Frank van Essen – Sanctum

      1 Comment on Frank van Essen – Sanctum

In augustus 2017 stapte ik in op de Indiegogo crowd funding campagne van violist en drummer Frank van Essen (Iona, Celestial Fire, enz.). Het instrumentale album Sanctum wergde twee jaar voorbereiding, opnames, mixen en productie om eind oktober 2018 dan eindelijk vrijgegeven te worden aan het publiek. Een week voor de release van het album via Bandcamp kreeg ik als steunbetuiger #85 de gelegenheid een digitale kopie te downloaden en spreekwoordelijk grijs te draaien.

Het merendeel nam Frank op in zijn eigen studio in Collendoorn. toetsenist en gitarist Dave Bainbridge (Iona, Celestial Fire), bassist Jimmy Johnson en ‘allesblazer’ Troy Donockley namen hun eigen partijen aan de andere kant van de Noordzee op.

Opener Labyrinth opent als een soort celtic soundscape, het betere progressive werk met lange gitaarsolo’s, uilean pipes en intrigerend drumspel in wisselende maatsoorten 11/8 en 13/8 maatsoorten, zoals Frank in een video update over de drumpartijen voor deze track aangeeft, behoorlijk Iona-terrein. Nederlandse maatjes Mark Dekkers (bas) en Jan Peter Beijersbergen (gitaar) stralen mee op het rustgevende Healing en de reel Cats in the Bakery, waarop ook saxofonist, fluit- en duclarspeler Sjoerd Visser meedoet. Meeslepend is het zwierige vioolspel op het keltische Introspection.

De melodie van A Million Stars is een oudje. Het verscheen eerder op het Iona album Open Sky (2000). Frank en zijn vrienden improviseerden de nieuwe versie voor Sanctum. Complimenten! Ruim 11;30 klokt het epische Origins. Franks vioolspel schittert ook in het afsluitende bijna negen minuten lange The Face of Grace. De instrumentale productie van Jeremy Van Dyke, Ronald Lindeboom en Daniel Plomp mag er zijn.
[bandcamp width=600 height=720 album=3258099049 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false]