De Radio 2 Top 2000: jaarlijks meerdaags muziekfestijn

Het is Eerste Kerstdag. Mariah Carey en Band Aid zijn na vandaag voor tien maanden uit de ether verbannen. Mocht je de afgelopen weken toch hebben afgestemd op Sky Radio – the Christmas Station, heb je je tuner verzet naar NPO Radio 2, want…..tot aan het nieuwe jaar wordt de Top 2000 uitgezonden. Van 1 t/m 7 december 2018 hebben ‘we’ mogen stemmen op minimaal 5 en maximaal 35 liedjes naar eigen keuze. Op vrijdag 7 december was ik vrij, gelukkig, want het verzamelen en vooral kiezen van een lijstje eigen favorieten is niet met een paar minuten geregeld.

Mijn 2018 bijdrage aan de feestvreugde

Van de alt vocaliste Hannah Reid van de triphopband London Grammar (in tegenstelling tot mijn keuze voor Big Picture heeft Strong een vermelding in de top 2000 gekregen) tot de guitar heroes van AC/DC (Thunderstruck staat dit jaar op #19), synth pop van The Echoing Green, Röyksopp (allebei niet genoeg stemmen), Depeche Mode (Enjoy the Silence haalde #149) tot Pet Shop Boys (met slechts twee nummers in de lijst, Go West niet) en Schiller (niet in de top 2000) . In het rock genre vind je bijvoorbeeld U2 (#52), Evanescence (#693) en Europe (#426). Er is hardloopmuziek van Pharrell Williams (#378) en a-ha (#321). Tenslotte voor veel Radio 2 luisteraars wat a-typische muziek als de jazzrock van Koinonia of de darkwave van VNV Nation. Van mijn top-25 die ik bij de makers van de Top 2000 heb achtergelaten, heb ik een Spotify afspeellijst gemaakt.
[spotify spotify:user:henkjanvanderklis:playlist:6iqcOexndnLBzchQNmjEBo ]

Statistiek en doelgroepdenken vertroebelen zicht op gezamenlijke liefde voor muziek

Depeche Mode concert Ziggo Dome Amsterdam 047De twintigste editie was goed voor veel media-aandacht. Is de lijst al twintig keer dezelfde, zoals Trouw op 21 december kopte? Jongeren zorgen voor verschuivingen, aldus popprofessor Leo Blokhuis bij RTL Late Night op 19 december. Tussen de regels door lees en zie je zoveel factoren die de samenstelling beïnvloeden. Denk aan opvoeding, muziekkeuze van DJ’s, populariteit onder studenten, overlijden van artiesten in het afgelopen jaar, etc.

En dan zijn er ook – heel 2018 – actiegroepen die de lijst aangrijpen om een punt te maken. Als je het stemadvies van de groep Top 2000 vrouwenstemmen serieus neemt, onderschrijf je “De Top 2000 staat daarmee symbool voor het seksisme in de muziekindustrie. In 2017 bestond volgens de iniatiefnemers de lijst voor 16 procent uit vrouwelijke artiesten, waarvan 86 procent wit was. Deze 16 procent is inclusief bands waarin vrouwen én mannen zitten.”

The Naked and Famous concert zaal Ronda Tivoli Utrecht 2Zonder dat gender of huidskleur bij mij enige invloed heeft gehad op het ingeleverde lijstje, kan ik aangeven dat zangeres Hannah Reid (London Grammar), Susanne Sundfør (Röyksopp), Chrissy Jeter (The Echoing Green), Amy Lee (Evanescence), Sharon den Adel (Within Temptation), Alisa Xayalith (The Naked and Famous) en Enya in 7 van mijn 25 ingeleverde liedjes zingen: 28%. Alleen Alisa Xayalith heeft Aziatische wortels, de andere vrouwen een Europese of Amerikaanse, witte/blanke. So what? En voor de liefhebber: Koinonia heeft een multi-culturele bezetting met blanken, midden- en Zuidamerikanen in uiteenlopende kleuren, Bob Marley & The Wailers met hun Afrikaanse wortels en thuisbasis Jamaica, Pharell Williams en Will.i.am hebben eveneens een Afro-amerikaanse achtergrond. Juist de mix maakt het leuk, dé fun van user generated content rond het universele music was my first love (John Miles met Music staat op #209).

Luister thuis, onderweg……of in de kerk

Ik wens je veel luisterplezier. De Top 2000 is aan! Het uitzendschema kun je downloaden als PDF en volgen in een speciale app.

Op zondagmorgen 30 december ben je om 10 uur welkom in de Brugkerk aan de Zwolseweg in Balkbrug. Net als om tientallen andere gemeenten wordt er een Top 2000-kerkdienst georganiseerd. Liedjes uit de Top 2000 in plaats van psalmen en gezangen. Niet elke popsong is oppervlakkig, zo zul je ontdekken. Spiritualiteit, godsbesef, levenslessen of expliciet christelijke boodschappen zijn nooit ver weg.