Concertverslag Roosevelt in Melkweg Amsterdam

De Duitse Marius Lauber kampte in november 2018 met stemproblemen. Het concert van zijn band Roosevelt werd daarom van 22 november 2018 naar 11 april 2019 verplaatst. Voor de overnachting in Amsterdam tussen twee werkdagen in dus opnieuw een hotel geboekt en verder blijven meebewegen met de funky muziek. Concert Roosevelt in Melkweg Amsterdam op 11 april 2019Hotel Abba aan de Overtoom, op enkele minuten lopen van De Melkweg aan de Lijnbaansgracht biedt me budgetaccommodatie (€57,50 voor een eenpersoonskamer met ontbijt, wel een gedeelde badkamer en toilet). Een rookvriendelijk hotel boven de Albert Heijn, waar het af laten gaan van een rookalarm op €160 komt te staan (roken daarom alleen vanuit een geopend raam of op het balkon), waar toch op de gangen een enorm penetrante wietlucht hangt. Op kamer 9 is het fris en dat houd ik zo als niet-roker 😉

Bij een lokale pizzabakker annex döner bereider bestel ik een pizza salami en krijg een pizza shoarma. Gelukkig lust ik beide, meebewegen ook hier zonder behoefte de verder hete en smakelijke pizza te retourneren. Na nog wat administratief werk op de laptop en smartphone loop ik na half acht richting De Melkweg. Concert Roosevelt in Melkweg Amsterdam op 11 april 2019Streep acht uur trapt de 22-jarige Oostenrijkse Mavi Phoenix het voorprogramma af. Een rebelse meid die haar lesbische voorkeuren, net als de kritiek van ouders en familie erop alsmede een overdosis f**k you als makkelijke textuele opvulling van haar verder catchy hiphop etaleert. Vergezeld van een bassist, drummer en synths uit een doosje is ze muzikaal zeker geen straf, geniet ze volop van haar eerste bezoek aan Amsterdam en krijgt ze een wisselende respons van de steeds voller stromende Max-zaal. Zo te zien om me heen is er herkenning van de bezongen perikelen. En verder pik ik meegekomen vriendinnen of familieleden die wel heel erg uitbundig alle teksten uit hun hoofd meezingen. De zangeres kletst zo ongeveer na elk nummer. Als de drummer doorheeft dat het tijdschema anders geen ruimte laat voor het laatste liedje, maant ze Mavi tempo te maken.

Concert Roosevelt in Melkweg Amsterdam op 11 april 2019Na een half uur podium herinrichten en wat gepriegel om het logo van de band goed opgehangen te krijgen, is het tijd voor Roosevelt. En wat heeft het publiek zin om te dansen! En dat kan naar hartelust op Take Me Back en Illusions van de vorig jaar verschenen Young Romance, maar ook op Montreal van de Elliot EP uit 2013. De ritmesectie – een drummer, een percussionist/toetsenist en bassist – is op dreef, speelt strak en houdt de vaart erin. Geen babbels of beschouwingen, gewoon door naar het volgende nummer.

Concert Roosevelt in Melkweg Amsterdam op 11 april 2019Tot half elf geniet ik van diverse ‘extended versions’ van oudjes als Sea, recenter materiaal als Moving On en veel tracks van Young Romance. Zanger, gitarist en toetsenist Marius Lauber is goed bij stem, beheerst zijn instrumenten en overtuigt dat in de studio vormgegeven strakke pop-funk ook live heel wel uitgespeeld kan worden. In de DJ set voorafgaand aan het concert kwam de 1987 Fleetwood Mac hit Everywhere al voorbij. Roosevelt’s cover werd de eerste toegift, gevolgd door Night Moves. Het dansen op de vierkante meter maakt plaats voor meer bewegingsruimte op de avondwandeling terug naar Hotel Abba en een prima nachtrust.

Zie ook foto’s Lyz Olyslager.