Kathleen De Clercq – De Koloniën van Weldadigheid – een uitzonderlijk experiment

In januari 2017 zijn de Koloniën van Weldadigheid als UNESCO werelderfgoed genomineerd. Het boek  De Koloniën van Weldadigheid – een uitzonderlijk experiment onder redactie van Kathleen De Clercq beschrijft de sociaal-economische context van de armenzorg eind 18e en begin 19e eeuw, de stichting van de Maatschappij van Weldadigheid en de bouw van de zeven koloniën (Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Ommerschans in Nederland en Wortel en Merksplas in de Belgische Kempen) in zeven jaar tijd. Het wel en wee van de koloniën, de planologische structuur, de overblijfselen in het landschap en de herbestemming in onze tijd komen allemaal voorbij in deze verkorte Nederlandstalige versie van het nominatiedossier. Het unieke karakter van de koloniën vanuit ideeën die tijdens de Verlichting zijn ontstaan over maakbaarheid van de samenleving en het verheffen van mensen via arbeid, scholing, verplicht kerkbezoek in zelfvoorzienende constructs.

De juist weer andere insteek dan de verhalende boeken van Suzanna Janseen (Het Pauperparadijs) en Wil Schackmann (De Proefolonie, De bedelaarskolonie, De kinderkolonie en De strafkolonie) èn aandacht voor de Belgische twee koloniën en veel foto’s, maken het toegankelijke, slechts op een aantal plekken met duidelijk Vlaams-Nederlandse woorden voorziene boek interessant voor lokale inwoners en belangstellenden voor de plek van de Maatschappij van Weldadigheid in de geschiedenis. Meer info vind je op kolonienvanweldadigheid.eu.

Wil je wandelen in en rond de koloniën van weldadigheid, kijk dan bij onderstaande Koloniewandelingen die Rob Wolfs heeft uitgezet. Een speciale Koloniewandelingen gids is in ontwikkeling en verschijnt later in 2019.