Hundertwasser in Goor: Photowalk Overijssel bezoekt Aan de Stegge

Zes jaar geleden zag ik op het Reggepad komend vanuit Schuilenburg naar Goor een bijzonder kleurrijk pand. De gelijkenis met andere gebouwen die onder architectuur of volgens de filosofie van Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) gebouwd zijn, zijn zeker in Nederland uniek. Hundertwasser meets GoorSinds 2000 staat op deze plek het kantoorgebouw van bouwbedrijf Aan de Stegge. Anno 2019 ligt het niet meer aan een kruispunt van fietspaden, maar zijn andere bedrijven, een tankstation en een doorgaande weg aangelegd die een geheel andere aangezicht van de directe omgeving geven.

Het concept achter het album 100 Colours van de Nederlandse shoegaze band Eins, Zwei Orchestra was de kunst van Hundertwasser. En dus verdiepte ik me in de beste man aan de hand van Harry Rands overzichtswerk. En in 2011 trok de Kuchlbauer brouwerij met Hundertwasser Turm in het Beierse Abensberg. Vanuit het Tsjechische Ceska Kubice net te ver om als dagtrip te ondernemen, maar het idee is als ‘ooit te bezoeken’ wel blijven hangen. M’n schoonouders zijn me voorgegaan om in Wenen ook echt het Hundertwasserhaus te bezoeken. Ik moet het doen met en in Goor.

Aan de Stegge gebouw Goor - Leuning aansluitingVandaag ben ik terug, nu in de tweede groep enthousiaste (hobby)fotografen die met Photowalk Overijssel de kans krijgen twee uur lang binnen en buiten foto’s te maken. Na een beker koffie of thee in de kantine krijgen we uitleg over de wens van Aan de Stegge een opvallend kantoorpand te bouwen, de contacten met Friedensreich Hundertwasser en de ontwerpen van de hand van Barend Scherpbier die met Beltman Architecten ook de wederopbouw van de wijk Roombeek in Enschede hielp vormgeven. Grappig, want daar wandelde ik vorige week zaterdag met de camera in de hand de moderne architectuur te fotograferen.

Aan de Stegge gebouw Goor - leuning 1Hundertwasser heeft zich onder meer door de Catalaanse architect Antoni Gaudí laten beïnvloeden. Ja, Barcelona staat ook nog ergens op de bucket list. Speciaal gebakken tegels van een Duits bedrijf, lokale creativiteit en keuzes voor materialen en manieren voor bevestigen die het pand ook twee decennia later nog in keurige staat tentoonstellen.

Aan de Stegge gebouw Goor - cadeau 65-jarig bedrijfRegelmatig worden er bezichtigingen gehouden, begrijpelijk vooral buiten kantooruren, om het opvallende kleurgebruik, grillige vormen om rechte lijnen te maskeren of bewust niet te gebruiken en het overweldigende interieur dat tot en met deurposten, lift en wc’s is doorgevoerd.


Aan de Stegge gebouw Goor - WC 11De rondleiding gaat nog even verder naar de vergaderkamers en trap. We krijgen tips de toiletten, lift en receptie vooral niet over te slaan. Daarna bijna twee uur lang, rekening houdend met elkaar, lekker plaatjes schieten, languit liggend op de grond, stempels, schaakstukken, een oude telefoon, gastenboek, wereldbol en crystal balls als rekwiesieten gebruiken we de leuningen, tegels, tafels en treden om vensters, tafelpoten, contactdozen, de betegelde wandeen en vloeren in de wc’s en liften, kapstokken, receptie en lichtarmaturen in detail vast te leggen. Na 14u ga ik buiten verder: de toren, de parkeerplaatsen, zij- en achterkant van het kantoor, jazelfs een lantaarnpaal is ‘in stijl’. Een feest voor het oog! Blader daarom rustig door de 110 foto’s tellende reportage. Bijdragen van andere fotografen kun je in een speciale event group op Flickr bekijken.