Gezien: Sankashta Kara Ganapathi (2018)

Net als Hichki (2018) heeft de film Sankashta Kara Ganapathi (2018) een neurologische aandoening als handicap voor de underdog als leitmotiv. Hunk Ganapathi (Likith Shetty), een cartoonist in dop, wordt door zijn familie en vrienden veracht. Wie kan er nou een boterham verdienen aan het tekenen van cartoons? Toch krijgt hij Ganapathi een baan bij een krant. Op de redactie ziet hij de beeldschone Sruthi (Shruti Goradia) op wie hij verliefd wordt. Tja, als sociaal minder vaardig persoon, is er een andere beperking: hoe steek je van wal en vraag je een meisje mee uit? De eerste keer loopt op een ramp uit. Ganaparhi draait met een beroerte het ziekenhuis is, waar hij een ogenschijnlijk kleine operatie ondergaat. De neurologische aandoening Alien Hand Syndroom steekt de kop op, zeker in stressvolle situaties.

De cartoonist heeft zijn linkerhand niet meer onder controle. Hij grijpt er willekeurige vrouwen mee bij de bil, omarmt en streelt mannen, slaat er belagers mee van zich af en nog heel veel meer beschamende situaties. Eenmaal een politieke cartoon tekenen kost ‘m z’n baan; de betreffende politicus stuurt een knokploeg op de redactie van de krant af. Sruthi lijkt onbereikbaar, als duidelijk wordt dat ze al is uitgehuwelijkt. Je voelt echter aan je klompen aan, dat de rest van het plot zó geschreven is, dat beperkingen overwonnen kunnen worden, je mag zijn wie je bent en dat de liefde van je leven sterker is dan het door je (schoon)ouders opgestelde huwelijkscontract. En gelukkig is er vriend Bhushan (Nagabhushana) die Ganaparhi door dik en dun blijft steunen.

Aan voorspelbaarheid en mierzoete elementen geen gebrek in deze zich in Bangalore afspelende film. Kannada is de voertaal, al is bij vrijwel elke scene ook Engelse ondertiteling. De hoofdrolspelers zijn altijd in nieuwe kledij gestoken; sowieso straalt de film fris en netjes. Muziek en dans speelt voor een Indiase film in Sankashta Kara Ganapathi een bescheiden rol. Je ziet het aan de slechts vijf liedjes tellende Original Motion Picture Soundtrack die hieronder is weergegeven. En toch geeft het een inkijkje in de nog altijd normale praktijk van gearrangeerde huwelijken en de omgang met lichamelijke of geestelijke beperkingen in het bereiken van persoonlijk succes. Ik zag de film op Amazon Prime Video.