Dochter zoekt universiteit: interdisciplinair of toch Geschiedenis in Groningen?

Vandaag is er Open Dag van de Bachelor opeleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor dit doel heeft Marianne geoorloofd verlof gekregen van school onder het kopje ‘meelopen / open dag universiteit’. Ze is niet de enige die vergezeld van een ouder de sneeuwval op de wegen heeft getrotseerd naar mijn alma mater. Op de P+R Haren/A28 is de P1 rond 9 uur al bijna vol en staat bij de overdekte bushalte een behoorlijke groep te wachten op vervoer naar de binnenstad. Het OV bureau Groningen Drenthe stelt gratis dagkaarten beschikbaar. De eerste keer dat we die kaarten online aanvroegen, gelijk met de aanmelding voor de Open Dag, ging dat niet goed. De email met de tickets is nooit aangekomen. Gisteravond lukte het wel en dat scheelt €6 voor een P+R kaartje. Een (bijna) gratis lunch.

Religious Studies

Mini coillege Relgiewetenschappen GroningenNa half tien lopen we onder vrouwe Justitia door het tot in 200 als rechtbank in gebruik zijnde gebouw, een rijksmonument, aan de Oude Boteringestraat binnen. In dit pand is de faculteit der godsgeleerdheid gevestigd , de thuisbasis van Theologie en Religious Studies. Omgeven door een veelvoud aan onderwijzend personeel en tweedejaars studenten verkennen we elkaar aan de koffietafel. Het is nog even wachten op een ander ouder-kind duo en dan kunnen we om tien uur van start in de voormalige rechtzaal. Tjonge, wat een verschil met de mensenmassa’s bij Geneeskunde, Psychologie of Criminologie bij andere universiteiten!

De aspirant-studentes mogen kiezen of ze de voorlichting in het Engels of Nederlands krijgen. Engels graag en dat gaat de docente en tweedejaars goed af. Een mini-college over Muslim Youth Culture illustreert de interdisciplinaire benadering van Religious Studies: van het zelf de Koran lezen, zich afzetten tegen ouders, met een pak hagelslag tijdens de zomervakantie in Marokko een groepsfoto maken tot ‘I love Hijab’ t-shirts en Halal feestjes ‘s middags bij daglicht.

De wisselwerking mens-religie met perspectieven van geschiedenis, sociologie, filosofie, politiek en culturele antropologie krijgt in projecten, bestudering van bronnen en praxis vorm. In het derde jaar is er volop ruimte voor verdieping, specialisatie of voorbereiding op een master.

We krijgen een beschrijving van het arbeidsmarktperspectief voor Religiewetenschappers en het artikel ‘Een kwestie van geloof’ uit een recente studiegids mee, dat studies theologie en religiewetenschappen op de Nederlandse universiteiten vergelijkt.

Cel straf?

Een blik in een cel in het oude gerechtsgebouw GroningenVijfentwintig eerstejaars, een actieve faculteitsvereniging Gerardus van der Leeuw, al in het eerste jaar naar het buitenland gaan om onderzoek te toen en onderwijs in een heel bijzonder gebouw. Na het uur voorlichting willen de studentes ons rondleiden. In de binnentuin van faculteit ReligiewetenschappenWe krijgen uitleg over de symbolen aan de wanden van de rechtzaal, bekijken het cellenblok in de kelder (nu individuele studieplekken!), de kleine, knusse faculteitsbibliotheek met studieplekken en de binnentuin met kunst en een perenboom die voor het goede doel wordt geplukt door studenten.

Marianne is een aanwinst rijker. Religious Studies komt vandaag op #1 in vergelijking met de andere bezochte faculteiten en overall serieus naast Geschiedenis op een gedeelde eerste plek.

University College Groningen

University College Groningen aan HoendiepskadeTijdens de Onderwijsbeurs in de Zwolse IJsselhallen maakten we vorig jaar november kennis met het fenomeen University College. Een studente wist ons behoorlijk te inspireren rond deze interdisciplinaire snoepdoos voor de bewuste ‘niet-kiezer’ of te breed geïnteresseerde die zich niet thuis voelt bij een reguliere faculteit.

Hoe modern, internationaal met diverse accenten Engels je je online en in folders ook presenteert, de eerste indruk van het oude pand aan de Hoendiepskade is die van een directe vergelijking met de ook in de jaren ’20 gebouwde school aan de Zwolse Westerlaan, waar de eerstejaars van het Celeanum Gymnasium zijn ondergebracht: oude meuk. Het is de voormalige Huishoudschool Prinses Juliana. De voorlichting is op de 2e verdieping in een volle, wat lage zaal met twee grootbeeld tv-schermen als visuele ondersteuning.

Het gepresenteerde aanbod in de ruim 57 minuten durende race langs slides vol mogelijkheden, projecten variërend van prostitutie in Groningen (een link met de expositie Land van Belofte over de lokale prosititutie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in 2017 was mooi geweest), fermentatie van wijn tot iets over Mars is teveel van het goede. Iets van structuur, een vaste basis, focus ontbreekt. De onderwijzers en studenten brengen het als een open Bachelor waarin je per kwartaal wel ziet wat je dan weer wilt doen. Meer dan terloops wordt gesuggereerd alsof je met een cursus neuropsychologie probleemloos kunt doorstromen naar de gelijknamige Master bij de faculteit Psychologie, niet echt overtuigend.

Lunch bij Subway GroningenDe zaal stroomt snel leeg en vrijwel iedereen stormt zo rond 13.10 naar buiten voor een lunch ergens in het centrum. Later horen we in de bus, dat men aan het bedelen is geweest om mensen mee te krijgen voor een tour naar de eigen studentenhuisvesting achter het KPN pand bij het Hoofdstation (verplichte inwoning voor eerstejaars, €475 per maand voor een gemeubileerde kamer). Marianne streept University College Groningen van haar kandidatenlijst.

Geschiedenis

Harmoniegebouw GroningenNa een korte lunch bij Subway in de Brugstraat lopen we door naar het Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in’t Jatstraat, waar in een grote, goedgevulde zaal Geschiedenis wordt toegelicht door een studieadviseur, twee studenten en een docent. Een minicollege over het gebruik van de Synagoge in de Folkingestraat, de kunst in de straat om de opkomst en ondergang van het joodse leven uit te drukken als invulling van het aandachtsgebied eigentijdse geschiedenis. Het zou een unique selling point van de Groningse faculteit zijn, maar dat is beperkt tot één hoogleraar en enkele vakken in een chronologische reeks van tijdvakken die in jaar 1 begint bij de Oudheid. Hmm, ook hier lopen gecreëerd beeld en werkelijkheid uit de pas.

Verder een goede voorlichting, inclusief praktische aandachtspunten rond aanmelding en verdiepen van de voorbereiding op de bachelor hier. Voor Marianne is Geschiedenis in Groningen geen uitgemaakte zaak. We gaan dus binnenkort ook in Nijmegen, Utrecht en Leiden kijken. Zelfs het woord Maastricht valt in de auto terug naar Balkbrug. Geen probleem, een brede oriëntatie moedig ik alleen maar aan, hoe gezellig, overzichtelijk en ‘thuis’ Groningen als stad haar ook overkomt.