1250 Pagina’s Deventer Beeld

      1 Comment on 1250 Pagina’s Deventer Beeld

In oktober 2018 verscheen een 1250 pagina’s dik en 2 kilo zwaar fotoboek met 2169 foto’s: de Deventer beeldbijbel. In 2018 vierde de Koekstad haar 1250-jarig bestaan. 1250 pagina’s Deventer Beeld is alleen in Deventer bij de boekhandel of VVV te koop. Materiaal van 471 fotografen dat een kijk op het Deventer van nu geeft is door grafisch bureau Houdbaar tot het boek gecompileerd. Het is een typisch kijkboek voor op de koffie of salontafel, in de wachtruimte van de arts of je bedrijf.


Met hulp van zus en moeder heb ik na het doorbladeren van een van de bibliotheek geleende één van de 5.000 gedrukte exemplaren van de VVV naar Balkbrug laten komen. Er staan genoeg mooie foto’s van de stad in die een aankoop rechtvaardigen. En toch heb ik een aantal kritische kanttekeningen bij het concept en de geselecteerde foto’s.

  • Verhoudingswijs staan er veel foto’s in van Deventer op Stelten, het Dickens festijn, de Adelaarshorst, skyline vanaf de Worp, de Wilhelminabrug en de diverse muziekfestivals in de binnenstad. Foto’s van deze gebeurtenissen en locaties staan verspreid over het boek in meervoud (gelukkig zonder exact dezelfde foto te herhalen).
  • De focus van de fotografen ligt overduidelijk op de binennstad, de voormalige industriepanden aan de Boerlaan en Binnenhaven.
  • Opvallende nieuwbouw in de binnenstad komt er karig of zonder plaatje van af. Waar is interieur Geert Grootehuis of de nieuwe Openbare Bibliotheek? Waar is de oude bibliotheek aan de Brink of de imposante Stads- of Athenaeumbibliotheek?
  • De Vijfhoek, de afgelopen 20 jaar ten noordoosten van de ‘oude’ Colmschater wijken uit de grond gestampte nieuwbouwwijk is internationaal befaamd om z’n thematische architectuur. Qua aandeel in de beeldbijbel is er amper wat te zien van de Vijfhoek.
  • Stedebouwkunde en bouwstijlen in de diverse schilwijken (Raambuurt, Knutteldorp/Wijk 16, Voorstad) en latere wijken zoals Keizerslanden, Zandweerd, Borgele, Platvoet en Rivierenbuurt, maar ook de nieuwbouw op bedrijventerreinen is amper in beeld gebracht.
  • Regelmatig duiken dezelfde thema’s als de ondergelopen uiterwaarden of Welle, de jubileumactiviteiten op het Grote Kerkhof, festivals en de bruggen op.
  • Een heldere en consistente groepering van thema’s, kleuren, sferen had het boek sterker gemaakt. Soms ontwaar je pogingen ertoe, zoals met de gevelstenen, zwembaden, herfsttinten of moskeeën. Waar zijn de groepen met kerkgebouwen, openbare kunst, (voormalige) scholen, politie- of postkantoren?


Overdaad schaadt is misschien wel het lot van 1250 pagina’s willen vullen met foto’s, waarbij het vermoeden rijst Flickr of Google Afbeeldingen afgestruind te hebben voor fotomateriaal. Gerichte fotografie-opdrachten om een serie objecten (zo staat op elke rotonde aan de Leonard Springerlaan een kunstwerk, waar is Albert Schweitzer of waar de oorlogsmonumenten?), niet alleen het exterieur, maar ook het interieur van een kerk (kerkbanken, orgel, altaar, ornamenten), stadhuis (trouwzaal, raadzaal, etc.) in combinatie van schrappen van te vaak vastgelegde zelfde panden en festivals was beter geweest. Tenslotte is de keuze om niet de locatie maar de fotograaf te vermelden bij de foto bijzonder. Nu staan de locaties in één van de indices achterin. Op de meegeleverde plattegrond van Deventer staan niet de fotografeerde locaties aangegeven, alleen in het rood het hoofdwegennet van de stad, alsof je naar de strooiroutes in de wintermaanden zit te kijken.