterstraatweg, langs de sportvelden van SV Colmschate en Deventer Hockey Vereniging. Getipt door de broers Kok kijken we naar het in brandweer rood uitgevoerde Rode huis aan de Dudokstraat tegen de kruising Gooikersdijk/Nieuwedijk. In 2009 werd het met graffiti beklad. Sinds 2018 staat het roodste huis van Nederland te koop. Volgens Funda mag je je voor €695.000 de nieuwe eigenaar noemen. Enkele honderden meters verderop heeft de Deventer Wandelvereniging de centrale rustpost ingericht.

Vervolg de route in onverwachte richtingVoor de tweede lus gaan we verder het buitengebied tussen Colmschate en Bathmen in. Het miezert of regent aanhoudend. Gelukkig zitten er flinke stukken bos tussen het militair oefenterrein en magazijncomplex De Bannink en de Cröddendijk. Dat beschut aardig tegen de neerslag. Een wandelaar die zojuist nog aangaf liever asfalt dan een bospad te hebben, wordt op zijn wenken bedient op het fietspad langs de Cröddendijk. Ronald en ik gaan voorop en hebben veel liever een bospad. Dat komt weer bij de inspiratielocatie en gastenboerderij Spijkvoorde en de kunstgalerie Het Bouwhuis.

enk je ver van de bewoonde wereld te zijn, sta je even later aan de rand van Graveland aan de oostkant van De Vijfhoek. Even wat nieuwbouw mee en route, leuk om stedebouwkundige ontwikkelingen uit de laatste twee decennia te zien. Bij de rust op de Starinksweg is het wat drukker geworden, hoewel er duidelijk minder wandelaars onderweg zijn dan donderdag en vrijdag. Jorby speelt You'll Never Walk Alone op rustpuntSaxofonist Jorby speelt voor ons You’ll Never Walk Alone.

Ronald op SchipbeekstuwGerrit houdt het vandaag bij 30km en slaat meteen na de rust af voor zijn laatste stuk. Met een koppel uit Barchem gaan we de derde lus in richting Bathmen, eerst door het bos naar de spoorwegovergang bij de Holterweg/Spildijk, dan langs de Spildijkswaterleiding naar de Schipbeek. Bij de ijsbaan Grote Maot wijst een pijl rechtdoor, terwijl we de enige wandelaar die ons nog vóór is linkaf zien slaan. We gaan rechtdoor langs de Schipbeek. Bij de volgende brug – er komen net fietsers voorbij met een knaloranje veiligheidshesje aan met OXE op hun rug gedrukt (Oxe ligt hier aan de overzijde van de A1), twijfelen, want nu is er geen pijl meer te zien. Teruggaan doen we niet, wel op GPS naar het dorpscentrum van Bathmen voor de aansluiting op de uitgezette route. Het regent nu zo serieus, dat de cape uit de tas moet. De Koningsdag festiviteiten aan de Brink en bij Cultuurhuus Braakhekke moeten nog beginnen. Voormalige melkfabriek BathmenBij de voormalige melkfabriek steken we het spoor over. Vlak voor Oude Molen met zicht op korenmolen De Leeuw slaan we af het bos weer in. Ook aan de kant van De Bannink volgen we bospaden tot op de rustpost. Jorby speelt nog altijd deuntjes. Hij is nu toe aan Lily Was Here van Candy Dulfer (La Dulfer zelf zal op Koningsdag al zijn volgeboekt, gokken we aan tafel).

Henk-Jan bij lijnzaadveld Het SworninkRichard en ook het stel uit Barchem heeft behoefte aan wat langere rust, als ik de benen wil. Van stilzitten word ik alleen maar stijf. Ronald springt op en houdt me ook op het laatste stuk gezelschap. Voor weleens is meegeweest op de Hof van Colmschatetocht van de in de Wandelvereniging Deventer opgegane Wandelgroep Colmschate op het eerste deel geen verrassingen: tuinderij Haverkamp, een uitbundig bloeiend lijnzaadveld, de naar feministen en andere historisch belangrijke vrouwen vernoemde straten in Het Swormink naar de Schipbeek. Dan de groene buffers met wandel- en fietspaden door Het Roessink. Boerderij Groot SworminkIn beide wijken liggen oude boerderijen verscholen tussen de nieuwbouw. Vandaag richt ik me daarop, Ronald helpt me met tips. Colmschaterenk en Blauwenoord zijn de volgende Colmschater wijken die we aandoen. Langs de nieuwe Intratuin vestiging en de school Het Swormink gaan we de Rivierenwijk in. Blokkendoos huizen aan Maasstraat DeventerIn het afgelopen decennium heeft deze al sinds mijn jeugd als probleem-/achterstandswijk bekend staatde buurt een behoorlijke vernieuwingskuur gekregen. Flats aan de Maasstraat zijn gerenoveerd, andere gesloopt en vervangen door laagbouw. De Prinses Ireneschool heeft plaatsgemaakt voor Kindcentrum Rivierenwijk. Het Venenpark met de in zwart-wit uitgevoerde blok-woningen en het nieuw uitgevoerde Venenhuis is geslaagd. Ach, en verderop nog steeds de arbeiderswoningen aan Dinkelstraat en Oude Bathmenseweg de waar ‘onderhoud’ geen hobby lijkt. Voor de derde maal gaan we door de Veenwegtunnel naar het eindpunt, waar we tegen kwart voor twee na 40km wandelen aankomen.

En waarom uitgerekend een auto met parkeerschade.nl opdruk achter de mijne op de Veenweg staat? Voorzichtig rijd ik vooruit weg 😉 Tot zondagmorgen voor de vierde dag!

Zie ook: