Op ronde door Hengelo om Tukker 110 vorm te geven

Als één van de vele stappen in de organisatie van de Kennedymars Hengelo en Tukker 110 op 24-25 mei 2019, respectievelijk 80 en 110 kilometer wandelen in en rond Hengelo, is het vandaag de beurt aan de controle van de 30km lus die de deelnemers van de Tukker 110 van vrijdag op zaterdag ‘s nachts gaan lopen. Een route uitzetten met afstandmeten.nl is één, een routebeschrijving op papier zetten is twee, maar zijn zonder check in het veld onvoldoende. We blijven immers wegen bouwen en andere afsluiten, denken op de kaart te zien dat een kruising gelijkvloers is, terwijl het in het echt via een brug of tunnel gaat. Straatverlichting kan ontbreken of de ondergrond minder geschikt te zijn voor een passage in het donker.

Relive ‘Ronde Hengelo ter controle deel Tukker 110’


Appartement in water gereflecteerd HengeloMet zes andere wandelaars spreek ik ‘s ochtends om 8 uur af in het clubgebouw van ATC’65 in Hengelo om na een beker koffie op pad te gaan. Uitgangspunten voor deze 30km lus is een van de Kennedymars afwijkende route, 100% verlicht en voor de veiligheid het liefst over (vrijliggende) fietspaden. Als eerste maken we een ronde door de wijk Vossenbelt in het noorden van de stad om daarna het fietspad aan de rand van het natuurgebied Weusthag Noord te nemen naar de Beneluxlaan. Met wandelaars op pad in Westermaat HengeloVoorbij de tunnel onder de busbaan en Europalaan valt het ruim opgezette bedrijvenpark Campus op. Rijtjes knotwilgen en waterpartijen tref je niet op elk 13-in-een-dozijn park in Nederland aan. We maken grappen over mogelijke rustposten bij de IKEA (Zweedse balletjes!) en McDonald’s, terwijl we serieus – het is nog amper negen uur ‘s ochtends – automobilisten in de rij van de McDrive hun bestelling zien doorgeven. Planologische rommel kenmerkt de Busbaan het Plein. Boomstronken die het asfalt op de toegangsweg naar de IKEA omhoog hebben gedrukt en nu een freesbeurt hebben ondergaan. Borden met ‘kerende buurtbus’ gevolgd door ‘lijnbus’ als enige uitzondering op het toegangsverbod, doodlopende wegen en slagbomen tussen niets en nergens.

Schede GoorAan de Amerikalaan hebben de tegels met plaatsnamen langs belangrijke spoorlijnen in Europa om Hengelo toch wel het middelpunt van het continent te laten lijken (Vriezenveen rechts, Bordeaux links) een behandeling van lolbroeken gehad. Enschede is ontdaan van En, waardoor een ‘schuine blik’ nu de combinatie ‘schede Goor’ oplevert. Rond de Lemerijweg wordt aan wegen gewerkt. De ingetekende route kan gelukkig makkelijk aangepast worden, zodat een snelle en veilige afslag naar de Lemerij gevonden wordt. Voorbij de Woolderbinnenbeek en snelweg A1 gaan we het buitengebied in naar het buurtschap Woolde. Slingerende wegen tussen de bomen door brengen ons weer in Hengelo. Het is nu al een leuker stuk dan de eerder ingetekende gang door het bedrijventerrein tussen de Bornsestraat en de waterzuiveringsinstallatie.

Paddenstoel met Twentse teksten Nico Maasstraat HengeloMogelijke rustplekken rond de 10km brengen we in kaart. Verderop brengen we nog wat aanpassingen aan in de ontworpen route. De reden om de route dóór het centrum te laten gaan is het al vijf jaar de toren bij het stadhuis wel in het logo van de Kennedymars Hengelo te gebruiken, maar de wandelaars nog niet één keer de toren in het echt te laten zien. Toren bij stadhuis HengeloDe markante stadhuistoren, de karakteristieke blikvanger van Hengelo is ontworpen door J.F. Berghoef die zich de Torre del Mangia in Siena en de toren van het Palazzo Vecchio in Florence als voorbeelden nam. Café Plan B wil ons nog niet ontvangen. Ondanks het bordje ‘open’ zijn we pas vanaf 12 uur welkom. Hotel Nationaal Lunchroom Burg Jansenplein HengeloAls alternatief gaan we bij Hotel Nationaal aan het Burgemeester Jansenplein wat warms drinken. We hebben uitzicht op het dichtgetimmerde stadhuis, dat wordt gerenoveerd. De vondst van asbest vertraagt de werkzaamheden, een oude boom is geveld en een rij huizen aan de overzijde van het plein staat leeg. Hier moet vanaf het winkelcentrum Thiemsbrug ooit een ‘horecawand’ voor in de plaats komen. Stadsvernieuwing vereist een lange adem. Mooi is het intussen niet.

We omzeilen de warenmarkt en steken het stationsgebouw door, lopen poppodium Metropool (nu tegen een grijze lucht niks bijzonders, ‘s avonds en ‘s nachts fraai verlicht!) voorbij naar de Parallelweg. Aan beide zijden maakt industrie plaats voor woningen of parken. Zichtbaar verouderde appartementencomplexen verderop krijgen binnenkort een renovatiebeurt. Wijkcentrale langs fietssnelweg F35 Hengelo opgevrolijktDe fietssnelweg F35 voldoet aan de genoemde uitgangspunten. Drie kilometer doorstappen langs het FBK Stadion, het Kristalbad, de IJsbaan Twente naar de Grolsch Veste van FC Twente. Expres wordt overlap met het parcours van de Kennedymars Haaksbergen gemeden. De teller staat op 20km en dus kijken we ook hier naar mogelijke rustposten.

Bucky Ball aan Capitool EnschedeWe trekken langs de rand van de Campus van de University of Twente naar het noorden, opnieuw door het buitengebied tussen Hengelo en Enschede naar Driene en na de Elsbeek nog steeds op gepaste afstand van de bebouwing van Hengelo naar de Oldenzaalsestraat.

Het routeontwerp voor het laatste stuk door de wijken Hasseler Es en Hasselo passen we al lopend aan. We weten met de GPS in de hand hoeveel kilometers we al gehad hebben, we zitten wat verder dan initieel gedacht. De in de jaren ’70 en ’90 gebouwde wijken liggen vol fietspaden. Ik schrijf alle aanpassingen vandaag driftig mee onder het wandelen. Als we ATC’65 weer zien, hebben we keurig 30km vastgelegd en gecontroleerd. Stap voor stap komen Kennedymars Hengelo en Tukker 110 2019 dichterbij.