Dag 2 Deventer Wandelvierdaagse – Schalkhaar, Diepenveen schilwijken en centrum

Na een zonovergoten eerste dag van de Wandelvierdaagse Deventer is het bij het opstaan om half zes opletten bij de kledingkeuze. Het regent buiten en dat blijft het doen tot voorbij Raalte. Hoe dichterbij Deventer, hoe droger. Als we dat zo kunnen houden, zijn de deelnemers tevreden. Even voor zevenen krijgen we in De Driehoek de laatste huishoudelijke mededelingen te horen. De organisatie heeft naar de feedback van gisteren geluisterd, zal voor genoeg koffie zorgen, maar kan voor toiletbezoek nergens een tweede Dixi huren. Huppakee, in de benen met een eerste knip in de startkaart en een extra fles water voor onderweg.

Relive ‘Dag 2 Wandelvierdaagse Deventer’


Rooms-Katholieke Kerk SchalkhaarOp de eerste kilometer de stad uit tekenen zich de tempoverschillen af. Blessures of vermoeidheid van de eerste dag spelen op. Met Richard en Ronald Kok, plus Henk en Gerrit ga ik op kop over het terrein van GGZ instelling Brinkgreven, achter het nieuwe ziekenhuis op de Rielerenk en door Schalkhaar, waar we het al 200 jaar oude restaurant De Lindenboom – uitvalsbasis voor rij-examens voor heel veel Deventenaren – en de Rooms-Katholieke Nicolaaskerk passeren. Het witte Christusbeeld met opschrift ‘Komt allen tot mij’ kijkend naar de ingang van het godshuis lijkt de kerkgangers weg te willen hebben bij Maria en heiligenbeelden binnen.

Brug in ZandweteringparkDe Hagenvoorderdijk en het Zandweteringpark had ik in de herfst van 2018 ook opgenomen in een eigen rondje Deventer. In 2016 ging de Driehoektocht van de Wandelvereniging Deventer ook door dit stuk nieuwe natuur dat als waterberging en buffer tussen de oprukkende woningbouw aan Diepenveense zijde en de wijken Keizerslanden en Borgele fungeert. Jammer, dat we niet even een stukje van de nieuwbouwwijk Steenbrugge meepakken. Had vanaf de koffiepost op 5km best gekund. We vervolgen de onverharde wandelpaden door het park en achter Het Vlier en het sportpark Borgele langs. De spoorlijn Deventer-Olst passeren kan hier alleen bij de Overstichtlaan en dus is de route behoorlijk voorspelbaar. Geeft niks, want de rand van de stad blijft bijzonder.

Zicht op Hotel Gaia voorheen Nieuw RandeAchter het hotel Gaia, voor Deventenaren beter bekend als huis Nieuw Rande, ligt een enorm landgoed. Een boerderij aan de Bouwhuisweg is vandaag de centrale rustpost van waaruit de drie volgende lussen gelopen worden. Eerst een broodje en wat drinken. De tweede lus gaat over het landgoed richting IJsseldijk, maar niet voor lang. Informatiepaneel VossenbosjeHet achterdijkse met het Randerpad, de kunst aan de boom van Marijke Schurink om de voormalige zilvervossenfarm te markeren en “Lopen door het water”, een waterberging project van het waterschap waarbij het voor ons wel prettig is, dat het de afgelopen weken zo droog was – we hebben immers geen opblaasboot of lieslaarzen meegenomen – brengen ons aan de rand van het dorp Diepenveen. Over de Sallandsweg terug naar Rande, waar het in de bossen goed uitkijken blijft om alle pijlen te zien. Bij de rust andermaal wat eten en drinken. De deelnemers aan de kortere afstanden zijn kalm en muzikale begeleiding nog afwezig.


Henk-Jan op landgoed De Hoek“Onze” lus, de enige die we alleen als 40km deelnemers lopen, gaat terug naar Diepenveen, schuurt aan het oude dorpscentrum – hier was een ommetje langs de kerk en de pleintjes een goede aanvulling geweest – en door naar de nieuwbouwwijk Het Eikendal, dat een decennium na het bouwrijp maken nog steeds veel onbebouwde kavels heeft. Vrijheid in het bebouwen van de grote kavels, zo te zien. Richard is achterop geraakt. Met broer Ronald wisselt hij updates, foto’s en tips voor het volgen van de route uit. Landgoed De Hoek, de course van de Sallandse Golfclub, langs Scouting Steyn en begraafplaats Tjoenerhof en diverse stukken Averlose Houtweg betekenen: bomenlanen, zand of puin onder de voeten tot we ons melden op de Boxbergerweg. Vlak ervoor woont Andries Heidema, van 2003-2017 burgemeester van Deventer en nu commissaris van de Koning in Overijssel in de beschaafde woonboerderij Kolkbosch, terwijl aan de overzijde van de straat een enorm landhuis op een heuvel staat. Het is maar hoezeer je je verheven voelt boven je medemens 😉

Balkons aan IJsselflat DeventerOok bij Gerrit hapert het wandeltempo, maar met wat creatieve afsnijdingen weet hij bij Ronald, Henk en mij in de buurt te blijven. Al met al staat de teller op 11km voor deze lus als we neerdalen op een klapbank bij de rustpost, andere deelnemers de indruk gevend alsof deze onverwachte kilometer extra ons echt in de weg zit. Geen vermaak met zang en accordeon vandaag, we vermaken onszelf dan maar met reacties op andere deelnemers die we op de vierde etappe richting stad inhalen. Onze lange benen, de vermeende haast of hobby snelwandelen…voor de hand liggende opmerkingen. Ieder heeft nu eenmaal z’n eigen tempo, zonder een wedstrijd te lopen of voor het donker thuis te moeten zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

W4DD dag2: langs de IJssel 👍 #w4dd #deventer #4daagse #wandelvierdaagse #wandelen

Een bericht dat is gedeeld door @ hoelie op


Complimenten aan de routebouwers om de Heuvelmansweg en de uiterwaarden langs de IJsselkade op te nemen. Ook de atypische gang langs de Pekelharingsweg, de Jan Luykenkolk, de sportvelden aan de Brederodelaan de de waterpartijen aan de Frans van Mierisstraat en de opgang naar de Rembrandtkade door de Ruysdaalstraat waardeer ik. Naar vrienden die hier op de Zandweerd woonden fietste ik vroeger, wandelen doe ik hier nu voor het eerst.

Vogeleiland DeventerHet pad tussen spoordijk en Parkweg kan ik me ook niet heugen op twee benen eerder gepasseerd te zijn, terwijl het Rijsterborgherpark met Vogeleiland weer gesneden (Deventer) koek zijn. Henk kent het eiland niet, dus voorzien Ronald en ik hem van allerhande historische details, zoals op veel meer plekken in de stad. Liefhebbers van de binnenstad komen vanmiddag aan hun trekken. Zo gaan we door de Smedenstraat, de Korte B(isschopsstraat) en Lange B zigzaggen door het winkelpubliek, nemen de Grote Overstraat en Spijkerboorsteeg om de Brink over te steken de gezellige Walstraat in. Voormalige vrouwengevangenis Walstraat-Golstraat DeventerRonald tipt me hier de voormalige vrouwengevangenis. Tjonge, terwijl ik weet ik niet hoevaak de straat heb doorlopen, jarenlang naar de in de voormalige Grote Synagoge om de hoek in de Golstraat naar de Christelijk Gereformeerde Kerk ging op zondag. Awel, omhoog kijken dus om de ontsnappende vrouw aan een koord van kledingstukken te zien.

Einde voormalige VAM spoorlijn bij Saxion DeventerWe doorkruisen winkelcentrum De Boreel dat op het voormalige kazerneterrein is gebouwd, werpen een blik op Hogeschool Saxion en het railict van de voormalige aftakking naar het industrieterrein, in bedrijf van 1925-2003. Dagelijks reden hier VAM-wagons vol huisvuil en andere goederentreinen, doorgaand verkeer op de Snipperlingsdijk, Mr. de Boerlaan en Kazernestraat ophoudend. Ronald dist in de Veenweg-tunnel nog zo’n gezamenlijke ervaring op: het na een flinke regenbui vol water staan van deze spoortunnel en dus lekker op de fiets of met de auto door de diepe plassen heen. Om 13.36u zijn we terug bij De Driehoek, krijgen de startkaart en routebeschrijving voor zaterdag en wensen elkaar ‘tot morgenvroeg’.


Zie ook: