Dag 4 Deventer Wandelvierdaagse rond Colmschate, Lettele en Schalkhaar

Ik sta vanochtend goed uitgerust en met relatief soepele spieren op. Gisteravond was het licht al vroeg uit, deze zondagmorgen koers ik voor de 4e en laatste dag van de Wandelvierdaagse Deventer over de N348. Zou het toeval zijn dat Sara Bareilles‘ album The Blessed Unrest (2013) aan staat? Zo’n heilig moeten, ondanks de matige weersverwachting toch gaan, omdat je je hebt ingeschreven voor de volledige vierdaagse? Dat het juist onder het typen van dit verslag ‘s middags tegen half vier in Balkbrug stevig begint te regenen, doet me deugd, want tijdens de hele wandeling hebben we het droog gehad.

Relive ‘Dag 4 Wandelvierdaagse Deventer 2019’


Zicht op De Adelaarshorst Vetkampstraat DeventerDe auto mag op de parkeerplaats van De Adelaarshorst aan de Vetkampstraat blijven. Go Ahead Eagles speelt vandaag niet. Direct na de start om zeven uur krijgen we het karakteristieke stadion in de volksbuurt weer te zien. Met de broers Kok en Ab en Geja Lindenschot en Gerrit is een hecht groepje ontstaan deze dagen. Henie uit Haarle, afwisselend vader, opa of meester van Ronald en Richard genoemd, loopt alleen vandaag en met ons mee, vol energie en nog fris. Samen houden we de neigingen de pas er te hard in te zetten wel in. Bij toerbeurt loopt er wel iemand achteraan – even plassen of foto’s maken en er is een gat ontstaan – zonder elkaar uit het oog te verliezen of bij de rust vóór de anderen te vertrekken. Poort Westenbergkazerne SchalkhaarVia mijn geboorteplek, het voormalige Sint Jozefziekenhuis, nu verpleeghuis en woonzorgcentrum in de Keizerslanden slaan we bij de Zandwetering aangekomen rechtsaf naar de Hagenvoordedijk om door het noorden van Schalkhaar naar het oosten te trekken. Ab vertelt over zijn bezoeken als dienstplichtig militair aan de Westenbergkazerne; zelf had ik er als jong broekie een vriend die in één van de stafwoningen naast de kazerne stonden woonde. Al jaren heeft het complex de militaire functie verruild voor die van Asielzoekerscentrum.

Wandelen door het gras tussen Schalkhaar en LindeMet de goedkeuring van de pijlen controlerende vrijwilliger van de Wandelvereniging Deventer aan de Spanjaardsdijk slaan we het open veld in, gevolgd door een stuk over het jaagpad langs het Overijssels Kanaal. De onverharde Rielermatenweg is ook zo’n klassieker om in een wandelroute op te nemen. Zittend paardDat een paard op z’n gat zit, zie je niet elke dag. Zelf ben ik net te laat met fotograferen, gelukkig zijn er meer met een camera bij de hand en de finesse de foto later te bewerken. Van Ronald die bij het zien van een sticker van een schaap op de bestelauto van de herder van de Deventer Schaapskudde begint te blaten, zijn geen beelden beschikbaar, wel herinneringen 😉 De centrale rustpost is bij een boerderij aan de Oerdijk.

Wandelen langs Overijssels KanaalVoor de tweede lus gaan we richting Linde, langs Piet Haverhoek Recycling op het punt waar de Soestwetering en Overijssels Kanaal elkaar kruisen. Vestiging van de sloperijen en woonwagens van de familie Haverhoek in de stad heeft jarenlang gedoe gebracht, ook van de huidige locatie wilde de gemeente ze al een keer (weer) weg hebben. We vervolgen onze weg langs de Soestwetering en dan een lus door het bos en aan de bosrand rond de Zandbelter Molen, flinke stukken bospad dus, lekker! Dan weer langs het Overijssels Kanaal, over gemaaid gras langs de Lettelerleide en door open veld langs Scouting Loaah terug naar de rust. Daar is het wat drukker geworden, nu ook de 30km lopers gaan en komen.

Op Kerkpad bij LetteleDe derde lus is ook vandaag voor de 40km wandelaars gereserveerd. Oerdijk en Koerkampsweg met de torenspits van de Sint Nicolaaskerk van Lettele die steeds dichterbij komt. Op de jaagpaden van de Soestwetering en een andere watergang is een kerkpad als wandelroute Oaver de Kamp in de serie Krange op de weg (ja, het helpt als je de lokale varianten van het Nederduits beheerst ;)) uitgezet. We kruisen het dorpscentrum voor nog een stukje Oerdijk. We passeren de voormalige Gemeenteschool, slingeren dan over onverharde paden, een heus coulissenweg en bosranden om Lettele heen naar aangelegde Dorpsbongerd aan de Oerdijk. Die zou je kunnen volgen tot de rust, maar dan mis je nog 3km. En dus steken we door naar de Cröddendijk om verderop over de Brandkoelenweg naar de rust te gaan. 't Is een kwestie van umme oe henkiekenEr komen al flink wat wandelaars van de 20 en 30km route ons tegemoet. Bij de rust is het zó druk, dat ik welgeteld als enige nog een zitplaats kan bemachtigen. De anderen houden staand ‘op de plaats rust’.

Wandelbankje aan Lucas van Leydenweg in VijfhoekWe zien het voordeel van het ‘van mens naar mens’ wandelen (lees: regelmatig inhalen van anderen). Ondanks de vermoeidheid kunnen we het tempo hoog houden langs de Zandwetering. Aan humor ontbreekt het niet, en dat laten we elkaar en medewandelaars weten! Liefhebbers van architectuur krijgen in de ‘fotografenbuurt’ van De Vijfhoek genoeg getrakteerd. Aan de buitenkant van de wijk kom je als vanzelf weer op de Oerdijk uit en ligt het Overijssels Kanaal dichtbij. Wandelaars krijgen langs Overijssels Kanaal kussen van zussenTwee zussies delen kussies uit aan wandelaars, een grappige variant op ‘free hugs’ op festivals. Andermaal Schalkhaar, nu via sportpark De Horsterhoek. Op de Doornenkamnp hebben bewoners een speaker benoemd en een kraam met fruit en snoep uitgestald voor ons. Voormalig gemeentehuis Diepenveen in SchalkhaarDeze initiatieven waarderen we, ook al gaan we rap verder langs de zuidelijke rand van het dorp tot tegenover het voormalige gemeentehuis van Diepenveen dat in de grotere kern Schalkhaar stond. Beide dorpen zijn tegenwoordig deel van de gemeente Deventer.

Hoofdgebouw Dimence Brinkgreven DeventerNog één ommetje, over het terrein van De Brinkgreven, in onze jeugd ‘het gekkenhuis van Deventer’, tegenwoordig een GGZ locatie van Dimence. Het oude landhuis met koetshuis, de diverse paviljoens in de parkachtige omgeving zijn vaker onderdeel van een wandeling, en terecht. De Rielerweg af tot #110, inmiddels beter bekend als De Driehoek, waar we even voor half twee aankomen na ruim 39km wandelen. De afvaardiging van de Deurdweilers wil nog geen deuntje blazen voor ons, ze zeggen pas om kwart voor twee wandelaars te gaan onthalen. We laten ons als groep op de foto zetten, helaas een plaatje met twee joekels van vingers die een deel van de groep onzichtbaar maakt. Een in de vorm van een schoenzool uitgesneden medaille voor de voltooide eerste wandelvierdaagse van Deventer gaat mee naar huis. Het waren vier afwisselende dagen vol moois in de gemeente Deventer. Complimenten aan de organisatie en de vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Tocht om de Noord / Pronkjewailpad media teamgenoot Rik Jan Luiting uit Haren (Groningen) liep deze vier dagen de 30km route en blikt terug op zijn Facebook pagina.

Zie ook: