Wandelfestival Tocht om de Noord 2019 laat je de sfeer van het industriële erfgoed in Groningse veenkoloniën ademen

Op zaterdag 28 en zondag 29 september vindt weer het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord plaats. Trouw aan de eerste versregels van het Grunnens Laid, het nota bene honderd jaar geleden door Geert Teis in het dialect geschreven volkslied van de gelukkige Groningers “Van Lauwerzee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ‘t Wad, doar gruit, doar bluit ain wonderlaand rondom ain wondre stad. Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand..” staan dit jaar de veenkoloniën met Veendam als start- en finishlocatie centraal.

Peter Velthuis licht programma Tocht om de Noord 2019 toe 1Adem de sfeer van het industriële erfgoed is het veelzeggende thema dit jaar. Het industriële erfgoed van Veendam, Hoogezand, Sappemaar, Stadskanaal en de Pekela’s rond turfwinning, scheepvaart, aardappelzetmeel, strokarton en Brinta, anderhalve eeuw geleden de streek tot place to be makend, is deels verdwenen, deels nog op allerlei plekken zichtbaar. Eén van die ondernemers groeide uit tot de eerste multinational van Europa; Willem Albert Scholten. Het geboortejaar van W.A. Scholten (1819), precies 200 jaar geleden is een ijkpunt voor het begin van de industriële revolutie in de Veenkoloniën. Aardappelverwerker AvéBé bestaat in 2019 honderd jaar.

Peter Velthuis licht programma Tocht om de Noord 2019 toe 4En wat er niet (meer) is, kun je zichtbaar maken met filmbeelden, theater, kunst en andere uitingen. Sfeerverhogende activiteiten en de reuk prikkelen met geuren (graan- en aardappelproducten, smeermiddelen, stro, etc.) brengen de geschiedenis tot leven. De dorpen langs de tweemaal 40 kilometer lange route spelen een belangrijke rol hierbij in het laten beleven en ervaren van Groningen van binnenuit. Overigens kunnen deelnemers ook kortere afstanden wandelen.

Je mag verwachten door fabrieken en boerderijen, scheepswerven en musea te wandelen, plaatselijke of bij de industrie horende gerechten te proeven krijgen en na twee dagen de provincie Groningen (weer) op een heel andere manier ontdekt te hebben. Het campagnebeeld is trouwens een mooie brug tussen 2018 (Vergezichten van De Ploeg) en het thema van 2019. De Ploeg-lid Jan Altink legde de zaagfabriek van Wilkens (Veendam/Wildervank) vast.

Eerste Wildervankster Paardetram op Museumplein VeendamTijdens de officiële onthulling van het programna en thema op vrijdag 15 februari presenteerden burgemeester Sipke Swierstra van Veendam en Tocht om de Noord organisator Peter Velthuis voor een volle foyer van het theater vanBeresteyn aan het Museumplein in Veendam. In het naastgelegen Veenkoloniaal Museum zijn veel aspecten van de historie van het industrieel erfgoed tentoongesteld. Het museum is één van de plekken die de duizenden wandelaars dóór zullen trekken. En of we een rit met de Eerste Wildervankster Paardetram of de STAR stoomtrein naar Stadskanaal kunnen maken? De organisatie is nog duidelijk bezig met laatste logistieke details, maar prikkelt de nieuwsgierigheid.

Op 1 maart gaat om exact 18.00u de online inschrijving open. Ervaring leert dat je er dan heel snel bij moet zijn. De duizenden belangstellenden die elk jaar denken na een kwartier ofzo nog te kunnen proberen, komen bedrogen uit. In de agenda zetten dus, als je meewilt. Zelf ga ik voor de zesde maal meewandelen.