Mutemath – Voice in the Silence

Na eind 2018 de single Voice in the Silence met een soort making of videoclip uitgebracht te hebben, de multi-instrumentalist, zanger en Mutemath voorman Paul Meaney had nieuw materiaal en wilde het laten horen aan fans, kwam er kort daarna een 4-song EP uit met dezelfde titel. Het voortbestaan van Mutemath hing aan een zijden draadje. Meany zag onverwacht in 2017 bassist Roy Mitchell-Cárdenas en drummer / mede-oprichter Darren King – nota bene vlak voor de wereldtour om het album Play Dead te promoten – vertrekken. Zo zag ik bij het concert eind augustus 2017 in Tivoli Vredenburg in Utrecht David Hutchison achter de kit zitten als vervanger.

Na 15 jaar de handdoek in de ring gooien? Solo verder gaan? Meany nam even afstand, produceerde Trench van Twenty One Pilots. En toen dus opeens die video waarbij nadrukkelijk Mutemath èn Paul Meany genoemd worden. Ik interpreteer dat als ‘vooralsnog mag het label Mutemath eraan hangen, maar zodra het nodig is, adverteer ik de liedjes als de mijne’. Gastmuzikanten vullen hem aan, waar zijn eigen handen op toetsen en gitaar tekortschieten.

Electronica, funk en triphop in het titelnummer en een herinterpretatie van Everything’s New (dat origineel op Play Dead stond) als EN 2018. Happy to Oblige is een rustig liefdesliedje. “I was just a kid when I first laid eyes on you. I told myself we’d marry by the time I’m 22. I didn’t have a dollar to my name when I proposed. Will you say yes? One can hope.” In Sooner of Later drijven akoestische drum en synth sounds een Sting-esque melodielijn. Het fysieke, online bij Mutemath te bestellen album bevat nog meer liedjes. Work of Art, Distance, Hell or Highwater en Kings. Voor de echte fans die geen genoegen nemen met iTunes of Spotify dus een volledig album!

[spotify spotify:album:0JRMjKR5dIPUsWOO906d0E ]