SILMUS – Laaksum

      No Comments on SILMUS – Laaksum

Laaksum (Fries, Laaxum in het Nederlands) is het kleinsteĀ vissersdorp van Europa, verstild, vol historie en vergane glorie. Na de aanleg van de Afsluitdijk was het gedaan met de beroepsvisserij vanuit de haven aan de Zuiderzee in het zuidwesten van de provincie Friesland. Gert Boersma alias SILMUS, woonachtig in Leeuwarden, trof op zeker dag een veer (zie het hoesontwerp) dat hem terugbracht naar Laaksum, jeugdherinneringen oproepend. De sfeertekeningen die hij in het buurtschap maakte van land en zee werden uitgewerkt tot het nieuwe album Laaksum. Muzikale hulp tijdens de drie jaar (!) dat het schrijven en opnemen kostte kreeg SILMUS – zelf speelt Gert Boersma gitaar – van drummer Minco Eggersman (zelf schrijver van soundtracks, verder bekend van Volkoren Records en bands als The Spirit That Guides Us, ME en Solo), pianist Jan Theodoor Borger (met Minco momenteel als UNIFONY samenwerkend, producer van bijvoorbeeld Mensenkinderen, Ponoka en A Treehouse Wait) en cellist Guy Gelem. Voor de liefhebber is er een gelimiteerde oplage van het fysieke album (35 stuks) met een echte veer, geplukt of geraapt door SILMUS zelf en diens foto’s van de vissersplaats. Deze ode aan Laaksum in tien ambient episodes is om in alle stilte genietend van je hifi installatie of koptelefoon zelf weg te mijmeren en terug te denken aan je jeugd….of plannen te maken deze bijzondere plek eens te bezoeken. Zou het album binnenkort bij de plaatselijke VVV liggen, zoals ik in 2000 bij een bezoek aan de abdij op het eiland Iona de IONA albums verwachtte aan te treffen?

About Henk-Jan van der Klis

Henk-Jan van der Klis is a Capgemini engagement manager, financial services & project management consultant, project management trainer for the Capgemini Academy, seasoned editor, and daily blogger. He lives in Balkbrug, the Netherlands with his wife and three children.