Opening Pronkjewailpad Zuidroute: Veendam naar Martenshoek

Het is zover, de 350 kilometer lange zuidroute van het Pronkjewailpad door de provincie Groningen wordt geopend. De komende negen dagen gaan twee dagelijks van samenstelling wisselende groepen op generale repetitie, voordat 1 april andere wandelaars met deze individuele Tocht om de Noord in etappes kunnen afleggen. Gisteravond teruggekomen uit Frankfurt, pak ik vanochtend de auto om naar Veendam te rijden. In september 2018 was ik als voorloper de verkenner van het traject tussen Stadskanaal en het recreatiegebied Borgerswold bij Veendam. Eens kijken wat ervan gemaakt is, èn als lid van het meewandelende mediateam verslag doen van de dag.

Relive ‘Morning Mar 23rd’


Peter Velthuis licht Pronkjewailpad etappe toeTheater Van Beresteyn in het centrum van Veendam is – net als de komende Tocht om de Noord eind september – het vertrekpunt deze frisse zaterdag. Dat het gisteren 19 graden Celcius was vergeet je snel met slechts 9 graden op de thermometer. Vanaf de P+R bij het station komen steeds meer wandelaars bij elkaar en ontstaat een heus peloton richting het theater. We hebben er zin in. Voorzien van koffie met Groninger koek luisteren we naar de uitleg van Peter Velthuis en een wethouder Annelies Kleve van de gemeente Veendam. De inhoud van de rugzak wordt aangevuld met promotieboekjes Een weekend in een andere wereld met hoogtepunten uit de provincie, Pronkjewailpad flyers, een nieuwe stempelkaart met stempel in het hokje Veendam en een potje Veendammer Biermosterd van Brouwhotel Parkzicht aan het Museumplein hier, dat als eerste Pronkjewail mee mag.

Brug naar De Waterjuffer VeendamEén groep gaat met captain Wanda Torrenga mee, zelf loop ik met Peter Velthuis in de tweede groep vandaag. Zij richting Stadskanaal, wij naar Hoogezand. Tot aan Borgerswold geen nieuws op de route: het stadscentrum, de woonwijk Sorghvliet en dan het recreatiegebied. De eerste stempelpost is het theehuis bij de kinderboerderij De Waterjuffer. Buiten worden we opgewacht, binnen drinken we koffie en luisteren naar de uitleg over het magnesium dat hier gewonnen werd. Als Pronkjewail krijgen we een zakje magnesiumzout mee om de voeten in een bad te verzachten. We gaan verder, een stuk langs de recreatieplas naar de Borgerswoldhoeve, een party- en recreatiecentrum. Het idee dat drie deelnemende ondernemers hebben opgevat, is om wandelaars elk 1/3 stempel te geven. Je zult dus bij alle drie aan moeten gaan voor een volledig exemplaar. Als derde in de rij mag je naar Borgerswold Experience, een klimpark.


https://twitter.com/pronkjewailpad/status/1109507433871888385
Pronkstempel Cultuurwerkplaats BC 47Stad en recreatieterrein maken plaats voor een veel opener landschap met akkers, wijken en kanalen in de (voormnalige) veenkoloniën. Eén van de wandelaars, een geboren Veendammer, vertelt dat zijn voorouders vanuit wat nu Hoogezand-Sappemeer heet in de loop van drie eeuwen in de ontginning van veengronden heeft gewerkt en met de vervening is meegetrokken tot aan Emmer-Compascuüm in het zuidoosten van Drenthe tegen de Duitse grens aan. Moet je voorstellen, dat enkele meters veen over dat hele gebied is afgegraven en in de kachels van Nederlanders elders is verstookt.


Overhandiging Pronkjewailpad sticker bij Kielster KoffiemolenIn het lintdorp of buurtschap Borgercompagnie zijn we welkom in Cultuurwerkplaats BC 47. Het gros van de groep blijft hier achter om de stempelpost officieel in te wijden. Met organisator Peter Velthuis, webmaster Ron Wubs ga ik direct verder naar Kiel-Windeweer dat een klein half uur verderop ligt. Daar wacht namelijk een wethouder van de gemeente Midden-Groningen in de Kielster Koffiemolen, een knus etablissement aan het Kielsterdiep. De uitbaters hebben alles in gereedheid gebracht om de wandelaars welkom te heten, buiten met bord, binnen een passende stempel (koffiemolen), een Pronkjewail menu en een gastvrij onthaal. De wethouder belicht de vele bezienswaardigheden in zijn gemeente. Je komt bijvoorbeeld het Roegwold en Schildmeer op de noordroute tegen en op de zuidroute bijvoorbeeld de dorpen waar we vandaag wandelen.


Fabriek De ToekomstVerrassend snel is ook de rest van de groep bij ons. We drinken ook hier een kop koffie, laten buiten de ‘echte’ pers een groepsfoto maken voor een plaatselijke krant en gaan weer verder. We volgen de Leinewijk, waar een eindje verderop de voormalige aardappelmeelfabriek De Toekomst staat. Sinds 1968 is de fabriek opgeheven en worden er tegenwoordig regelmatig vlooienmarkten gehouden. Noordwaarts, eerst langs een landweg, daarna langs het Kielsterdiep, door jong bos slingerend het zuiden van Hoogezand in. Onze volgende stempelpost is het gemeentehuis annex theater Kielzog in Hoogezand. Hier moet de stempel gezocht worden. Hotel Martenshoek


Eenmaal gevonden en geplaatst kunnen wij door naar hotel Faber. Deze is tegen de gemaakte afspraak in gesloten. Goed, dan door naar hotel Martenshoek. Hier verricht Peter Velthuis nog wat zendingswerk om de eigenaresse te verleiden een stempelpost te worden. Het is alweer na vieren! Een flink deel van de groep wil per trein terug, sommigen naar Groningen, de rest naar Veendam. En zo zal het Pronkjewailpad morgenvroeg vanaf station Martenshoek elke dag een eind door het Westerkwartier afleggen. Zelf ga ik donderdag en vrijdag mee met de andere groep en dan van Bad Nieuweschans op de grens met Duitsland naar Midwolda en de dag erop naar Noordbroek trekt.
Zie ook: