Rond Balkbrug op Trage Tocht Ommerschans

Ik bof dat ik zo vanuit huis het bos in kan. In de afwisselende omgeving van Balkbrug met de historische Ommerschans, een nieuw landgoed, het beekdallandschap rond de Reest, een heideveld en het Heuveltjesbos heb ik al heel wat voetstappen achtergelaten. Vandaag heb ik geen zin om ver(der) weg te gaan en trek na acht uur mijn wandel- en handschoenen aan en ga op pad, de routebeschrijving van de Trage Tocht Ommerschans in de hand. Eind september was Rob Wolfs zelf weer eens in Balkbrug om het routeontwerp te controleren voor een te verschijnen gids met wandelingen rond en door de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Ik had commentaar op het verloop, maar zal me vandaag keurig aan de beschrijving houden. Hoe verleidelijk is af te dwalen of af te snijden als je zelf de weggetjes in de omgeving kent…

Rijkswoningen aan BoslaanLangs de Dronkemanslaan leg ik wat paddenstoelen vast. De zon is net op. De temperatuur ligt rond het vriespunt. En dat betekent ook zonnestralen, mist en rijp op de takken, ritselen van afvallende bladeren en later op de morgen druppels ontdooid ijs op m’n eigen kruin. Het nieuwe overdekte wandelbankje op de Oude Zwolseweg in de buurt van de Boskerk, waar tegenwoordig ook een Rustpunt is te vinden in de tuin en het nieuwe kanon met kogels fotografeer ik ook. Kanonskogels OmmerschansIn de Ommerschans probeert men het verleden van een verdedigingswerk op een cruciale doorgang van Ommen naar Hoogeveen in het moerasgebied en het 19e eeuwse gebruik als Strafkolonie van de Maatschappij zichtbaar te maken. Voor de wandelaar en fietser van nu is het een recreatiegebied, een perfect stuk natuur om de hond uit te laten, te gaan hardlopen of je ATB kunsten te tonen.

Paddenstoel aan voetpad Hiemstra OmmerschansLangs Hoeve IV van de familie Hiemstra – hier worden regelmatig rondleidingen georganiseerd door de Ommerschans – kom ik bij de Zuiderweg. Bij de schuilhut die eerder in de Ommerschans stond, wachten scholieren op elkaar om in kolonne naar het Vechtdal College in Ommen te fietsen. Dat ik in marstempo linksaf sla over zo’n kaarsrechte weg uit de kavelindeling van de kolonietijd, deert hen niet. Verhalenpunt pomp OmmerschansHet door de familie Hiemstra aan wandelaars vrijgegeven pad over een houtwal brengt me terug bij de schansgracht met stepping stones, mystiek aandoende uitzichten over het water en de herfstkleuren in de bomen aan de overzijde. Bij een verhalenpunt langs een ander zichtbaar gemaakt stuk schanswal kun je al pompend luisteren naar een verhaal over de historie. Vrijwilligers van de MAC Van Dedem brengen het circuit in gereedheid voor de off-the-road race zaterdag. Molen De Star BalkbrugDe bossen aan de zuidoost kant van het dorp Balkbrug door ontwaar ik molen De Star in ook zo’n aparte met mist vergeven lucht. Een plaatje. De molen en de naastgelegen schuur is in het weekend wel opengesteld; er worden graanproducten verkocht voor je baksels thuis.


Reflectie op plas in landgoed Katingerveld BalkbrugNiet meteen slingeren door het in 2005 aangelegde landgoed Katingerveld, eerst het pad op de rand van bos en bedrijventerrein Katingerveld. In het landgoed mag je niet met de hond komen. Ik adviseer je verder je muziek uit te zetten en je mond te houden. Bijna elke keer als ik er ben, ook vanmorgen, betrap ik reeën, eerst een jong dier dat voor me wegschiet en verderop op de wallen rond de plassen een ouder exemplaar dat rustig om zich heen blijft kijken en me pas laat doorheeft.

Reestdal BalkbrugRabbinge met z’n oude, rietgedekte boerderijen en zandpaden naar de meanderende Reest, is ook zo karakteristiek landschap. Aan de overzijde van de rivier ben je in Drenthe. Op een wandelbankje rust ik na 10km wandelen heel kort, want het meegebrachte drinken is me te koud. Ik volg de zandpaden over de zandwallen en passeer de Reest opnieuw bij Den Huizen. Op de Meppelerweg steek ik over, de Schapenstreek in, de onverharde weg naar de campings. Reest BalkbrugDan de heide en het Heuveltjesbos om net vóór de Achterweg toch weer terug te steken het bos in, langs de visvijver en de vrijstaande villa’s in het Pluimshof (er zijn nog kavels van 700m2 te koop voor Dorpse rust en ruimte mét de gemakken van de stad om de hoek…).

Langs MFC Trefpunt naar ‘de’ kruising van Balkbrug. Waar links de legendarische discotheek Takens decennia jongeren in het weekend vermaak bood, zal binnenkort Takenshof gezinnen en senioren een splinternieuwe woonruimte geven. Ommerweg, Boslaan en alweer de Iepenlaan. Welkom thuis. Mocht je de route zelf een keer gaan lopen en willen aanwippen voor een kop koffie, ofzo: laat maar weten dat je in aantocht bent.