Noa & Gil Dor – Letters to Bach

In 1994 schreef de Israëlische zangeres Noa (voluit in het Hebreeuws: Achinoam Nini) een seculiere tekst op de wijs van het bekende Ave Maria, een mix van Charles Gounod (1859) en Johann Sebiastian Bach (1722) voor haar titelloze debuutalbum. In hetzelfde jaar mocht ze het komen zingen voor paus Johannes Paulus II in het Vaticaan. Tijdens mijn eerste reis naar Israël in 1995 ‘ontdekte’ ik Noa’s muziek en sindsdien heb ik haar diverse malen live gezien en zo ongeveer alle albums wel in m’n collectie.

Het nu uitgebrachte elftal Letters to Bach kun je zien als een extensie hierop. Het tot vredeslied verbouwde Ave Maria is als afsluiter opnieuw opgenomen. “Hey, there Maria! Santa Maria, Maria May I take a liberty and say that it’s a shame to me Not to live in harmony. We’re all just hoping someone will step forward singing Amen, Amen.” Met vijf minuten is het de langste herinterpretatie van bekende Bach deuntjes. Klassiek wordt zo geen pop, maar populaire klassieke composities trekken wel publiek. En met grappige, humoristische en vooral luchtige teksten en mimiek zal Noa de komende maanden in Europa weer volle concertzalen trekken, begeleid door haar muzikale partner, gitarist en componsit Gil Dor.

Staccato zangs, soms rap om accuraat op de melodielijn van Johann Sebastian Bach te blijven in klassieke, voor orgel geschreven instrumentale stukken die tussen de 1 en 3 minuten duren. Het merendeel in het Engels, soms, zoals in Invention #1 ook in het Hebreeuws. All Of The Angels is met Ave Maria de enige uitschieter. Drie eeuwen na de bloeiperiode van barok blijft Bach inspireren: “It breaks our hearts and re-builds them, drains our spirits and quenches them, makes us believe in God….or in the God of Music…or in something greater than us, whatever it may be…uniting us all in one, magnificent, fragile human song.” Het half uur Bach meets Noa vliegt voorbij en laat je zowel Noa als Bach waarderen om de eigen talenten.

Executive producer Quincy Jones refereert aan de ontmoetingen met Noa, haar rol als vredesactiviste en bruggenbouwer tussen Israeli’s en Palestijnen. Meer informatie over het project vind je op letterstobach.com