Jain – Souldier

      No Comments on Jain – Souldier

Een interview met Jain op de cultuurpagina van de Belgische Metro van 26 september was de aanleiding te gaan kennismaken met de Franse artieste die in het echt Jeanne Galice heet. Ze groeide op in Dubai, Abu Dhabi en Congo. In 2016 debuteerde ze met Zanaka, een smeltkroes van (muzikale) culturen dat drievoudig platina werd dankzij onder meer de hit Makeba. Op Souldier, het tweede album, opent ze sterk met On My Way met invloeden uit het Midden-Oosten en reggae. Liefde geven vergt vertrouwen. Blazers komen langszij in Flash (Pointe-Noire), waar Jain een soort Lady Marmelade neerzet. Het komt goed in Alright, dat je niet laat stilzitten.

Mocht je (als man) niet te veel huilen, roept de zangeres in Oh Man op: “You better cry man, cry man, it only means you care”. Reggae en raps sieren de roep om respect Inspecta. Akoestisch gitaar is de basis voor Dream, andermaal met reggae. Het vlotte, staccato in Star gaat over de positie van vrouwen in de entertainmentindustrie. Feel It met strijkers uit een doos en gas wat omlaag: “It’s all in the light. Far from despise. Right in your arms. Oh when we’ll be free. When we’ll stop hating and respect ourselves. Oh, I want some love. None of your lies.” Arabische snaarinstrumenten, reggae en raps, zoals onze eigen Knarsetand op het debuutalbum ook mengde en live publiek mee in extase bracht, hoor je in Abu Dhabi. Het afsluitende titelnummer schreef Jain na de aanslag in 2016 op nachtclub Pulse in Orlando om de LGBTQ community een hart onder de riem te steken. Jain zou je als jongere zus of dochter van Natacha Atlas en Transglobal Underground kunnen zien. Een keer samen optreden?

[spotify spotify:album:1qlfzN8ITUS58EU0T7PAWX ]