Stadswandelingen door Rotterdam

Met een NS seizoensretour die nog dit weekend op ‘moet’ reis ik vandaag naar Rotterdam. Op m’n offline kaarten en navigatie app OSMand en in de rugzak routes mee uit de gids Wandelen naar de Campus en Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam, plus een zelf uitgezette gang langs de Rotte en het Noord-Kanaal om kilometers te maken. En als dessert of voorgerecht, dat weet ik bij vertrek nog niet zeker – heb ik de app Rotterdam Routes gedownload om ‘andere’ stadswandelingen door de Maasstad te kunnen maken. Zou het toeval zijn dat de in de app opgenomen Dakenroute vandaag in dagblad Trouw in het zonnetje wordt gezet?

Relive ‘Stadswandeling Rotterdam’


Speculaasjes op perron bij spoor 1 Rotterdam CentraalHalf tien sta ik op Rotterdam Centraal en besluit ik eerst de Kunst en Poëzie route uit de Rotterdam Routes te doen. 25 kunstwerken in zo’n 50 minuten / 4 kilometer. Verrassend om onder meer de op perron 1 opgestelde Speculaasjes – hoe vaak heb ik ze wachtend op de Thalys naar Brussel al gezien?  – uitgelegd te krijgen, Bouwreliëf No 1 van Henry Moore uit 1955 aan uitbreiding Bouwcentrum, de buren van wat nu Robeco aan het Weena is of de Zwevende vrouw van Carel Kneulman (1955) aan de gevel van voormalige Thalia Theater te bewonderen.

Kunstwerk aan Slavenburg's BankAan de Coolsingel prijkt aan elke (voormalige) bank of warenhuis wel een kunstwerk of staat er één op een plein. De reis van Erasmus, het ding of het monument voor de gevallenen. Helaas is Piet Starrevelds Vrede en Welvaart uit het zicht verdwenen. Ook kan ik The Idler’s Playground niet vinden. Maarten Toonder monument Blaak RotterdamZadkine’s De Verwoeste Stad en Luceberts versregel Alles van waarde is weerloos zijn overbekend, maar aan de hommage voor Maarten Toonder, sinds 2017 weer op z’n plek aan het Blaak loop je – geobsedeerd door de Markthal wat verderop – misschien maar zo voorbij.

Erasmus Monument RotterdamHet Erasmus Monument op het Grote Kerkplein is nieuw voor mij. Het geeft de plek van het geboortehuis van de humanist aan. Op de to-do lijst komt het Museum Rotterdam, waar ik ook nog niet ben geweest. Nu gaan de gevelornamenten van de Slachtoffers van het bombardement, de architectuur van het gebouwen aan het Rodezand en de Doelestraat, net als de Nieuwe Delftse Poort vóór. Nieuwe Delftse Poort aan Pompenburg RotterdamDe Kunst en Poëzieroute buigt hier over het Weena terug naar het station. Zelf ga ik de trappen op van de in 2015 geopende Luchtsingel, de houten voetgangersbrug achter de bebouwing van het Hofplein en Weena langs om Rotterdam Noord en het centrum te verbinden, het gebied rond station Hofplein bij de stad te trekken en publiek te verleiden eens te gaan kijken.

Gevelkunst Vishandel Marost aan Damruststraat RotterdamIk heb even lak aan de uitgezette routes, stap bij het Luchtpark weer naar beneden, fotografeer de karakteristieke bogen van het voormalige station Hofplein en volg de Hofdijk naar het Noordplein, waar ik de eigen lus langs het water van de Rotte zal oppakken.

Als ik treffende gevelkunst voor de Erasmusstraat en een viszaak aan de Damruststraat zie, gaan die natuurlijk op de foto. Ik rust een eerste keer aan het water van de Zaagmolenkade met uitzicht op het karakteristieke pand van Somention The Social Agency aan de overzijde.

Kunst voor vrolijk geverfde Penitentiaire Inrichting De Schie RotterdamNavigeren is de komende kilometers makkelijk. Het water van de Rotte, later Noord-Kanaal aan de rechterhand houden. Winkels en appartementencomplexen maken plaats voor woonboten, volkstuinen langs het Gordelpad en het continue geraas van verkeer op de A20. Ter hoogte van de Fokhaven aan de Abraham van Stolkweg tegenover de parkeerterreinen van Diergaarde Blijdorp schiet ik de bosjes in om m’n blaas te legen. Dat blijft het nadeel van een stadswandeling. Wildplassen kan niet zomaar en veel op straat staande Dixi’s zijn met een hangslot niet toegankelijk.

Hoewel in vrolijke kleuren, staat op de hoek met de Professor Jonkersweg toch echt een gevangenis.Zicht op Van Nellefabriek aan Delfshavense SchieArchitectonisch interessanter is de Van Nelle fabriek aan de overzijde van de Delfshavense Schie. Het complex is sinds 2014 UNESCO werelderfgoed en herbergt tegenwoordig een museum, evenementenlocatie en vergaderzalen. Mensen die toekomst willen vormgeven, worden uitgenodigd erheen te trekken. Ik kan het water opnieuw aan m’n rechterhand houden. De route die ik maak, benut menig hardloper voor een rondje in de buitenlucht, en terecht: vrijliggende fiets- en voetpaden die vlak liggen en je kilometers ver kunnen laten trainen.

Speed Well in glas-in-lood Pelgrimsvaderskerk DelfshavenDe Aelbrechtskade helemaal uitgelopen kom ik in historisch Delfshaven. Ik ben er eerder op een stadswandeling door Rotterdam al eens geweest. Nu heb ik één voordeel: de Pelgrimsvaderskerk is net om twaalf uur opengegaan. Ik bekijk het interieur. De dienstdoende vrijwilligers wijzen me op een mini museum achter de consistorie van de actieve Hervormde gemeente. Een film over de kerk en de betekenis als vertrekpunt van de Pilgrim Fathers met hun Speed Well en Mayflower in 1620 naar wat nu de oostkust van de Verenigde Staten is. Ik leer dat beide Bush presidenten èn Barack Obama afstammen van pelgrimsvaders.


Schiecentrale RotterdamIk loop door naar de korenmolen De Distilleerketel en steek door naar het VOC Plein. Het historische VOC pand staat er in de steigers. Via de Havenstraat en Westzeedijk – verbouwde pakhuizen en Schiecentrale aan mijn rechterhand – kom ik bij het Park waar verderop de Euromast staat en ik in het Dam Paviljoen ga zitten voor een tweede rust. Hoofdingang Erasmus MCVanaf hier volg ik de route Wandelen naar de Campus van Erasmus MC naar campus Woudenstein.

De Westzeedijk weer over en over de ‘s-Gravendijkwal langs het oude gedeelte van het academisch ziekenhuis en een vestiging van de Hogeschool Rotterdam. Om de hoek van de Rochussenstraat en de Zimmermanweg is het bekend terrein van een Open Dag van de faculteit Geneeskunde in 2017. De route gaat het Erasmus MC gebouw Wytemaweg in om aan de zijde van het Museumpark via de trap weer naar buiten te leiden. Tussen de Kunsthal en het Natuurhistorisch museum – een doodleuk museum – de Westzeedijk weer op en af, langs het Park en de Parklaan waar imposante villa’s strijden om de eer van mooiste en grootste.

Westplein RotterdamOp het Westplein zie ik net als op de Hofdijk vanochtend halve betonnen bollen als straatmeubilair die vrolijk beschilderd zijn. De buste van meneer Van Beuningen in de beeldengroep Scheepvaartkwartier is voorzien van een paarse badjas. Een stel staat zich hardop af te vragen of dit zo hoort, of dat het een geintje is. Dan langs het Wereldmuseum (ook nog eens te bezoeken), de Willemskade naar de Erasmusbrug, altijd genoeg te zien! Hetzelfde geldt langs De Boompjes. ‘Wandelen naar de Campus’ wil me opnieuw naar het Erasmus Monument hebben. Dat hoeft niet.

Ik snij af naar de Bibliotheek en het Erasmus University College aan de Spaarbankstraat / Nieuwemarkt. Via de Mariniersweg een blik op de kubuswoningen – als je er nog niet eerder in bent geweest is het must-see – om door de groene zone aan de Burgemeester van Walsumweg te lopen. Kunstwerk Lof der Zotheid aan Groenendaal RotterdamLof der Zotheid is het in 1989 door de gemeente geschonken beeld over het beroemdste boek van Erasmus, dat halverwege het park staat. Het monument voor de in diverse oorlogen gesneuvelde mariniers aan de kop van de Admiraliteitskade is ook nieuw voor me.

Henk-Jan langs Maasboulevard RotterdamStrakke nieuwbouw appartementencomplexen, ook voor studenten, sieren de Admiraliteitskade aan het Boerengat. Het is grauw en grijs langs de Maasboulevard. Doorstappen dus tot voorbij de Oude Plantage. Qua scheepvaart is het rustig op de Nieuwe Maas vandaag. Wel spectaculair zijn de voorbijschietende watertaxi’s, zelf ook nog eens aan boord gaan! Waterwerk RotterdamAan het Waterwerk staan ogenschijnlijk scheefgezakte huizen. Gebouwd onder architectuur, net als de kubuswoningen. Hatta gebouw Erasmus Universiteit RotterdamEn dan ben ik alweer bij campus Woudestein, inmiddels tweemaal met dochters bezocht voor een Bachelor Open Dag van de Erasmus Universiteit (2017 en 2018). Het regent en de meeste gebouwen zijn gesloten. Ik trek dus maar vrij snel over het Erasmus Plaza naar de oostzijde aan de Kralingse Zoom.

Wandelen naar de campus op Erasmus Plaza RotterdamEven checken op OSMAnd wat gegeven het weer en het tijdstip handig is om te doen. Ik besluit via Kralingen naar station Rotterdam Alexander te gaan wandelen in plaats van om de Kralingse Plas terug naar het centrum. Eerst bekijk ik het kunstwerk Sjatoodoo op de helling van het Brainpark en loop daarna om het parkeerterrein en het metrostation Kralingse Zoom Rotterdam heen naar de ‘s-Gravenweg.

Net voorbij de A16 verandert het landschap. Knotwilgen langs voormalige veengronden, watergangen en huizen in alle soorten en maten. Of dde bewoners van de nieuwbouwwijken om de oude boerderijen en buitenplaatsen nog weten dat de Ringvaart om de hele voormalige Zuidplaspolder helemaal tot vlakbij Gouda loopt, weet ik niet. Oosterkapel Rotterdam KralingenKralingse kerkweg – in de Oosterkapel is de kerkgemeenschap Rafaël de Rank gevestigd – en Turfweg zijn sprekende straatnamen. Ook de Kralingseweg is met de vele knotwilgen en huizen stijlvol opgenomen in de wijk Prinsenland. Poppentheater aan elektriciteitshuisje Ben Goerionstraat RotterdamMet steeds meer miezerregen uit de grijze luchten koers ik langs de Prins Alexanderlaan naar het noorden. Bij Shopping Center Alexandrium I ga ik naar binnen, niet om te winkelen – dat doen vanmiddag genoeg andere mensen – maar op zoek naar een wc. 2theloo baat deze uit. Voor €0,70 kan ik lichter en opgelucht door. Schotel bij Chicken Spot Rotterdam AlexanderBij Chicken Pointhalal food – net buiten het overdekte winkelcentrum en op steenworpafstand van Rotterdam Alexander ga ik lekker warm binnen zitten om een hamburgermaaltijd te nuttigen na 33km wandelen. Met de 16.13 intercity kan ik mee naar Zwolle. Ik heb heel veel gezien en nog genoeg ideeën over voor meer bezoeken aan Rotterdam!