Photo walk Deventer by night

Met enige regelmaat organiseert Josette Veltman-de Greef een photo walk in de provincie Overijssel. De dankzij Ina van Zandwijk opgemerkte aankondiging in november een wandeling met camera’s door mijn geboorteplaats Deventer te gaan doen, zat al snel vol. Gelukkig krijg ik zaterdagavond 1 december 2018 een herkansing. Twee weken geleden was het erg koud, nu miezert het aanhoudend. Dat heeft z’n voordelen als je de glinstering van verlichting op de klinkerstraten in het oude stadscentrum wilt fotograferen, maar verplicht ook tot het meenemen van een plastic zak of hoes over de camera tijdens het meedragen. Een doek om de lenzen en body weer droog te vegen en waterdichte, warme kleding voor jezelf zijn deze herstavond geen overbodige luxe.

Skyline Deventer vanaf De WorpMet 12 andere liefhebbers van fotografie verzamel me ik na kwart over zes bij het IJsselhotel op De Worp in Deventer. We draaien wat warm – lees: ploeteren wat om statief goed uit te zetten en de handmatige camera-instellingen voor elkaar te krijgen – om de skyline van de Koekstad met de Grote of Lebuïnuskerk in het middelpunt er zo goed mogelijk vast te leggen.

Verlicht rendier op Grote Kerkhof bij Lebuïnuskerk DeventerHeel verleidelijk om zelf op pad te gaan, ik ken de mooie plekken hier. Het een groepsactiviteit en dus loop ik mee via de Nieuwe Markt naar het Grote Kerkhof, waar we het rendier bij de kerk en de kerstbal voor het stadhuis, maar ook de steegjes, de Engestraat en het straatdek op de foto zetten. Voor passanten te voet of op de fiets zijn we regelmatig gevaarlijk bezig, een dozijn fotografen met hun statief, geconcentreerd aan of op straat bezig.

Verlichting Brink Deventer 3Via de Vleeshouwerstraat naar de Kleine Overstraat. De paraplu’s van de zomer hebben plaatsgemaakt voor de kerstverlichting. Ik duik de Treurnietsgang en de Spijkerboorsteeg in voor extra plaatjes. Dan een lange tijd op de Brink, waar de oude bibliotheek, het Waaggebouw, Wilhelminafontein en de verlichte bomen in de aanhoudende regen ons toneel vormen.

Light painting op Brink DeventerJosette heeft een zaklamp meegenomen en voert voor ons diverse acts als light painter op. Met een sluitertijd van 30 seconden levert dat zwierige beelden op van het centrale stadsplein. Om weer op te warmen en het toilet te bezoeken, schuiven we aan op het buitenterras van De Buren van Schimmelpenninck. De eerste van twee batterijen is alweer helemaal leeg. Ik sla de foto’s vanavond in zowel RAW als JPG formaat op. Niet dat ik al veel ervaring met (na)bewerken van RAW foto’s heb, maar ik wil de mogelijkheid openhouden. In combinatie met Live view gebruiken voor het inschatten van wat en hoe op de foto komt, vreet dat stroom. Brildragend zijn in de avonduren is dan een minder handige bijkomstigheid. Ik blijf vegen.

Zicht vanuit Prinsenplaats op BergkerkpleinNa de pauze en batterijwissel lopen we door het Bergkwartier met photo shoots in de Roggestraat en Walstraat en op het Bergkerkplein met uitstapjes naar de Golstraat, Prinsenplaats en Bergstraat. De bochten in de straten de ‘berg’ op en af zijn fotogenieke hoekjes, net als de gevels in de Walstraat of de antiekwinkels daar. Helaas is de Grote Synagoge / Christelijk Gereformeerde Kerk, ‘onze’ kerk tot in mijn tienerjaren niet verlicht.

Tegen 22u vinden we het allemaal mooi geweest. Het droog houden van de lenzen wordt moeilijker en de electronica willen we niet door het overvloedige vocht beschadigen. Via de Rijkmanstraat en Zandpoort lopen we langs de Welle terug naar het pontje, dat ons weer naar de auto’s brengt. Een welbestede avond.

Bekijk ook:

 

Ter voorbereiding heb ik veel gehad aan onderstaande Zoom.nl video over de instellingen voor nachtfotografie.