12e editie Brink tot Brinkloop van Deventer naar Bathmen

Vandaag wordt voor de 12e keer de Brink tot Brinkloop georganiseerd. Tien kilometer hardlopen vanaf de Brink in Deventer naar de Brink in Bathmen, tegenwoordig ook gemeente Deventer. Sinds begin 2011 hebben we zes edities achter elkaar deelgenomen. Op één of andere manier was de 9e eind december 2015 (in korte broek en t-shirt bij 15 graden Celcius!) de laatste. Hoog tijd om de Van der Klissen na tweemaal afwezigheid terug te brengen in het startvak voor het voormalige V&D warenhuis.

Henk-Jan Lieske en Klazien voor start Brink tot Brinkloop in DeventerHet is elke keer een soort reünie en zeker gezellig samenzijn om met mijn zus Lieske en vrouw Klazien het parcours af te leggen, ieder met een eigen voorbereiding, manier van lopen en beoogde eindtijd. Lieske heeft na de 22 oktober uitgelopen TCS marathon van Amsterdam de trainingsrondes hervat met oog op de halve marathon in Apeldoorn in februari. Net als Klazien loop ik wanneer het kan. Duisternis ‘s avonds en pas laat vanuit het werk terug zijn in Balkbrug helpen niet, maar er zijn nog steeds sporadisch thuiswerkdagen en wekelijks zondagmiddagen.

Henk-Jan in Keizerstraat Deventer - foto Jan TimmerWe spreken af in de foyer van de Deventer Schouwburg. De na-inschrijvingen zijn ditmaal buiten in een tent. Dat scheelt binnen het nodige duw- en trekwerk om de garderobe te bereiken, bij een toilet te komen of bekenden te ontmoeten. Banaan naar binnen en hop naar de Brink voor de jaarlijkse groepsfoto. Streep elf uur vertrekken we, wind in de rug over de klinkers in de Keizerstraat. Klazien op 5km punt - foto Rob PhilipHet asfalt voor de Schouwburg is vernieuwd en dat geldt ook voor de stukken van de fietspaden over de Snipperlingsdijk en de wegen naar Bathmen. Het gaat lekker, hoewel ik weet dat een PR er niet inzit. De laatste kilometer in het centrum van Bathmen valt altijd tegen. Het zijn weer klinkers en bevat diverse bochten. Het is zo lastig inschatten hoever je nog moet om een eindspurt in te zetten.

Lieske en Henk-Jan na finish Brink tot Brinkloop in BathmenIk heb voor het eerst Lieske vóór me moeten accepteren. Het is haar van harte gegund. Zelf finish ik in 53:45 (volgens Endomondo, dus bruto tijd met inbegrip van oplopen naar de startstrip en uitlopen na de finish) / 53:22 netto volgens website). Van de 1071 deelnemers ben ik #561. Van de 707 heren in het parcours ben ik #461. De jaren beginnen te tellen 😉 Lieske is in 52:35 (eigen tijd op Strava) / 52:33 (volgens website) geëindigd als 86e vrouw.

Henk-Jan op 8km punt - Spieker FotografieKlazien – ongeslagen de snelste vrouw uit Balkbrug, zoals ik de snelste man uit ons dorp blijf – heeft vandaag twee doelen: de 10km in één keer hardlopend volbrengen en niet als laatste over de finish komen. Beide doelen haalt ze met gemak. Henk-Jan op 9km punt in Bathmen - foto JoepZe finisht sneller dan we verwachten in 1:03:30 als 924e en 263e van de 320 deelnemende dames. Het wachten op de bus terug naar Deventer duurt dit keer opvallend lang. Het contrast tussen blauwbekken aan de Voertmansweg met tientallen anderen en in een van zweetlucht doordrenkte bus is groot. Toch blijft het gezellig tot voor het station in Deventer. Douchen en lunchen doen we bij Lieske thuis. De volgende gezamenlijke sportieve uitdaging wordt de IJsselloop 2019, dan wel ieder op een eigen afstand. Zelf heb ik me voor de 15km ingeschreven.