Within Temptation – Resist

      No Comments on Within Temptation – Resist

Sharon den Adel bracht vorig jaar haar self-titled My Indigo solo-album uit. Zouden fans van Within Temptation de hele band in volle glorie terugzien. Gelukkig bracht juist dat album de band bij elkaar en zag werd het materiaal voor Resist geschreven. De releasedatum is van december 2018 uitgesteld tot 1 februari 2019 vanwege problemen met de mixes. Een aantal singles was blijkbaar wel gereed om uitgebracht te worden. In september 2018 The Reckoning, waarin Sharon met Papa Roach zanger Jacoby Shaddix aan de microfoons stevig van leer trekken: “As cold as stone, they march in darkness. Enslaving the young and killing their fathers. But soon they’ll know the path they’ve chosen. Has carved their faith in stone. In blood and tears, a thousand times. We rise against, we’ll always hold the line of reckoning…”


Een krachtige opener van Resist, dat nodig was om de band te kunnen laten bestaan. Within Temptation vindt de popmuziek te glad (is het ooit anders geweest?) en bracht de rebellie terug, terwijl inspiratie werd opgedaan bij 21 Pilots, Imagine Dragons, Lana del Rey en Bruno Mars. De Zweed Daniel Gibson (hielp Sharon ook met My Indigo, werkte verder voor bijvoorbeeld Moke, Sharon Doorson en Sam Feldt) schreef mee aan The Reckoning, Raise Your Banner en Firelight en produceerde Resist. Eind november 2018 volgde Raise Your Banner met Anders Fridén (In Flames) en Firelight met Jasper Steverlinck (Arid). In januari volgde In Vain. Bij de release werd juist Supernova in het zonnetje gezet, waarin de hoop doorklinkt dat er ‘iets’ is tussen hemel en aarde.

Vijf jaar na Hydra en in een decennium waarin Evanescence het met een orkest wat rustiger aan doet en andere bands stopten. Aan het thuisfront ging de relatie tussen Sharon en gitarist Robert Westerholt door een crisis en was tijd nodig voor herstel om nu in 2019 het 25 jaar bij elkaar zijn te kunnen vieren. “Privé-leven boven alles” kopt het interview in Trouw op de releasedag. “In metal gebeurt op het moment weinig dat ons inspireert. De ontwikkelingen in de pop en urban vind ik interessanter,” aldus Den Adel in Trouw.

Endless War en Holy Ground passen bij het al genoemde kwartet. Na het robuuste Mad World neemt de ballad Mercy Mirror iets gas terug, hoewel de gitaren uit het rek blijven. In mid-tempo sluit Trophy Hunter af, een evenwichtige set symphonic metal afleverend.

De deluxe editie bevat de single edits van Raise Your Banner, Endless War, Firelight, Mad World en Supernova. Plannen voor (nog) uit te brengen singles ken je dan ook meteen. Verder zijn instrumentale versies meegeleverd van alle liedjes, zodat je mee kunt zingen of spelen.