In Zwolle op de loop van de Westerveldse Aa

Eigenlijk voor vorige week vrijdag, toen gisteren op de planning – vandaag zou ik met TIGO vanuit Darp gaan wandelen – en vandaag opgepakt is de zelf uitgezette route langs de loop van de Westerveldse Aa in de gemeente Zwolle. De agenda is deze dagen nogal bewegelijk en afspraken ‘s avonds noodzaken een wat kortere wandeling dan ik gewend ben. De uitbundige zon deze zaterdagmorgen is al bij vertrek in Balkbrug fotogeniek. Het krabben van de autoruiten neem ik op de koop toe.

Relive ‘Loop van de Westerveldse Aa’

Inspiratie voor een wandeling langs de Westerveldse Aa deed ik een jaar geleden op bij de Blauwvinger wandeltocht van de Zwolse wandelverenigingen. Flinke stukken in de wijk Aa-landen gingen toen langs de oever van de beek en de Wijde Aa. De Westerveldse Aa vormt een beekloop met een stroomgebied van 3250 ha. In Zwolle loopt de beek globaal van Wijthmen tot aan de monding in het Zwarte Water bij Westerveld. Op internet vond ik geen route die de hele loop afdekt, die op RouteYou stopt bij het kantorenpark Oosterenk, dus heb ik ‘m zelf gemaakt.

Watergang ten oosten bebouwing Aa-landen ZwolleIk parkeer de auto om half acht op de nog lege parkeerplaats bij de Manege Zwolle aan de Haersterveerweg. Ik neem de Brinkhoekweg en het Toddenbeltpad naar de wijk Aa-landen. In het park langs de beekoevers houd ik rechts aan en volg de voetpaden tot aan de Wijde Aa. Deze recreatieplas is uitgegraven. Het gewonnen zand is gebruikt bij de aanleg van de woonwijk. Herfstkleuren langs Wijde Aa Zwolle 1Bij een eerste pijl van de Zwolse wandelverenigingen denk ik nog aan een van vorig jaar achtergebleven exemplaar, maar al snel zie ik volgende pijlen hangen. Aha, de Blauwvingertocht gaat dit weekend andermaal hier rond de plas en door de Aa-landen. Deelnemers aan deze georganiseerde tocht komen hier pas over een paar uur en missen de fraaie taferelen van de mist boven het water, de vliegtuigstrepen in de lucht en de zonsopgang. Lucht op 4 Elementen brug Wijde AaIk blijf plaatjes schieten van de hersftkleuren en de 4 Elementen brug die bewoners hier in 2012 hebben voorzien van mini kunstwerken van water, lucht, vuur en aarde op de houten pijlers.

Herfstkleuren langs Wijde Aa Zwolle 4Op de witte Boezemkopbrug staan twee mannen te vissen. Op mijn ‘goedemorgen’ komt een Oosteuropese groet terug. Weer op de Brinkhoekweg sla ik rechtsaf naar de Noorderkolk bij het Zwarte Water. Hier eindigt de beek. Een gemaal kan overtollig water via het talud van de Langenholterdijk spuien op de rivier.

Waterpeil Noorderkolk ZwolleMenig hardloper is net als ik actief op de vroege morgen. Het is een paar graden boven nul, de handschoenen houd ik lekker aan. Een kudde koeien staat dicht bij elkaar me aan te kijken. De Kolksteeg leidt weer terug naar de woonwijk, waar ik het water aan mijn linkerhand houd in het Park Aa-landen verder zuidwaarts, de Waallaan en Reggelaan kruisend.

Ik steek de vanmorgen opvallend rustige Zwartewaterallee over, Aa-landen Zuid in, door het Aa-Park tot aan de oprit 20 van de snelweg. Rechtsaf door het park tussen flats en A28 naar de Devotentunnel. In de nazomer van 2004 hebben tieners uit de wijken Aa-landen en Diezerpoort, de Devotentunnel beschilderd. Devotentunnel ZwolleDe in 1961 gebouwde tunnel verbindt deze wijken. Uitgangspunt was het thema ‘Devoten en rivieren’ en doel de betrokkenheid bij de eigen leefomgeving te vergroten. Historie van de stad Zwolle en de beide wijken werd verwerkt in taferelen.

Binnen de kortste keren hadden vandalisten met een spuitbus de tunnel bewerkt en is dat verstoorde beeld gebleven, ook nu in 2018. Het park van Dieze-Oost was vorig jaar een verrassing op de Blauwvinger wandeltocht. Prachtige herfstkleuren, een buurt- en speeltuin geven de inwoners van de appartementencomplexen hier natuur op steenworpafstand.

Wandelbankje aan Westerveldse Aa pad bij Thorbecke B gebouwDe Meppelerstraatweg over en de fietstunnel onder de Ceintuurbaan door, langs de automobielbedrijven tot op het Rechterland. Daar neem ik het fietspad langs de Westerveldse Aa. Links op de sportvelden van VV Berkum wordt fanatiek gevoetbald, rechts kijk ik mijn ogen uit op het luxe ogende ‘theater van de sport’ Landstede Sportcentrum. Voorbij de minirotonde op de Boerendanserdijk start het Westerveldse Aa-pad. Vanaf 2009 is het stuk beeklandschap tot aan de spoorlijn bij de Marslanden hersteld. En was het wandelpad jaren geleden een initiatief van Isala personeel dat de lunchwandeling achter het ziekenhuis gewoon was, ligt er nu een meanderend asfaltbetonnen fietspad omgeven door rietkragen en weidse uitzichten. Het verlengde van het Roodhuizerpad is nu een Herinneringslaan, waar in 2011 ter herinnering aan overleden dierbaren, 55 jaar huwelijk, etc. bomen zijn geplant. In het zicht van het Thorbecke College rust ik na 10km wandelen.

Herfstkleuren langs Weterveldse Aa Zwolle 7Ik blijf de beek volgen, soms op de rechter-, dan weer linkeroever. Na de Kuyserlaan houdt het fietspad op en wordt het wandelpad een drassig gras- en zandpad tot aan de spoorlijn. De Westerveldse Aa komt hier uit op een waterleiding langs het spoor, iets verderop de Herfterwetering kruisend. Deze komt op zijn beurt een kilometer verderop uit op het Almelose Kanaal. Vanaf de Marsweg hier naartoe is de in 2014 het Marslandenpad geopend. Deze volg ik om aan de andere kant van de spoorlijn door het bos naar de wetering en het terrein van de Golfclub Zwolle te kunnen. Brug over Westerveldse Aa bij golfclub ZwolleOp mijn dagelijkse treinritten van en naar Ommen kijk ik – als het licht is tenminste – uit op deze landelijke omgeving met dijken en dieper gelegen weilanden rond het buurtschap Herfte. Leuk om hier sinds het Rondje Zwolle (2014) weer eens terug te zijn. Daar waar de Valkenbergweg een afslag rechts geeft naar het Zalnépad, een fietspad over het golfterrein, staat een groep ouders met kinderen te wachten. Een spandoek van Landschap Overijssel voor de Natuurwerkdag ‘Samen aan de schop’ verraadt het doel van deze mensen. Houtopslag gaat afgezaagd worden. Wijthmenerplas ZwolleIk passeer de Emmertochtsloot en kom bij de Wijthmenerplas, ook een recreatieplas met zwemwater, waterskibaan, duikvoorzieningen, strand, bos en bijvoorbeeld het restaurant Lakeside. Ik wijk wat af van het routeontwerp en blijf zo dicht mogelijk bij het water. Ook verderop, als de uitgezette route een eindje de parallelweg van de N35 volgt, wil ik wegblijven van het verkeer en volg de rood-witte markering van het Overijssels Havezatepad door de bossen naar de Veldwijklaan en Woestijnenweg het dorp Wijthmen in. Sinds de jonge steentijd wonen hier al mensen. De plaats als zodanig staat sinds 960 in archiefstukken vermeld.

Verhalenpunt Erfgenamenweg - Herfterlaan WijthmenEven langs de Kroesenallee en dan links de Erfgenamenweg in. Deze slingerende bomenlaan is redelijk autoluw en kan twee kilometer ongestoord gevolgd worden. Uitkijkend op de Rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand kerk rust ik een tweede maal. Er zit alweer 22km op. Dat de in 1950-51 gebouwde kerk hier zo ver buiten het dorp staat, heeft te maken met de regiofunctie en het gewenste aantal zitplaatsen in de kerk voor de grote katholieke parochie van Wijthmen – Herfte. VVV Vechtdal Overijssel heeft hier een verhalenpunt. Ik trap de speler aan en luister naar uitleg over rooms-katholieken die uit hun Zwolse kerken gejaagd schuilkerken inrichtten in havezaten en boerderijen in boerderijen, zeker in plaatsen als Wijthmen die voornamelijk rooms gebleven zijn. Het rooms-katholieke karakter zie je trouwens in veel Overijsselse dorpen terug, waar de bewoners nog jaarlijks carnaval vieren, sportverenigingen en plaatselijke cafés levend houden, paasvuren ontstoken en bloemencorso’s gehouden worden.

Hersftkleuren langs Herfterlaan ZwolleDe Herfterlaan en Sorghvlietweg markeren de volgende drie kilometers langs de spoorlijnen naar Dalfsen en Meppel, over de Emmertochtsloot ‘all the way’ tot de Nieuwe Vecht ten zuiden van de Zwolse wijk Berkum. Verassingen zijn er zeker onderweg. Twee bakstenen bouwsels in een tuin van een boerderij en het Struinpad langs de Emmer waterleiding. Voordat je denkt dat ik in Zuidoost Drenthe ben terechtgekomen, nee, dit is Overijssel, waar voorbij Herfte richting Dalfsen het buurtschap Emmen ligt. Welkom in Zwolle - Tussen de VerlatenIn Berkum een paar straten met bebouwing en dan het Vegtluster bos, bekend van het Westerborkpad in 2012, het Rondje Zwolle in 2014, de Peperbus wandeltocht in februari 2017 en mijn nachtelijke wandeling van Zwolle naar Balkbrug in maart 2018. Aan het eind de Kranenburgerweg en de tunnel onder de snelweg door naar de bestemming Haersterveerweg. Met 27,5km ben ik tevreden over de route en het vele moois onderweg. Voel je vrij de route te downloaden en zelf een andere kant van Zwolle te ontdekken.