50km mars rond Hengelo

      No Comments on 50km mars rond Hengelo

In de aanloop naar Kennedymarsen wilde Peter Levink zijn eigen conditietraining delen met andere wandelaars en organiseerde voor vandaag een 50km mars rond Hengelo. De limiet van 40 deelnemers was al snel bereikt met alleen wat oproepen op Facebook. Peter vroeg me enkele weken geleden of ik Cora Spruit wilde vergezellen als ‘achterlopers’ om het wandeltempo van minimaal 6km/u in de gaten en de groep bij elkaar. Peter zou zelf als stuurman vooraan bij de groep gaan om de snelle Jelles in toom te houden. Het is immers een gezamenlijke wandeltocht. Er is rekening gehouden met de mensen die per openbaar vervoer naar het clubgebouw van ATC’65 aan de Torenlaan moeten komen en zo starten we om 8.30u aan de rondgang. Maar eerst met Peter de ‘spelregels’ voor de mars doornemen, bekenden groeten en genieten van een kop thee die Paul van den Broek me spontaan aanbiedt.

Relive ’50km mars rond Hengelo’

Geen fietsen plaatsen in verband met doorgangPeter doet sowieso niet moeilijk, laat staan voor het uitzetten van de route. Hergebruik is een groot goed in huize Levink. Met al vijf Kennedymarsen Hengelo op zak in diverse jaargetijden en de recente verkenningen voor de wel op veel stukken aangepaste route voor de zesde editie op 25 mei aanstaande en de 30 kilometers extra om de Tukker 110 voor Long Distance Walkers vorm te geven, ken ik de trajecten wel. Eerst langs de kleigaten in Weusthag Noord, waar Marcel Dekker ons tegemoet komt lopen. We nemen hem op in de groep en luisteren naar z’n wederwaardigheden sinds hij vanochtend om 3.30u al van huis vertrok om mee te kunnen doen. Later op de dag spreek ik een wandelaar uit Geleen die er een weekend Twente van gemaakt heeft en volop geniet van dit andere landschap. Op de trainingstocht zijn wandelaars uit alle hoeken van het land afgekomen. En zo is er altijd stof over te praten, al is de gemeenschappelijke hobby een hoofdonderwerp. Plassen voor de dixiesMet Cora houd ik de paar mensen die achteraan blijven of willen lopen in de gaten. Kruisbeelden en kapellen zijn in Twente op veel plekken te vinden en ook na het volgen van daarop gerichte wandelroutes fotogeniek. Kruisbeelden bij boerderijNaarmate de kilometers langs de Slangenbeek en Deurningerbeek naar het oosten vorderen, worden de blazen voller en interesseert het vooral het mannelijk smaldeel niet of ze vóór een rij Dixies bij de Toilet Service Twente plassen of pal tegenover huize Borghuis aan de provinciale weg het slootwater aanvullen. Op de eerste rust zijn koffie, fris en broodjes. Voor het echtpaar hebben we ‘s morgens een inzameling gehouden. Peter Levink overhandigt in het bijzijn van de wandelaars de waardebon aan het tweetal. Peter dankt familie Borghuis 2De volgende etappe is een lus om het recreatiegebied Het Hulsbeek. De tweede keer bij de familie Borghuis wordt snert of tomatensoep geserveerd, opnieuw met broodjes en drinken. De fanatiekelingen willen na vijf minuten al wel weer weg, terwijl een rij bij de wc staat te wachten en andere wandelaars wat langer willen rusten.

Rust bij natuurgebied Het LonnekermeerOp de derde etappe, eerst terug naar de Deurningerbeek om dan de Jonkmansweg naar het viaduct over de A1 te volgen, de voormalige Kennedymars Hengelo rustpost bij Erve Reuvink te passeren en na bijna 29km wandelen te pauzeren aan de rand van het Sterrenbos bij het natuurgebied Het Lonnekermeer. Stoelen in de buitenlucht, plassen in de bosjes aan de overzijde en intussen genieten van fruit, drinken en broodjes. De groep trekt in de 5km lange lus door het natuurgebied ver uit elkaar, nu de voorlopers het tempo van 6km/u niet meer aan hoeven houden van Peter. Goed, we eindigen dan wel weer bij de buitenrust, maar gezelliger wordt het er niet van. Het verschil tussen mensen die wel en niet willen rusten wordt merkbaar groter, en dus laat Peter ook op de volgende etappe terug naar huize Borghuis ieder voor zich lopen, al was dat bedoeld voor de laatste 10 kilometers.

De zon blijft het proberen op de DeurningeresBij Borghuis een broodje hamburger en drinken. Ik voelde op de vorige etappe al blaren opkomen. Later bij de finish in Hengelo zie ik dat mijn rechtersok op de hak losgescheurd was. Of het de vele kilometers asfalt waren of toch niet het eigen tempo kunnen lopen, ik weet het niet. Nu ik voor de laatste etappe ben vrijgesteld van mijn rol als achterloper, besluit ik niet te lang te rusten, mijn Kennedy’s Marching On Spotify afspeellijst een beurt te geven en op de maat flink door te stappen naar de finish in Hengelo. Voor dit stuk krijgen we een routebeschrijving op papier mee. Henk-Jan na 50km mars HengeloEn dus zijn er mensen in een kopgroep die aangekomen bij het Wuesthag toch naar eigen inzicht de laatste anderhalve kilometer willen lopen in plaats van de instructies te volgen. Je ziet op zo’n dag wel het contrast tussen de steeds individualistischer mens en de gezelligheid van het samen lopen. Dat ik – hoewel vooraan in het veld – pas om 17.40u klaar ben, valt me eigenlijk nog tegen ook. Toch te lange pauzes? Ik kijk namelijk ook uit naar de 60km lange Wandelronde van Texel op 6 april – inderdaad op dezelfde dag als de 60 van Texel voor hardlopers – dan zonder klaarstaande verzorging onderweg. Voor belangstellenden: inschrijven voor Texel kan nog tot en met overmorgen, 5 maart!

Zie ook: