Pronkjewailpad van Midwolda naar Noordbroek

Al liggen de plaatsen Midwolda en Noordbroek via de kortste route slechts 10 kilometer wandelen uit elkaar, zijn er genoeg pronkjuwelen in en tussen de plaatsen te zien, dat er een volle dag aan besteed kan worden. Voor de zevende etappe verzamelt zich de tweede ploeg voorlopers vanochtend bij het koetshuis van de Ennemaborg in Midwolda, waar we gistermiddag ook geëindigd zijn. Als ik na half tien aankom, zit de rest al aan de koffie. Een bakkie pleur gaat er ‘s ochtends wel in. Captain Wanda Torrenga heeft vandaag versterking van Harry Abbing.

Relive ‘Pronkjewailpad Midwolda – Noordbroek’


Achterzijde Ennemaborg in water MidwoldaRond tien voor tien stappen we op. We hebben twee nieuwe wandelaars mee, vijf anderen hebben die gisteren meeliepen, hebben vandaag andere bezigheden. En zo wisselt de groep dagelijks van samenstelling. We maken eerst wat foto’s bij de achterzijde van de Ennemaborg en lopen dan het door het Groninger Landschap beheerde landgoed door. Konikspaarden grazen in een weiland naast het bos. Twee kilometer verder komen we de bossen uit en krijgen de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in beeld. Nee, het Pronkjewailpad gaat er niet langs of doorheen. Zeven jaar geleden startte een etappe van de Tocht om de Noord in het complex. Nu gaan we een landbouwtunnel onder de A7 door en lopen door woonwijken van Scheemda. Navigeren op de app valt nog niet mee, zeker met een groep, waar ook wat tegengestelde meningen worden geventileerd. We hebben geluk met het weer. Strak blauwe lucht en een aan kracht winnende lentezon.

Groepsfoto op bordes Hostel Esborg Scheemda 2De eerste stempelpost die we vandaag inwijden is het Hostel Herberg Esborg, sinds 1954 tot 2014 een Stayokay jeugdherberg, nu een hostel voor wie maar wil komoen overnachten, meer op individuen en stellen dan op groepen gericht dus. De eigenaar vertelt honderduit over de rijke historie van het pand en de aanpalende feestzaal. We krijgen een kop koffie aangeboden, laten een stempel zetten en poseren voor groepsfoto’s op het bordes.

Galerie Beeldkracht ScheemdaWat verderop wacht een volgende verrassing. In wat vroeger volgens de online meekijkende local Anja Bosch bakkerij Groenbroek was, zit tegenwoordig Galerie Beeldkracht. met inpandige massageprijktijk, kunstuitleen en lijstenmakerij. Als onze rugtassen veilig langs de muren van de galerie zijn geparkeerd om geen handgeblazen glaswerken of sculpturen om te stoten, steekt de eigenaar van wal over zijn collectie, de lijstenmakerij, het zat zijn van strak in ‘t pak van kunstbeurs naar kunstbeurs gaan. Rondleiding Galerie Beeldkracht ScheemdaHoeveel liever dan doorgaand bestellingen en klanten over de vloer in het Groningse Scheemda te krijgen, juist niet meer jonge, vol ideeën, maar weinig gestructureerde kunstenaars te hoeven begeleiden. We krijgen een uitgebreide rondleiding op de beide etages. We verklaren de galerie tot Pronkjewailpad stempelpost en nemen een stempel op de kaart mee.

Eend met kerk ScheemdaBij de kerk wordt nog even gecontroleerd of het een stempelpost in wording is. Voor het moment niet en dus lopen we verder door het centrum, langs de haven en een stuk jaren ’90 ‘nieuwbouw’ aan het Opdiep naar een tunnel onder de Rijksweg door. Een fietspad leidt langs het nieuwe ziekenhuis Ommelander . We volgen het Meedernerdiep voor ruim twee kilometer naar het noorden. De molen De Dellen aan de overzijde van het is een aangename plek om met m’n selfie stick wat groepsfoto’s te maken.


social sofa Nieuw ScheemdaVlak voor de bebouwde kom van Nieuw Scheemda pakken we een bomenlaan en daarna een stuk van het plaatselijke Ommetje mee om bij een social sofa uit te komen. Waar gisteren de vrouwen op de foto wilden, mogen nu de mannen, gevolgd door captain Wanda Torrenga die even de bank voor zich alleen krijgt. Dan naar de kerk. Hier staan vrijwilligers al klaar om ons te ontvangen. Vóór we mogen stempelen krijgen we de historie van de kerk uitgelegd. Kerkdiensten zijn verplaatst naar Scheemda. Het gebouw wordt enkel voor culturele evenementen gebruuikt….en als stempelpost op het Pronkjewailpad! Vermeldenswaard is het kleine, nog steeds gebruikte Schnitger orgel.

Crystal glass foto De Witte WolkBuiten de dorpskern is nog meer te zien. Aan het kruispunt waar een kleine eeuw geleden ook een NOLS spoorlijn liep, was een halteplaats Quatre Bras. Dit werd een hotel, café, feestzaal, daarna hoerentent, benzinepomp, tot Jagran en Nirad in 1995 het pand met omliggend terrein overnamen. Nu is het B&B De Witte Wolk met een ruime siertuin met beelden en op bijvoorbeeld Louis Le Roy geïnspireerde bouwwerken. Het stel krijgt van ons de accreditatie als stempelpost. Daarna moeten we op zoek naar de stempel bij een ronde mutser. Dit niet-alledaagse woord kost even zoeken, maar op de website van Arnica Kwekerij vind ik de verklaring. je kunt ook op de bonnefooi de tuin door. Of je sneller bent, mag je zelf ontdekken.

Pronkjewails voor wandelaars bij WaarkunstIn de berm langs het kruispunt gaan vijf andere zaadbommen van Staatsbosbeheer die we gisteren hebben gekregen de grond in. Dat er maar veel mooie bloemen mogen opkomen! Een honderd meter verderop zit galerie Waarkunst. Beeldend kunstenaar Peter Meijer en zijn vrouw runnen hier een diverse hectares grote beeldentuin, een tot galerie verbouwde hoeve met theehuis. Ze begeleiden kunstenaars die bij Minerva wel leren om kunst te maken, maar niet om zich te verkopen. Er zijn diverse nieuwe plannen. Leuk om te horen. Ook zij krijgen een sticker en promotiemateriaal. Wij krijgen een stempel en een op aquarelpapier gedrukt exemplaar van een schilderij van Peter Meijer. Vier verschillende taferelen, wat een keuze!

Wanda deelt vruchtensap uitOver het talud van de al genoemde spoorlijn langs het Buiten Nieuwediep loopt het in het gras of over het smalle schelpenpad op zich lekker, minus het gewenste tempo. Bij diverse mensen die al verscheidene dagen in de benen hebben zitten, is de vaart er de hele dag al uit. Maar goed, we krijgen al snel weer een post om in te wijden als stempelpost. Het is de Fruitgaard van familie Bosschaart die naast een fruitkwekerij een camping en Rustpunt uitbaten. We krijgen vruchtensap aangeboden. De zon schijnt warm genoeg; de afritspijpen mogen eraf. Angelique Hofstee stuurt foto’s van blote mannenbenen naar Pronkjewailpad PR kracht en organisator achter de schermen, Sanne Meijer die mag raden van wie ze zijn. Groepsfoto bij Noordermolen Noordbroek 1Bij vertrek krijgen we nog een rode appel mee, altijd lekker. In korte broek vier kilometer verder over de grasdijk. Nu met mooi weer best aardig, bij tegenwind of regen zal dit geen pretje zijn. In wat de lokaal deskundige medewandelaars aangeven als Westerse molen maak ik weer groepsfoto’s. Verderop bij een omver getrapte knooppuntenpaal ontdekken we dat het de Noordermolen is.

Beereshoeve NoordbroekWe komen uit op de Scheemderweg, gaan verder op de Buitenweg tot de Klingenweg, de N33 over naar Noordbroek. Op de kaart ziet de route er heel apart uit om de pronkjewails te kunnen verbinden. Steeds langzamer schrijdt de groep, in de voorhoede moeten we echt met de rem op lopen. Wat dat betreft zie ik uit naar de etappes die ik alleen kan en mag wandelen. Onze finish vandaag is bij de Beereshoeve, waar je kunt overnachten èn wijnkoperij Jos Beeres gevestigd is. Glazen voor de wandelaars 2We mogen dwars door de wijnopslag naar de achterzijde waar voor ons de gevulde glazen al klaar staan voor een proost op weer een nieuwe stempelpost. Wietze Snaak bekend van Veronica Inside en Harry Mens ontvangt ons. Een dochter van Wiep en Angelique zet ons ditmaal als groep op de foto. Aan al het goede komt een eind. Wiep brengt me terug naar Midwolda. Vandaar rijd ik terug naar huis. Aan Wanda en haar wandelmaten veel plezier de laatste twee dagen om vanuit Noordbroek via Harkstede zondagmiddag in Groningen te eindigen.

Een greep uit de tweets van vandaag:

Zie ook: