7e Weidebliktocht rond Hoogeveen

Na een paar jaar overgeslagen te hebben, ben ik vanochtend weer eens in wijkcentrum Weideblik in het westen van Hoogeveen, op een kwartier autorijden bijna een thuiswedstrijd. Voor de zevende maal organiseert de wijkvereniging de Weidebliktocht met afstanden van 10, 15, 20, 30 en 40km. Een behoorlijk intensieve werkweek met welgeteld twee nachten thuis en de andere drie verdeeld over Rotterdam en Utrecht, een verjaardag gisteravond in Zwolle en op het thuisfront ook vanavond en morgen genoeg in de agenda weerhield me om met Folkert Heida de 60km route van de FLAL tocht rond het Groninger hunebed te gaan lopen.

Relive ‘7e Weidebliktocht Hoogeveen’

Wethouder geeft startschot voor 7e Weidebliktocht HoogeveenEnkele tientallen wandelaars – diverse bekenden uit de omgeving – zitten voor acht uur klaar voor de langste twee afstanden als wethouder Erik Giethoorn een kort welkomstwoord houdt en een applaus vraagt om de 30+ vrijwilligers van wijkvereniging De Weide te bedanken. Daarna snel naar buiten voor een officieel startschot. En ja, dan heb je alsnog een duo fanatiekelingen die ook dat teveel gevraagd vinden en maar vast weghollen vóór het schot gelost is en de scène gefotografeerd voor het plaatselijke suffertje. Bij de eerste rust hoor ik later dat het tweetal de vrijwilligers op de post stoer heeft verteld 8,1km/u te lopen en met een stempel zonder te rusten doorstapt. Mijn zaterdag ziet er iets ontspannender uit, hoewel het tempoverschil met 30km wandelaars ook bij hen opmerkingen ontlokt alsof ik haast heb.
Struinen door de boswachterij Ruinen
Kiest u maarWe gaan door het Steenberger Park en de wijk Trasselt de bebouwde kom uit en een kilometer langs het Oude Diep tot de eerste brug, waar de organisatie krentenbollen uitdeelt. Weilanden en schouwpaden maken plaats voor de boswachterij Ruinen en de heide op de Gijselterkoelen, nagenoeg geheel onverhard. Na 8,5km is de eerste rust in Het Bovenveen. In 2015 was dit de uitvalsbasis van de 11e kleurentocht van de SWOS. Ik vind het nog net te vroeg voor een rust en ga met een stempel en een mandarijn van de organisatie verder. Voor de 40km route is een 10km lus door andere delen van de boswachterij uitgzet. Her en der zijn nieuwe houten wandelbankjes neergezet. Na ruim 10km wandelen kies ik er één met uitzicht op een ven. Ook de tweede rust is bij Het Bovenveen. Met twee mannen die een eindje voor me liepen praat ik kort bij. De rest van de dag blijven ze een honderd meter ofzo achter me lopen en gelijk rusten.

Banjeren over het Panjerdpad
Zuidwaarts met een tweede mandarijn richting Echten. De korte afstanden gaan hier direct naar de rust. Voor mij is vanaf hier een 10km lus uitgezet, eerst over het asfaltbetonnen Panjerdpad met de spoorlijn rechts en de heide links. Voor degenen die bijvoorbeeld het Westerborkpad hebben gedaan bekend terrein. Na 2,5km pas links over een onverhard pad, waar het snoeiafval van struiken nog weggeruimd moet worden. Ter hoogte van het vakantiepark Westerbergen is een groep mannen bezig het fundament voor alweer een nieuwe houten wandelbank in orde te maken. Daar worden we als wandelaars blij van! Ook nu niet terug naar Echten, maar de andere kant op naar het buurtschap Oshaar.

Kunstwerk Traandijk Echten

Naamloos kunstwerk van Ko Vester

Ik ben er diverse keren over de Traandijk geweest. De zandafgraving wordt groter en groter hier. De grasdijk langs de Hoogeveense Vaart is lekker aan de voeten, het weerzien van de ‘start’ van het Oude Diep – tip: De loop van het Oude Diep – leuk. Paden langs akkers en over de Echtener Es naar het dorp leiden langs het fietsmuseum Het Toeval, de Hummel Hoeve met witte brug en de plaggenhut naar dorpshuis d’Olde Karke waar een rustpost is.

D'Olde Karke Echten binnenBij het binnengaan van het voormalige kerkgebouw komt Hans Koene die in de 2e helft van de jaren ’90 als CMG’er bij Groene Land Verzekeringen werkte – ik was er toen als systeemontwikkelaar in loondienst – naar buiten zetten en herkent me meteen. Grappig hoe klein de wereld is en LinkedIn connecties maar beter in real life ontmoet kunnen worden. Hij gaat verder op de 30km route, ik naar binnen voor drinken, een eigen bol en een banaan. Met andere wandelaars bespreken we de vele tochten die dit weekend georganiseerd worden, van de Gramsberger Torentocht en de FLAL tot de Ooievaarstocht in Gorssel. Voor elk wat wils. In de benen weer voor de laatste etappe.
Onder Hollandse luchten via Zuidwolde naar Hoogeveen
Over de akkers tussen Lubbinge en Ten ArloDie gaat met een mini Mars van de organisatie eerst aan de linkerzijde van de doorgaande weg naar de Hoogeveense Vaart en de doorgaande weg de A28 onderdoor richting Zuidwolde. Wandelaars op de kortere afstanden lopen hier ook en dus is het eindelijk niet alleen over velden en wegen, maar regelmatig inhalen en groeten. Via de buurtschappen Lubbinge en Ten Arlo, langs de Zuidwolderwaterlossing en over de akkers, paden waar ik nog niet eerder geweest ben! Dan over het fietspad langs de Zuidwoldigerweg de snelweg weer onderdoor en bij de Hoogeveense Vaart de grasdijk weer op.

Wandelen tussen Hoogeveense Vaart en ErflandenHet einde is in zicht en dat is met dreigende wolkenluchten en opzettende regen maar goed ook. Het doorsteken van Schutlanden naar de finish in Weideblik na 39,5km gaat met wat spetters gepaard. Zodra ik in de auto zit, begint het serieus te regenen. Geluk dus net als tevredenheid over de afwisselende route en prima verzorging op de route.