Zonovergoten Peperbuswandeltocht langs IJssel, Soestwetering en parken in Zwolle

Het Facebook bericht van routebeouwer Krine Faber vrijdagavond met een foto van de kerk in Windesheim deed een beroep op mijn flexibiliteit. Ik had voor vandaag een 30km tocht bestaande uit twee nog niet gelopen etappes van de Loop van de Drentsche Aa in de agenda staan. Maar in Windesheim heb ik ook alweer enkele jaren niet gewandeld. De Peperbuswandeltocht van de Zwolse Wandelverenigingen is ook altijd goed georganiseerd. En zo wordt de parkeerplaats bij de Gasselter Duinen gewisseld voor die aan de Meeuwenlaan in Zwolle achter de slagboom van een Flynth kantoorgebouw.

Relive ‘Peperbuswandeltocht Zwolle 2019’


Zicht op de nieuwe busbrug over het spoor ZwolleAl met al zijn er een kleine 60 wandelaars om 8 uur startklaar voor de 30km route. Later op de ochtend zullen wandelaars van de 5, 10 en 20km kunnen starten. Zondagmorgen kun je trouwens ook deze Peperbuswandeltocht doen. Langs de IJsselhallen en de Emmastraat komen we uit bij de Veerallee, waar aan de overzijde de nieuwe Schuttebusbrug over de sporen ligt te glimmen in de opkomende zon. Zondagmorgen wordt het nieuwe busstation aan de Hanzelaan geopend. De Jugendstil woningen, de karakteristieke schoolgebouwen van het Carolus Clusius College en verderop het oude Celeanum Gymnasium blijven leuker om naar te kijken dan Auto Palace of Dinoland.

Zonsopgang vliegtuigstrepen in park Engelse Werk ZwolleIn het Spoolderbos en park Engelse Werk is het nog rustig. De sliert wandelaars is al helemaal uit elkaar getrokken. Aangekomen bij de IJsseldijk is het uit 1904 stammende rangeerterrein afgegraven, voorzien van een afdekzeil en droog dankzij een enorme bronbemaling die afvoert naar de IJssel. In de afgelopen decennia zal flink wat diesel en erts zijn gemorst en saneren noodzakelijk om heringericht te worden als modern en duurzaam rangeerterrein rond het belangrijke spoorknooppunt Zwolle.

Rustpuunt Peperbuswandeltocht Zwolle bij wijkboerderij SchellerhoeveDe dijk is op de vroege zaterdagmorgen ook al door hardlopers in gebruik. Heel verleidelijk is om een route de komende kilometers met uitzicht op de rivier uit te zetten. Zo niet vandaag. Na een kilometer buig ik af, de Schellerbergweg op, langs volkstuinen, berkenlanen en knotwilgen naar het Schellerpark. Het spel van de eerste voetbalteams in het Jo van Marle sportpark draagt ver. In wijkboerderij De Schellerhoeve is na 5,5km al een eerste rustpunt ingericht. Voor stilzitten is het nog geen tijd, toiletbezoek wel.

IJsselcentrale wegVerder door het park en langs de watergang om de wijk Schelle naar het buurtschap Oldeneel en het Oldenelerpark aan de IJsseldijk voor een lus om de Kolenhaven, het terrein van de voormalige IJsselcentrale en de Materiaalhaven. Nog een klein deel staat overeind, verder zijn enkele hectares nu ingericht als zonnepanelenpark. Leegte, IJsselcentraleweg gesplitst in twee woorden, kenmerkt de locatie voor mij die is geboren en getogen met de centrale Harculo. De schoorstenen konden bij helder weer vanuit Deventer gezien worden. Genoeg teruggeblikt, vooruit weer, enkele over de grasdijk. Smal paadje Peperbuswandeltocht ZwolleVogelaars zijn hier niet van het spraakzame soort en draaien zich van me af als ik dichtbij kom. Opvallend als we in Overijssel gewend zijn iedereen hardop te begroeten in het voorbijgaan. Een hardloopster die zich laat voorttrekken door een hond (of andersom) vraagt me of het smalle pad langs de bosrand bij de wandelroute hoort. Ja, en de eerste man achter me is nog honderden meters verderop. Vrouw en hond kunnen dus hun gang vervolgen.

Welkom op landgoed Windesheim op Peperbuswandeltocht ZwolleAardig is de opname van het landgoed Windesheim in de route. Even struinen door het bos en daarna de bebouwde kom van Windesheim. De volgende rustpost is op 15km bij het dorpscentrum De Molenkamp. Als ik een broodje en drinken uit eigen voorraad neem, stuurt Gerrit Lindenholz me een WhatsApp bericht: “Vertrok jij net uit dorpshuis”. Als ik het antwoord wil intikken, stapt hij met een maat binnen. Ik was aangezien voor Richard of Ronald Kok met z’n maat van Wandelsport Haarle, vandaag ook in het blauw. Het tweetal was enkele minuten geleden al vertrokken, vanochtend in Zwolle hadden ze meteen bij de start er ook al flink de pas in.

Zicht op kerk WindesheimZelf blijf ik ook niet lang zitten, maak bij de kerk van Windesheim nog enkele foto’s, steek netjes de N337 (altijd druk!) over en volg het fietspad in zuidelijke richting. Het gebied tussen de Soestwetering en de provinciale weg is opnieuw ingericht met een slingerend fietspad langs rietkragen, nog jong bos en rijen knotwilgen in het open landschap. Knotwilgen langs fietspad tussen Windesheim en SoestweteringDe Soestwetering over en vervolgens over de Gravenweg net achter de dijk langs de Wetering naar Hoog Zuthem.

Zorgcentrum Het Zand rustpunt Peperbuswandeltocht ZwolleIn het Zandhovebos komt me een 30km wandelaar die ik al een poos van achteren had horen en zien aankomen me voorbij. Voor het zorgspectrum Het Zand locatie Zandhove komt hij me alweer tegemoet. Het is een rustpunt en daar heeft hij duidelijk geen zin in. Op 23km wandelen vind ik even zitten, wat eten en drinken wel een gezond idee. Ik schuif bij het duo ‘Kok en Haarle’ aan tafel en vertrek vóór hen voor de laatste etappe. Die gaat verder door het Zandhove Bos tussen de kinderfeestjes, hardlopers en hondenbezitters door naar hoeve De Oude Mars die na verbouwing nu onderdeel is van het zorgspectrum Zandhove en een theehuis herbergt.

Loopbrug over spoor Peperbuswandeltocht ZwolleDe wandelaars van andere afstanden zijn er vanaf de Zandhove bij en dat betekent regelmatig mensen inhalen. Geen probleem, want op de stoepen en fietspaden door de wijken Marslanden, Gerenlanden en Schelle is plek zat. De route volgt de groene gordels, autoluwe straten en fietstunnels en loopbrug om de Ittersumallee, N377 en de spoorlijnen te kunnen passeren. Of er aan het begin van de Van Karnebeekstraat al een pijl gemist heeft, of dat ik daar net als de andere wandelaars om me heen de rest gevolgd ben de Hertenstraat, is me achteraf niet duidelijk. Wel, dat er er op de kruising met de Van Nagellstraat geen pijl hing en in een groepje even overleg was met de routebeschrijving in de hand. Het was de bedoeling van de routebouwer om de hele Van Karnebeekstraat uit te lopen, dan rechtsaf de Van Roijensingel naar de Sassenpoortbrug te gaan en dan linksaf langs de Stadsgracht via De Fundatie richting de Koestraat en Grote Kerkplein.

De Peperbus op Peperbuswandeltocht ZwolleMet steeds meer mensen in m’n gevolg, achteromkijkend zie ik ook het duo ‘Kok en Haarle’ bij de Stationsweg op de Van Roijensingel uitkomen, ga ik op de singel linksaf naar de brug tussen Park Eekhout en de Eekwal om via de Luttekestraat naar het Grote Kerkplein te lopen. Het scheelt wel als je de binnenstad van Zwolle kent. Daar hangen weer keurig pijlen, de smalle Ossenmarktsteeg door naar de Ossenmarkt, waar de Peperbus boven de binnenstad torent. Via de Kamperpoortbrug en Hoogstraat is het dan nog een klein eind door de nieuwbouw in de wijk Kamperpoort terug naar het Wandelhonk aan de Veemarkt. Als ik daar het ‘duo Kok en Haarle’ al zie zitten, is het duidelijk dat zij de binnenstad rechts hebben laten liggen. Ik had verwacht dat deze ervaren Kennedymarslopers en Centurion niet zouden malen om een 30km te voltooien, zeker met dit mooie weer. Want mooi was het buiten!


Zie ook: