Uitwaaien op Kolonie wandeltocht FLAL

Noordwolde in Weststellingwerf, het zuidoosten van Friesland, is vandaag de uitvalsbasis voor de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) voor een gang langs een aantal kolonieën van de Maatschappij van Weldadigheid. Met de voormalige kolonie De Ommerschans letterlijk om de hoek van onze straat in Balkbrug heeft de opkomst, ondergang en doorstart van de Maatschappij en de op een maakbare samenleving geënte kolonieën ter ontginning van woeste gronden in Overijssel en Drenthe met aan lager wal geraakte stedelingen al jaren mijn aandacht. In de 21e eeuw zijn de ‘oorden’ een weldaad voor de wandelaar en fietser. Terecht dat de FLAL dus hier in de ‘achtertuin’ van de in Wilhelminaoord wonende Folkert Heida, bestuurslid van deze wandelvereniging, heeft uitgezet.

Relive ‘Kolonie Wandeltocht FLAL’


Een rustig laat vertrek bij De Duker voor Koloniewandeltocht FLALHet zit me deze zaterdagochtend wat tegen. Bij De Lichtmis is de oprit van de A28 naar Meppel wegens wegwerkzaamheden afgesloten, zonder dat dit via TMC bekend is aan het navigatiesysteem. Ik mag linksaf de A28 richting Zwolle op om bij de afslag Ommen 180 graden te draaien en de zes kilometer naar De Lichtmis nog eens afleggen. Via Havelte, Frederiksoord en Wilhelminaoord rijd ik naar Noordwolde waar ik even voor negen uur de auto kwijt kan en naar sporthal De Duker loop. Daar is het duwen en trekken van wandelaars om een papieren routebeschrijving. Folkert heeft een stapeltje voor de 40km wandelaars in de hand, staat toevallig bij de deur waar ik naar binnen wil. Mooi, routebeschrijving in de zak, nog even inschrijven. Dat is makkelijk nu de grote drukte weg is. Folkert loopt niet zelf vandaag, hij heeft zaalwacht. We zien elkaar vanmiddag wel weer. GPS aan en op pad.

Welkom in het PastoriebosIn het Pastoriebos loop ik enkele wandelaars voorbij en krijg ik al snel een grote groep wandelaars in beeld. Op de Pastorieweg splitsen de 25 en 40km route. De wandelaars voor me zijn voor de ‘korte’ afstand, zelf wandel ik alleen verder noordwaarts terug naar de Dwarsvaartweg en zigzaggend naar het lintdorp Oosterstreek. De routebouwers doen hun best vooral onverharde paden te benutten. De wandelrichting draait naar het zuidoosten. Grenspaal Friesland-DrentheIn het wat opener landschap verraadt de Grensweg dat we vanuit Friesland Drenthe naderen. Een officiële grenspaal fotografeer ik. Grensgebieden blijven intigreren, fluïde blijven ze.

Welkom in BosschoordWelkom in de Kolonie, meer specifiek het uitgestrekte landgoed Bosschoord, nu percelen productiebos, onderweg naar Doldersum, waar aan de Brink bij restaurant Grenzeloos en Zo de eerste rust en controlepost is ingericht. Met eigen koffie in een thermoskan en broodjes in de rugzak rust ik zelf buiiten aan een picknickbank op de Brink. Oudje - hier leert u de omgeving kennenEen ‘groetjes uit…’ Whatsapp bericht met bebouwde kombord van het dorp stuur ik naar m’n moeder, een geboren Doldersum. Dat de vanuit Lutten in Enschede en Dedemsvaart belande Doldersums niet uit dit Drentse dorp komen, weet ik.

Boom op WapserveldOp de tweede etappe is het zigzaggen ten westen van de Vledder Aa over de heide en open landschap van het Wapserveld, deels nieuwe door Natuurmonumenten heringericht terrein. Via het buurtschap Wateren kom ik in het vanuit en rond het door de Maatschappij van Weldadigheid in 1823 gestichte Instituut voor de Landbouw ontstane Zorgvlied bij camping Zonnekamp voor een rust op 22km. Het is er rustig en er waren ook nog niet veel mensen geweest. Voor elk vogeltje een huisjeTwee 50km lopers melden zich voor de controle en gaan zonder rust direct verder. Als het plukje 40km wandelaars weer in de benen gaat, ga ik even later ook. Over de volle lengte van het landgoed Bosschoord steek ik door de percelen, zelden het gevoel hebbend lange stukken rechtdoor te moeten. Het waait voortdurend stevig. In de bossen is het uitkijken voor vallende takken. Een paar kleine vallen vlak naast me neer. Boven me piept en kraakt het regelmatig. In het open veld is het afwisselend de wind vol in de rug, zo sterk van opzij dat je er tegenaan hangt of tegen je in. De wandelsnelheid fluctueert mee.


Koloniewandeltocht FLAL over kale vlakteIn Vledderveen – ontstaan door vluchtelingen uit of ex-bewoners van de kolonieën Bosschoord en Wilhelminaoord – is een rustpost in het dorpscentrum De Heidehoek. De EHBO’er zit te puzzelen, de vrijwilligers achter de bar blij met elke wandelaar. Na een kop thee de vierde etappe langs heide, afgeplagde bospercelen en stukken bos naar het noorden van Wilhelminaoord. Vanuit Frederiksoord ben ik er vaker op een wandeling geweest. Nu steek ik de N353 over, de Oranjelaan in. Schoolmeesterswoning WilhelminaoordHier staat de Schoolmeesterswoning uit 1821 en aan de Van Naamen van Eemneslan diverse kleine en grotere kolonieboerderiijen. Voor belangstellende zijn er in de afgelopen jaren nieuwbouwwoningen in het model van een kolonieboerderij geplaatst; enkele kavels zijn nog vrij.

Zicht op De Duker Koloniewandeltocht FLALAangekomen op de Westvierdeparten betekent dat ik de provinciegrens weer gepasserd ben. Achter het lintdorp Noordwolde-Zuid – als huttendorp bij Wilhelminaoord ontstaan – ga ik door bossen en langs een watergang naar Noordwolde (dat geen Noordwolde-Noord heet).

Noordwolde als Vlechtdorp van Nederland is gebaseerd op een toevallige samenloop van omstandigheden. Een Duitse vervener leerde begin 19e eeuw de plaatselijke bevolking wilgentenen tot manden vlechten. Een heuse rotanindustrie ontstond. De sporthal is in zicht. Folkert Heida wacht aankomende wandelaars op voor een praatje. De ruim 41km heb ik 6,5u afgelegd. Al met al weer een FLAL-waardige route met grofweg 90% onverharde paden in een afwisselende omgeving: genieten!

Zie ook: