Robert D. Kaplan – De verovering van de Rockies: hoe haar geografie de rol van de Verenigde Staten in de wereld bepaalt

Hoe komt het dat de Verenigde Staten van Amerika de rol van supermacht kreeg? In De verovering van de Rockies betoogt Robert D. Kaplan, dat de geografie van de continent allesbepalend is geweest. De unieke landsgrenzen – van kust tot kust op een continent – en de frontier mentaliteit, waarbij de westwaartse beweging van pioniers oorspronkelijke bevolking nagenoeg wegvaagde en landjepik deed, vormden de Staten. Waar de economische modellen van katoenteelt op voldoende vochtige of te irrigeren gronden in de zuidelijke staten en de landbouw in de noordelijke staten ook een gegeven zijn, en de uitbreiding westwaarts in het voordeel van de noordelijke staten was. Wie uiteindelijk ook de Rocky Mountains veroverde kon over land van Atlantische Oceaan tot Stille Oceaan haar recht doen gelden. Democratie – uiteraard de eigen invulling ervan door de Amerikanen – werd een exportproduct. Denk terug aan Zuid-Korea, de Golfoorlog, de verdrijving van Saddam Hoessein of Khadaffi, en ook de her en der jammerlijk gefaalde pogingen als Afghanistan, grofweg de rest van het midden-Oosten.

Militair overwicht, een buitenproportioneel grote marine, maakten de Amerikanen tot heerser over de wereldzeeën. In het boek volgt Kaplan de route die zijn vader als vrachtwagenchauffeur ook nam door de staten helemaal naar San Diego. Het is een herwaardering van de landschappen, de verschillen tussen de staten, maar ook de lokale bevolking als de auteur z’n waarnemingen noteert, in restauants en motels verblijft en leert begrijpen wat Amerika maakte wat het nu is. Een eigen insteek, goed verteld en overtuigend gebracht, al vind ik de laatste hoofdstukken langdradig en komen de Rockies zelf er bekaaid van af, in tegenstelling tot wat de boektitel doet vermoeden.

Over de auteur
Robert D. Kaplan schreef vijftien boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder Moesson en Balkanschimmen, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Van 2009 tot 2011 maakte Kaplan deel uit van het Defense Policy Board van het Pentagon, onder leiding van minister van Defensie Robert Gates. In 2011 gaf Foreign Affairs hem een plaats in de ‘Top 100 Global Thinkers’.