Pronkjewailpad van Bad Nieuweschans naar Midwolda

Na drie dagen werken begint mijn weekend al vandaag. Dat maakt het mogelijk weer twee dagen mee te lopen als lid van het mediateam om één van de twee groepen wandelaars die de zuidroute van het Pronkjewailpad deze anderhalve week in inwijden. De etappe van ploug 2 met captain Wanda Torrenga begint in Bad Nieuweschans. Om er te komen parkeer ik ‘s morgens om kwart over zeven de auto bij de finish, de Ennemaborg in Midwolda.

Aanloop naar Scheemda, trein naar Bad Nieuweschans

Station ScheemdaIk neem letterlijk een aanloop vanaf Midwolda langs de Hoofdweg en Lange Zuidwending naar Scheemda. Statige hoeven, prachtige gerestaureerde panden en de nodige humor onderweg. Van een heus zeemonster in een gracht tot de fiets- en wandelboulevard naar Duits voorbeeld. Op eerdere wandeltochten ben ik in het buitengebied van Scheemda geweest, nu trek ik dwars door het dorp richting station.

Rotsburgh Scheemda 1De uit Scheemda afkomstige mede-econoom Ellie is trots op me en informeert of we vandaag ook langs Blauwestad komen. Jazeker. Ik kom letterlijk een minuut te laat aan om de trein van even voor acht te halen. Ik had op die van 8.24u gerekend, dat scheelt. Kan ik op een bankje, omgeven door enkele tientallen scholieren die de trein richting Groningen pakken eerst de krant lezen de mail wegwerken. Een paar andere Pronkjewailpad lopers komen erbij en ook in de trein naar Winschoten zitten er wat. Ik heb nog één conference call met de bank en dan zit het werk er echt op voor deze week. Tjonge, om in Bad Nieuweschans te komen, moeten we in Winschoten overstappen! Aangekomen in de grensplaats staat Wanda ons al bij de entree van de remise toe te zwaaien. We kunnen van start.

Relive ‘Pronkjewailpad Bad Nieuweschans – Midwolda’


Bad Nieuweschans – Midwolda
Interieur De Graanrepubliek in Bad NieuweschansLocloods 1877 en De Graanrepubliek zijn de nieuwe namen voor de bewaard gebleven remise op de grens met Duitsland. In De Graanrepubliek is ploug 2 gistermiddag heel laat geëindigd. Er reed maar eenmaal per uur een trein terug en dus hebben ze genoten van een uitgebreide rondleiding om de tijd te doden. Nu is het inpakken en luisteren naar Wanda’s groepsregels en instructies voor vandaag. Ik krijg na in 2018 Ede Staal ‘kennengelernt’ te hebben in de loop van de dag weer muziekles om lokale muzikale grootheden te ontdekken. Dat ik vanochtend al langs De Vicarie van Imca Marina gewandeld ben, maakt geen indruk.Ploug 2 voor De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans 2We lopen eerst door een open landschap Oudezijl uit richting Nieuw-Beerta. In de kerk krijgen we koffie en cake, vertellen twee dames over de historie van het godshuis. Het wordt de eerste stempelpost. Bij de Ebelsheerd, een proefboerderij waar onderzoek gedaan wordt naar akkerbouw, verbetering of herontdekking van graansoorten, komt de volgende stempelpost, voorheen een katheder. Stempelpost Ebelsheerd Nieuw BeertaWe verlaten de Hoofdweg en gaan naar het noorden, richting Finsterwolderhamrik, Kostverloren, en dan langs het Hoofdkanaal naar het gemaal Hongerige Wolf en en gelijknamige gehucht. De in de roman Het land houdt van stilte door Fieke Gosselaar uit Finsterwolde beschreven open èn bekklemmende sfeer van deze hoek van de provincie eens met eigen ogen zien, is goed. Dat zegt en doet me meer dan de wijses van Erwin de Vries die over dezelfde streek zingt.

Dames op social sofa Nieuw Beerta 2Oude meuk naast goed opgeknapte woningen, afgebrande huizen en voormalig kerkinterieur, brocante en een dichte molen, dag Hongerige Wolf, door naar Ganzedijk en Modderland. In Finsterwolde is voor ons weer echt wat te beleven. Interieur De Golden Raand in FinsterwoldeBij de door een Limburgse gestart weefcentrum Golden Haand hangt het logo van het Pronkjewailpad levensgroot aan de waslijn en kan als pronkjewail binnen aan de eindeloze loper een stuk geweven worden. Dit bijzondere initiatief belonen we met de officiële inauguratie tot stempelpost. In de 12e eeuwse Stefanuskerk is koffie met cake en uitleg over de locatie. De vloer in de middenbeuk verzakte zo, dat de dominee wel met een uur klaar moest zijn met de liturgie om niet alle uit de naar het kerkbanken weggegleden kerkgangers, ook hier voornamelijk 65+’ers, te moeten oppikken. Ook dit wordt een stempelpost. De op het oog bij de kerk horende losstaande klokkentoren is pas in de 19e eeuw gebouwd en fungeerde als droogplaats voor de brandslangen van Finsterwolde.

Onthaal in Finnewold FinsterwoldeDé verrassing van de dag is bij partycentrum Finnewold annex dorpshuis. Hier worden we onthaald met een Pronkjewailplankje met sandwiches, Groninger worst, kaas en mosterd en mosterdsoep met spek òf een drielaags-pannenkoek. Karnemelk, thee en koffie erbij. Natuurlijk de persmomenten om de in gebruikstelling van de stempelpost vast te leggen, maar eerst en vooral genieten van alles wat aangeboden wordt. Dit kunnen we niet gratis aannemen, zamelen geld in, dat weer dankbaar ontvangen wordt. Het is namelijk flink buffelen om hier in Finsterwolde een dorpshuis draaiende te houden! De plaatselijke Spar wordt ook ingericht als een stempelpost.

Beoogd pronkjewail stempelpost in bos OostwoldAchter de bebouwing van het in Oostwold overlopende Finsterwolde ligt het bos Kromme Elleboog, niet te verwarren met de gelijknamige stad vol restaurants en winkeltjes in Stad. We zien een vos in het bos. Hier verwachten we ergens boswachter Annet. Het kost even wat heen en weer lopen, bellen en uitkijken, maar daar is ze dan, mèt mandarijnen voor ons. Samen lopen we het bos weer in, krijgen uitleg over de noodzakelijke houtkap, de aanwezigheid van buizerdnesten en dassenburchten en herinrichting van het terrein, zoeken we een geschikt ‘bushokje’, ooit door een kunstenaar aan Staatsbosbeheer verpatste serie kleurige schuilhutten, om in de komende dagen tot stempelpost gemaakt te worden. Annet ziet op Wanda's zaailingenNu stempelen we in de buitenlucht en krijgen zes zaaibommen mee om in de natuur te planten. In de Kromme Elleboog een eind verderop gaat de eerste in water gedoopte bom de grond in. Annet belooft een ‘landmark’ te gaan plaatsen om de Pronkjewailpad bloemen terug te kunnen vinden.

Welkom in OostwoldHet vliegveld van Oostwold is ons volgende doel. Zo kom je op een dag op wel heel bijzondere plekken. We drinken een cola, wijden ook dit café bij de vliegclub tot stempelpost en wandelen door. Het tempo zit er niet in vandaag. De groep van 16 is groot en een aantal heeft aanhoudend moeite om zelfs maar 4 km/u te halen. Nee, dan liever op eigen tempo de rest van het Pronkjewailpad vervolgen. Komt goed vanaf april 🙂

Zeilschool Blauwestad stempelpostOostwold, hier al Hoofdweg net als in Midwolda, brengt ons aan de rand van Blauwestad. De stempelpost en route wordt de zeilschool / jachthaven. We hebben wat lokale wandelaars mee vandaag. Ze kunnen alles vertellen over bewoners, opvallende panden en de historie. Pronkjewail havermout van Blauwestadhoeve MidwoldaDe laatste boerderij van de Graanrepubliek die grond verkocht aan de ontwikkelaars van Blauwestad is het korte verhaal achter de Blauwestadhoeve, tegenwoordig groepsaccommodatie en B&B….en Pronkjewailpad stempelpost. Een zakje havermnout – in stijl! – voor het ontbijt morgenvroeg mee. In Midwolda kunnen wandelaars hun hart ophalen, want even verderop zit het pannenkoekenhuis D’Olle Smidse, vanaf vandaag ook een stempelpost. En weer 300m verder is dan de Ennemaborg. Koetshuis Ennemaborg MidwoldaIn het naast de borg gelegen koetshuis worden we met een brandende haard, koffie en cake ontvangen. Het Groninger Landschap beheert de borg en mag zich nu ook Pronkjewailpad stempelpost noemen. Dat we onderweg nog heel veel meer gezien hebben, bewijzen de totaal 141 foto’s die ik gemaakt heb. Naast het gemompper over het wandeltempo hebben we ook veel gelachen, elkaar verhalen verteld en ziet een groot deel van de groep elkaar morgen weer voor de etappe van Midwolda naar Noordbroek. Voor nu is het om kwart over vijf mooi geweest. Op naar Balkbrug.

Een greep uit de tweets van vandaag. Volg ons ook morgen via #pwp2019Zie ook: