Gezien: Pedal the World (2015)

      No Comments on Gezien: Pedal the World (2015)

De Duitse jongen Felix Starck gaat op de fiets op zoek naar de zin van het leven. Zijn reisdocumentaire Pedal the World (2015) start in juni 2013 in het Duitse Herxheim met maat Fin. Als na wat dagen rijden al blijkt dat de twee elkaar hun wil proberen op te leggen en zijn vertrokken met verschillende doelen (de wereld zien of in Europa blijven), besluit Felix in Belgrado alleen door te gaan. Hij is – ondanks de hints over ongetraind zijn – geen beginneling, heeft zijn fiets en 60kg bagage goed voor elkaar, weet waar en hoe je mooie shots kunt maken met een nieuwe Nikon camera en brengt zo zijn tour over de Balkan, Griekenland, vervolgens een stuk in Zuid-oost Azië, Nieuw-Zeeland, de Amerikaanse west- en oostkust in beeld. Rijk is zijn Duitse woordenschat niet. Alles is ‘geil’ of ‘scheisse’. Voor de laatste etappe vliegt hij naar Oslo om via Nederland en de Belgische Eiffel terug te rijden naar zijn Heimat. Oost west, thuis best, en alleen is maar alleen, zijn nog altijd adagia.

Vriendin Selima Taibin (de artieste Mogli) komt Felix tweemaal opzoeken en rijdt wat weken mee, net als papa eerder in Griekenland deed. In precies 365 dagen wacht de lokale televisieploeg in Herxheim onder een spandoek ‘geschaft’ op de finish na 18,000 kilometer door 22 landen. Er is flink geknipt in het materiaal om het bij 84 minuten te houden, aardig om via Netflix te kijken tijdens de terugweg van Frankfurt am Main naar Arnhem. Over het algemeen is het tempo voldoende. Opvallend zijn de buigzame principes (opa Braun die het meest voor Felix heeft betekent overlijdt als Felix in Azië is. Hij heeft altijd gezegd dat hij bij dergelijke ontwikkelingen direct het vliegveld terug zal pakken, spreekt zijn verdriet en moeite uit aan de kijker, maar besluit vrolijk door te fietsen. Als goedmaker bezoekt hij vlak vóór de finish het graf van opa om vier geluksbrengers, steentjes, te droppen en – uiteraard met camera – alleen te zijn met opa).

https://www.youtube.com/watch?v=WttDCbjjVys

Verder is er heel veel dat je niet ziet. Wie financiert dit project? Hoe is de logistiek rond al het filmmateriaal geregeld? Hoe blijft Felix zo fris, vrolijk, geknipt en geschoren? Hoe zijn de oversteken, vliegreizen, rendez-vous met geliefden geregeld? Afgezien van een paar dagen in een hoofdstad her en der lijkt hij elke dag in het zadel te zitten. Is dat echt zo geweest?

De problemen lijken allemaal overkomelijk. Als lokale bevolking hun bezittingen door een aanhoudende moessonregen is verloren, fietst Felix door de plassen en door. Steil is een Posbank of Vaalserberg ook. Door in het najaar en voorjaar op het zuidelijk halfrond te fietsen in vooral (sub)tropische oorden, voorkom je uitdagingen als in winterse omstandigheden moeten doorzetten. Een regenbui is niet zo spannend en een lekke band hebben mijn kinderen ook wel eens. Wat volgt na zo’n rondreis? Samen met Selima in een verbouwde schoolbus over de Amerikaanse continenten cruisen, Expedition Happiness (2017).