Wandelen rond de voormalige vliegbasis Twenthe

Was het 15 december 2018 de beurt aan de 30km route voor de nachtelijke lus van de Tukker 110, op Oudejaarsdag ga ik met het routeontwerp voor een vernieuwd stuk van ruim 25km van de Kennedymars Hengelo 2019 op pad. Niek Sloot heeft het ontwerp in een routebeschrijving uitgeschreven. Die heb ik zelf in afstandmeten.nl opgevoerd een GPS track te hebben en onderweg niet door verkeerde aanwijzingen te verdwalen. Met beide hulpmiddelen op zak reis ik ‘s morgens naar hotel-restaurant Frans op den Bult in Deurningen, één van de nieuwe sponsoren van de Stichting Kennedymars Hengelo voor de organisatie en tevens een rustpunt onderweg op zaterdag 25 mei 2019. Je kunt natuurlijk discussiëren of het Twente of Twenthe is; de borden op het belevenispad van de vliegbasis vermelden consequent Twenthe, dus voor deze keer houd ik me daaraan.

Relive ‘Rond de vliegbasis Twenthe’


Erve ReuverEen deel van de voormalige vliegbasis is opnieuw ingericht als Technology Base, waar start-ups en spin-offs van bijvoorbeeld Universiteit Twente gevestigd zijn om ‘beyond the impossible’ te komen. Waar één baan omheind is als ‘landingsterrein’ (stijgen er echt geen vliegtuigen meer op?), is tenslotte een deel van de basis teruggegeven aan de natuur (‘leefgebied veldleeuwerik’) en recreant (met een belevenispad). Vanaf de startplek op de hoek van de Vliegveldstraat en Hengelosestraat koers ik eerst parallel aan de A1 tot de Oude Postweg. In omgekeerde richting kennen deelnemers van eerdere Kennedymars Hengelo edities op de route vanaf de jaren dat bij Erve Reuver een rustpunt op ruim 60km was ingericht.

Welkom op Gastvrij Landgoed BergsveldDe slingerende wegen door natuurgebied ‘t Holthuis zijn ook deze winterdag fraai. Ik bekijk de Pannekoekenplas even van dichtbij en ga door over de Ledeboerweg en Bergweg rcithing de N733 Oldenzaalsestraat om bij de Veendijk de aansluiting van de beoogde ‘echte’ route op te pikken. Achter natuurgebied Lonnekerberg ligt het Gastvrije Landgoed Bergsveld. Hoewel het toegangsbord vrij wandelen op wegen en paden toestaat, verbiedt een bordje ‘privé, weg niet betreden’ het even verderop. Als ik alleen een wandeling zou maken, of een wandelgids in handen zou hebben die me instrueeret deze weg te gaan, zou ik het zeker doen. Voor een Kennedymars met honderden deelnemers is het een ander verhaal. Blok om nodig om landgoed Bergsveld te passerenAls ook bospaden in de directe omgeving afgesloten blijken te zijn, hoewel als voetpaden aangegeven op Open StreetMap, besluit ik voor een veiliger route buiten de bossen om te gaan. Zo te zien maakt het voor de totale afstand om op de voormalige boordwapenschietbaan wellicht een halve kilometer uit. Om nu zelf in omgekeerde richting voor de tweede keer op de Noordergrensweg te lopen, voelt wat suf, maar dat is het lot van de controleur.
Constructie Doppler op Vliegbasis TwentheDe schietbaan komt uit op wat op de kaart is aangegeven als belevenispad, maar nergens zo op een bord staat. Op de schietbaan is een herinneringspad ingericht. In de nu ontmantelde hangar Doppler werden de motoren van straaljagers getest. Er draait continu een geluidsopname om je een beschaafde indruk te geven van de activiteiten destijds. Het belevenispad slingert over het enorme terrein. Regelmatig is op betonnen palen een vraag voor kinderen of uitleg bij ‘wat gebeurde hier vroeger?’ te vinden. Het Koude Oorlog Centrum is gesloten. De Stichting Militair Erfgoed organiseert regelmatig wandelingen over de vliegbasis en wil het militair verleden zichtbaar houden voor hedendaags publiek,

Voormalige kerosinetank bij AFSZ Vliegbasis TwentheIk pauzeer op de heuvel tussen de twee opengewerkte kerosinetanks die Air Fuel Station Zuid Parallax heet. Aan de baan van het eerste vliegveld is nu een metalen uitkijktoren opgericht. Informatiepanelen vertellen de historie van het vooroorlogse vliegveld.

Mariakapel aan VergertwegDe route door het buitengebied naar Lonneker is mooi. Een Mariakapel, typische eswegen en op Oudejaarsdag natuurlijk jongemannen in de weer met melkbussen, voetballen, carbid, bier, hout en vuur. De kerk in het centrum van Lonneker staat in de steigers. Personeel van café Sprakel zijn bezig spullen klaar te zetten om oliebollen te gaan bakken voor de liefhebber (‘om mee te nemen of op de vuist’). Als ze nu wat klaar gehad hadden… Misschien maar beter ook om snel door te lopen het dorp weer uit naar het westen.

Hier heeft het sinds 1940 in gebruik zijnde paviljoenkazernecomplex plaatsgemaakt voor de ‘miljonairswijk’ ‘t Vaneker. Enorme villa’s, de één nog strakker dan de ander, hoveniers en bouwbedrijven met hun reclameborden en percelen die nog bebouwd moeten worden (‘precies wat jij wilt’). Huizen met zowel een Tesla model S als een Mitsubishi Outlander PHEV ‘op de dam’. Als wandelaar heb je wel wat om te bekijken!

Welkom op de OostermatenstraatAan de Oostermatenstraat, een bomenlaan tussen twee spaarbekkens van waterbedrijf Vitens, pauzeer ik weer eens. Hof Espelo heb ik zo vaak bezocht, dat ik aangekomen op de Weerseloseweg zo in zou lopen. Dat is niet de bedoeling. Ik hoef pas de Witbreuksweg te hebben, bekend terrein van vorige Kennedymars edities. Zo’n 2,5km min of meer rechtdoor, onverhard, dat dan weer wel. Sowieso is het vandaag een aangename afwisseling van asfalt, grind en zand. De woonblokken van de campus stralen rust uit. Elders in de dorpen wordt voortdurend vuurwerk afgestoken. Stil is het sinds de vroege morgen niet meer.

Karakteristieke boom in veld bij HaverrietwegEen leuk ommetje is de Drienerschoolweg. Ik kan me niet heugen die al eens bewandeld te hebben. En van het buurtschap Driene kom je bij het Lonnekermeer, waar in opdracht van Landschap Overijssel tot in 2021 aan Natura 2000 en een stukstofprogramma wordt gewerkt. Restaurant Frans op den BultDe vitaliteit van het meer en de bossen wordt verbeterd. Het fietspad langs de Weerseloseweg en Vliegtuigstraat zijn voor de asfaltvreters: 2,2km tot aan het Frans op de Bultplein.

Deze ronde komt uit op 34,1km inclusief het zoeken naar geschikte weggetjes. Als je de route zelf wilt lopen, dan even ‘opschonen’ dus.