Kerstmarkten en stadswandeling in Düsseldorf

Begin december meldde dochter Henriëtte zich met de vraag of ik misschien zin had mee te gaan naar een kerstmarkt in een Duitse stad. Lees: chauffeur gezocht. De belangstelling ging uit naar Düsseldorf, want daar zijn de kerstmarkten tot en met 30 december geopend. Een bezoek tijdens de kerstvakantie buiten haar werktijden is zo mogelijk. Zij twee vriendinnen van school mee, ik Klazien.

Slottoren - scheepvaartmuseum DüsseldorfDe kerstdagen achter de rug melden we ons met ‘s morgens vroeg in Zwolle, pikken de twee jaarlaaggenoten van het Gymnasium Celeanum op en rijden in een kleine twee uur soepel naar Dússeldorf. Ik heb getipt over parkeerterreinen de navigatie ingesteld op de Robert-Lehrufer. Iets ervoor aan de Cecilienallee zie ik parkeerplaatsen in de open lucht tegenover de Rechtbank en de Bezirksregierung. Bijkomend geluk: op dit stuk hoeft vandaag niet betaald te worden. Vinden wij Nederlanders fijn 😉 We lopen de kilometer naar de Burggplatz, zo ongeveer het begin van het stadscentrum en met het Wheel of Vision, een reuzenrad naast de Schlossturm / Schiffahrtmuseum als oriëntatiepunt. We laten de meiden vrij en gaan zelf op de bonnefooi wandelen.

Geschiedenis Düsseldorf op Maxplatz 2We volgen de promenade langs de Rijn. De biertenten en terrassen worden nog schoongemaakt. We slaan bij de Alter Hafen af, bekijken Ehra oder Kind mit Ball, een monument voor in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Sinti en Roma. Op de Maxplatz staat de Heimatbrunnen. In sculptuurvorm zijn belangrijke episoden uit de lokale geschiedenis van de stad uitgebeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het oude centrum behoorlijk beschadigd. Net als in Rotterdam en Frankfurt is er dus vooral nieuwbouw gepleegd. We volgen de Benratherstrasse tot over de Stadtgraben. Op de Martin-Luther Platz bestuderen we Schmied mit Knaben en het Kaiser-Wilhelm-I Denkmal voor het Justizministerium en de Johanneskirche aan de overzijde. Sculptuur Berliner Allee Düsseldorf 2Goed, even genoeg openbare kunst. Winkelen en op zoek naar Kaffee & Kuchen. Uitspanningen aan de Corneliusplatz zitten vol, maar aan de Schadowstrasse wordt onze shop log gevuld en twee mokken bij café-deli Königsberg gevuld met koffie. Klazien met Kuchen in Königsberg Café DüsseldorfVanuit de lounge banken in de etalage is het vermakelijk voorbijtrekkend publiek te bekijken, de een nog meer dan de ander geobsedeerd bezig met de smartphone. Het vinden van de toiletten in de Aldi vestiging onder het aangrenzende Karstadt, met de roltrap langs een naar vis ruikende Aziatische supermarkt, kost even tijd, maar is nodig.

Alle winkels hebben uitverkoop, de grote warenhuizen doen de kerstartikelen (versiering, chocolade) met korting weg. Alles heel verleidelijk, maar niet nodig om mee te nemen. St. Maria Empfängniskirche DüsseldorfVia de Oststrasse en Klosterstrasse waar de opvallende St. Maria Empfängniskirche staat met heel kleine raampjes, waar oudere kerken glas-in-lood zouden hebben. De architectuur van Kö-Bogen, winkel- en kantoorpanden aan de Joachim-Erwin Platz zijn is een feest voor de fotograaf. Joachim Erwin Platz DüsseldorfIn het park Hofgarten rond de Nördliche Düssel bekijken we nog wat sculpturen (Märchenbrunnen, der Mahner en enkele oorlogsmonumenten).

Kerstmarkt achter Königsallee DüsseldorfInmiddels zijn de kerstmarkten geopend. We duiken de oude binnenstad in en lopen ze gewoon alle door: die met ijsbaan aan de Königsallee, op de Heinrich-Heine Platz, achter de Stadtbrücken, Bolkerstrasse, Marktplatz, Burgplatz en weet ik veel waar nog meer. Er is een dozijn kerstmarkten in het centrum, dus je kunt je lol op. TreibekuchenEierpunsch en Reibekuchen met appelmoes proberen we uit. Als afwisseling stappen we kerken in: de St. Andreasparochie, de Dominikanerkirche en de Neanderkiche.

Busch Applepitsch uit DüsseldorfWe maken nog een lus, net buiten de oude stadskern langs door de Ratingerstrasse met verrassende gevels, rechtsom langs het architectonisch fraaie K20 museum voor moderne kunst – ook de binnenplaats met mozaïek ! – de Kunsthalle om bij Busch Killeptischstube naar binnen te stuiteren voor een fles Applepitsch, een appellikeur op wodkabasis, een variant van Killeptisch, sinds 1858 lokaal geproduceerd door Peter Busch, hier verkocht door een norse vrouw die geen buitenlandse betaalpassen accepteert vanwege de transactiekosten. Thuis maar kijken in welk glas zoiets uitgeschonken moet worden. Hoeveel jaren de 0,7l fles mee zal gaan, is ook een goede vraag.

Panorama langs Rijn DüsseldorfDochterlief meldt zich per telefoon. Ze heeft meer tijd nodig om te shoppen. Goed, we wandelen eerst nog verder langs de Rijnoever, wegen af hoelang we het zouden volhouden op een cruiseschip voor een Rijnreis langs steden, maken een lus langs het parlement van Nordrhein-Westfalen en steken via de Mannesmann-toren weer terug naar het centrum. We dan gaan we zelf wat eten. De uren wandelen in de winterse kou vragen om warm eten binnen of een verwarmd terras. Honger hebben we na de flinke stukken taart van eerder vanmiddag niet.  We belanden bij Libanon Exclusiv voor Kibbeh (Syrische gehaktballetjes in een wrap) & Pommes. Een waterpijp uitproberen met keuze uit 15+ smaakjes voor €10 bewaren we voor een andere avond.

Wheel of Vision Düsseldorf 4Wachten duurt altijd lang. Henriëtte meldt zich per telefoon dat ze nog ‘even’ naar de New Yorker willen. We bekijken het Wheel of Vision, de fotogenieke plek aan de Rijoeverpromenade bij de Burgplatz en voorbijtrekkende hardlopers, fietsers en winkelpubliek. De meiden hebben nog niet gegeten als ze eindelijk aankomen. Prima, dan nog een injectie in de plaatselijke economie op de kerstmarkt van de Burgplatz: Pommes, Bratwurst en Currywurst.

De vrolijk kleppende tieners houden ons op de terugweg naar Zwolle wakker. Een gezellige dag in een leuke stad. Nog eens terugkomen, dan een ronde langs de musea komt op de to-do list. Hoewel de GPS log wat rare uitslagen heeft naar de westoever (zijn we niet geweest) en tussen de bebouwing wat extra bewegingen heeft gemerkt, geeft de kaart hieronder toch een aardig overzicht van onze rondgang door Düsseldorf.