Paul Theroux – Een dode hand: een moord in Calcutta

Jerry Delfont, een reisschrijver met een writer’s block (een dode hand) die beland is in Calcutta, ontvangt een brief van een Amerikaanse filantrope met het verzoek een aanklacht tegen een Indiase vriend van haar stiefzoon Rajat te onderzoeken. Een gevonden lijk in een schimmig klein hotel zonder een duidelijk motief of moordwapen. Gïntrigeerd door het verzoek en de afzender gaat Jeffrey kennismaken met mrs. Unger. Zij betovert hem met tantrische massages, excursies door India naar hindoetempels aan de Ganges en een weeshuis in de buurt van waar Moeder Theresa ook werkzaam was.

Achter de façade van goedwillendheid en verleiding- mrs. Merrill Unger kan bij velen niet stuk, ze wordt zelfs godin genoemd, terwijl Jerry helemaal geobsedeerd is door de rust en seksuele aantrekkingskracht van de vrouw – gaat een listige handel in kinderen schuil. Tapijten gemaakt door in een krappe fabriek opgesloten kinderen en op een of andere manier een dodelijk slachtoffer die uit de weg geruimd moest worden. Auteur Paul Theroux komt als figurant zelf ook in het verhaal voor in een soort intermezzo waarin het tempo verdwijnt. Sowieso komt het whodunnit deel van het boek er pas in de laatste tien procent aan te pas. De rest van Een dode hand : een moord in Calcutta is een mix van reisverhaal, couleur locale en het leitmotiv van de schrijver die zich in bochten wringt om inspiratie op te doen voor een goed verhaal.

Over de auteur

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie.