De Bosatlas van Amsterdam

      No Comments on De Bosatlas van Amsterdam

Voor het vak Aardrijkskunde je Bosatlas mee in de leren schooltas. Ik heb heel wat uren de atlas thuis bestudeerd, geïnteresseerd in de thematische kaarten, geologie, grenzen en ligging van landen. Dat waren de jaren ’80. Welkom in de 21e eeuw. Noordhoff Atlasproducties, Sinds de eerste editie van de Bosatlas uit 1877 was van de hand van de Groningse schoolmeester P.R. Bos (Schoolatlas der geheele aarde) is er veel veranderd. Eén van de afgeleide edities is de in 2015 verschenen Bosatlas van Amsterdam. Eind 2018 kocht ik een eigen exemplaar.

Naast de traditionele kaarten helemaal achterin het boek is het merendeel van dit bijzondere werk gewijd aan de geschiedenis van de hoofdstad, achtergrond en herkomst van de Amsterdammers, de publieke diensten, economie, verkeer en vervoer, levensbeschouwing, vrije tijd en vermaak,. cultuur en de stadsdelen. Naast schitterende luchtfoto’s van bijvoorbeeld Karel Tomeï (bekend van fotoboeken als Over Holland en De Bovenkant van Nederland) vind je fris ogende infographics, textuele uitleg en themakaarten over ongelooflijk veel onderwerpen. Van de microkosmos Chinatown rond de Zeedijk of de verdeling tussen wonen en werken aan de Zuidas tot de publieke werken van kunstenaar Hildo Krop en de belangrijkste werkgevers rond de Zaan.

De verschillende uitbreidingsplannen van de stad, van de dam in de Amstel, de woningbouwverenigingen, Amsterdamse School, plan Zuid van Berlage, het Nieuwe Bouwen, een vergelijking van de oorspronkelijke bebouwing van de Bijlmermeer en de nieuwbouw sinds 1992 tot en met eigentijdse nieuwprojecten her en der binnen de stadsgrenzen. Maar ook: de Stelling van Amsterdam, joodse uitdrukkingen die we in ons Nederlands hebben overgenomen en foto’s van typisch Amsterdams straatmeubilair.

Ja, informatie in een atlas veroudert. Eberhart van der Laan is nog burgemeester en de Johan Cruijff ArenA heet Amsterdam ArenA. En toch verwacht ik hier voor jaren plezier aan te beleven. Al was het maar voor te ontwerpen wandeltochten langs kerken, Berlage, Krop, Amsterdamse School of scenes uit de Baantjer reeks.