Gezien: Karl Meltzer: Made to be broken (2017)

De Apalachian Trail, een 3.500km lang wandelpad over de bergrug Apalachen in het oosten van de Verenigde Staten, trekt jaarlijks veel wandelaars en ultrarunners die etappes willen lopen of de uitdaging ze helemaal uit te lopen. Het pad strekt zich uit van Springer Mountain in Georgia tot Mount Katahdin in Maine. Onderweg loopt het door de staten Georgia, North Carolina, Tennessee, Virginia, West Virginia, Maryland, Pennsylvania, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire en Maine. Ultramarathon loper Karl Meltzer heeft zijn zinnen gezet op het verbreken van het snelheidsrecord, dat op maar liefst 46 dagen staat. Redbull springt in dit project, dat verder mogelijk wordt gemaakt door collega hardlopers, vrouw Cheryl, vader Karl en vrienden.

De documentaire Karl Meltzer: Made to be broken volgt de Meltzers op hun doldwaze recordpoging in september 2016. Karl heeft sinds 2008 al pogingen gedaan en kent het terrein. Wat je ziet is een geweldig staaltje Amerikaanse projectplanning en -uitvoering. Uithoudingsvermogen en humor hand in hand met uitputting, spierpijn en van tijd tot tijd op je plaat gaan in het ruige terrein. Terwijl Karl etappes loopt, reist de ploeg met een busje en volgauto naar het volgende ontmoetingspunt voor eten en drinken, nieuwe schoenen, geladen MP3 speler, ijszakken, voetenmassage en een bed achterin de bus.

De 45 dagen, 22 uren en 38 minuten zijn genoeg zich nu de snelste te mogen noemen. Voor de rekenaars: dat is 47 mijl per dag, 19 paar schoenen er doorheen jassen en meer dan 360.000 kalorieën aan donuts, pastamaaltijden, etc. naar binnen werken om te kunnen blijven gaan. Een mooi verhaal, rap gemonteerd en boeiend tot de laatste van de 41 minuten durende film. Meer over de recordpoging lees je op The Trek. De volledige film kun je ook bij Redbull bekijken.