Giovanni Ziccardi – Voor eeuwig online : dood en onsterfelijkheid in het digitale tijdperk

De Italiaanse docent internetrecht onderzoekt in Voor eeuwig online : dood en onsterfelijkheid in het digitale tijdperk de vele aspecten van de digitale sporen die we dagelijks achterlaten op het internet. Hoe werkt reputation management om de negatieve of mogelijk schadelijke berichtgeving over jouw persoon of organisatie te compenseren met neutraler of positief nieuws? Zou het lukken om onzichtbaar te blijven op het wereldwijde web? En wat blijft er van jouw online profielen als je fysiek komt te overlijden? Welke mechanismen hebben de grote partijen als Facebook, Google en Twitter voor het verwijderen of juist aanhouden van jouw online evenknie? Is een eeuwig leven online mogelijk? Is het wenselijk dat een soort gerobotiseerde van jezelf leert van de informatie op je tijdlijnen, de foto’s en video’s en de manier waarop je bij leven interacteerde met anderen en dat continueert als een ontstoffelijk persoon en bezoekers, vrienden en volgers kan dienen als vraagbaak of moderne heilige tot wie gebeden kan worden?

Welke rechten en plichten hebben je nabestaanden? Welke voorzieningen zijn er voor het beheer van wachtwoorden? Is het handig deze in escrow bij een notaris te geven, of over te dragen aan bijvoorbeeld je partner? Staan de Facebook en Google van deze wereld wel toe dat een ander jouw account beheert? Wat komt kijken bij het recht om vergeten te worden? Welke privacy aspecten moet je rekening mee houden. Welke etische dilemma’s zijn nog op te lossen? Een hoop vragen, waarop antwoorden te formuleren zijn. Een aantal ervan vind je in dit boek, dat verder vooral stof tot nadenken biedt. Vanuit Europees perspectief geschreven, en dat is best verrassend.

Over de auteur

Giovanni Ziccardi (1969) is advocaat, journalist en docent internetrecht aan de Universiteit van Millan. Hij scheef al vele artikelen en boeken over internet.