Past 2018 in een lijstje?

      No Comments on Past 2018 in een lijstje?

Natuurlijk kan ik je het afgelopen jaar presenteren in lijstjes. Zo heeft Endomondo 562km hardlopen en 2.237km wandelen geregistreerd. Ik heb zes Kennedymarsen van elk 80km succesvol uitgelopen, van de eerste Winter Kennedymars in Hengelo tot en met de voorlaatste Kennedymars die vanuit Vijfhuizen werd georganiseerd.

Ik heb 95 boeken uitgelezen en van een recensie voorzien op Goodreads, Amazon, Librarything en mijn weblog. Het merendeel was Engelstalig, de rest in het Nederlands. Ik vermoed dat ik minstens evenveel verzoeken van (independent) auteurs heb afgewezen omdat op de virtuele boekenplank niet voor oneindig veel boeken plaats is.

Ik heb 81 muziekalbums gerecenseerd in 2018. Eerlijk is eerlijk, het in mijn systeem krijgen van al die nieuwe muziek naast de achterliggende vier decennia aan opgebouwde muziekverzameling kost moeite. Ik herken echt niet elk liedje spontaan (meer).

Oudejaarsdag 2018 betekent ook 20 jaar dienstverband bij Capgemini te mogen vieren. Op naar de 25!


Op Flickr heb ik duizenden nieuwe foto’s geplaatst. Op Instagram is #2018bestnine populair deze dagen. Qua aantal volgers heb ik juist daar in 2018 een flinke toename gezien (590 nu). LinkedIn ben ik aan het opschonen. Er zijn namelijk nogal wat stille volgers die niet reageren op felicitaties voor hun verjaardag of spontaan iets van zich laten horen. Deze verwijder ik nu op dagbasis uit mijn collectie connecties. Twitter houdt zich qua aantal volgers (4.637 nu) goed staande, hoewel ik dit jaar minder tijd dan ooit aan dit platform besteedde. Met Facebook heb ik een haat-liefde verhouding. Er zijn interessante groepen mensen rond gemeenschappelijke hobbies als wandelen, Kennedymarsen en fotografie. Maar er is ook zoveel onzin (positieve spreuken, vermiste katten, selfies in de bioscoop en intieme details van relaties, kinderen en huwelijkse staat), dat ik Facebook ‘vrienden’ actief ontvolg om focus te houden op waardevolle relaties.

Leven is meer dan een lijstje
Het leven is namelijk veel meer dan lezen, fotograferen, wandelen of met je hoofd in je smartphone hangen. Werk neemt een significant deel van mijn tijd. Zo’n 10% ervan (164 uur gaf ik training over PRINCE2 en Agile project management in Utrecht, Amersfoort en Frankfurt am Main) Ik ben morgen 20 jaar in dienst bij Capgemini. Het bevalt me nog altijd goed. Ik zat een keer of tien bij Sanquin om bloedplasma te doneren. Het leiden van een groeigroep en meedraaien in de stuurgroep van de evangelische gemeente De Graankorrel, het schrijven van de dagelijkse blog, genieten van de dag. Ik bezocht zo’n 25 musea in Nederland en een handvol in Rome.  Een week vakantie in Rome, twee in Kroatië, een Economentop in het Land van Maas en Waal en een weekend in Valkenburg. Voor het eerst (en laatst?) bij een concert van André Rieu op het Vrijthof. Verder bezocht ik concerten van Chvrches, Over the Rhine en The Best of Britain. Ik was met dochters oop 3 Bachelor open dagen in Rotterdam, Leiden en Groningen, enzovoorts. Familie en eigen gezin kosten tijd en aandacht, zeker als (schoon)ouders met hun gezondheid kampen.

Het ga je goed in 2019! Tot slot een mooi mottto dat de Duitse artiest Schiller gisteren op zijn Instagram postte:

About Henk-Jan van der Klis

Henk-Jan van der Klis is a project management professional, domain lead Transformation & Innovation at Capgemini Financial Services, trainer, seasoned editor, and blogger.