Brooke Fraser – B Sides

      No Comments on Brooke Fraser – B Sides

In januari 2018 won Brooke Fraser een Grammy award. Niet voor haar popalbums, maar voor het Hillsong aanbiddingslied What a Beautiful Name, waarvan de videoclip destijds al meer dan 100 miljoen keer bekeken was (de teller staat bij het schrijven van deze recensie op 236.477.855). Zouden al die kijkers de moeite hebben genoemn de single te kopen, de andere liedjes van Brooke Ligterwood, zoals ze in getrouwde staat heet, of haar artiestennaam buiten de kerkmuren, Brooke Fraser, zou de Australische wellicht niet nu een B Sides album hebben uitgebracht dat toch aandoet als een opheffingsopruiming, vier jaar na Brutal Romantic. Ergens down under of in de VS, niet op Spotify of Amazon is in 2016 een kritisch ontvangen collectie A Sides uitgekomen te zijn. Wat lag er nog op de plank van Fraser, inmiddels moeder van twee dochters.

Opener Circles and Squares is een heel nette popsong, had net als The Dead Don’t Dance zo op Brutal Romantic meegekund. Het met The Real Efforts of Real People (Kristopher Pooley) uitgevoerde The Future overtuigt ook met piano, akoestisch gitaar en ontspannen drumspel. The Mantra of the Quaintrelle met funky gitaar, spraakzang en aanstekelijke teksten rond het spreukenboekje: “Quaintrelle; She hopes you can tell; The things she parades, a barricade; Browse her collections; Gilded indications; Trophies that line the walls; She don’t need to know your name; And she’ll make pleasure from your pain; And life is pain, but she don’t care; And she don’t care ’cause she’s a Quaintrelle.”

Verder vind je de in 2016 uitgebrachte singles Human, The Equator en St. Petersburg en The Dead Don’t Dance. Walsen kun je met het niet eerder uitgebrachte May Waltz. Demo versies van Sparks (niet eerder uitgebracht), Psychosocial (albumversie op Brutal Romantic), Thunder (idem), Day is Dimming (niet eerder verschenen) en Flags (titelsong van het 2010 album), maar ook een live versie van The Sound of Silence, de Simon & Garfunkel hit uit 1965 en een cover van Crosby, Stills & Nash‘s Woodstock op piano kenmerken de verzameling. Ja, da’s andere koek dan Hillsong liedjes, mensen!

Singer-songwriter William Fitzsimmons is te gast op het dromerige folkliedje You Can Close Your Eyes. Een live versie van C.S. Lewis song (origineel op Albertine (2006) sluit waardig af. Stilistisch hoor je de Hillsong signature. En nu maar hopen dat Brooke Fraser liedjes blijft schrijven, wat mij betreft haar echt creatieve en veelzijdige kant buiten de Hillong gelederen gebruikend, worstelend met God.