Dean Burnett – Een steekje los: de werking van ons absurde brein

De Nederlandse vertaling van The Idiot Brain van neurowetenschapper, docent Psychologie, stand-up comedian en schrijver, Een steekje los: de werking van ons absurde brein, is een bijna 300 pagina’s tellende bijpraat-sessie van huidige inzichten in de complexiteit, absurditeit en wonderlijke werking van het menselijke brein. Sinds Oliver Sacks spraakmakende boeken maakte van de casuïstiek in zijn behandelkamers en visitaties, zijn de neurowetenschappelijke mogelijkheden enorm toegenomen, hersengebieden die eerder verantwoordelijk werden gehouden voor gedrag en beweging, deels beter in kaart en tegelijkertijd onderdeel van grotere structuren. De auteur blijft weg van de vraag of je persoonlijkheid of geest nou 100% samenvalt met je brein, maar behandelt meer dan genoeg vragen om je een boeiende leestijd en verwerking ervan te bieden.

Humor, gezichtsherkenning, routinematige handelingen, complottheorieën, het stuitje, IQ-metingen en de invloed van drugs zijn een handvol van de vele in acht hoofdstukken beschreven ziektebeelden, aandoeningen, gedragingen en gedachten. Dat normaal niet bestaat, stelde wijlen Sacks ook al. Bij elk mensen zitten één of meer steekjes los. Al ontkomt Brunett niet aan vaktermen, leest Een steekje los vlot, dankzij de soepele vertaling van Cornelis van Ginneken die de nuchtere schrijfstijl en de humor van de schrijver intact liet.

About the author

Dean Burnett is a neuroscientist and psychiatry lecturer at the Centre for Medical Education at Cardiff University and is the author of the Guardian’s most-read science blog, Brain Flapping. He lives in Cardiff.